www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Honderdste geboortedag Toby Rix

Vandaag is de honderdste geboortedag van de muzikale entertainer Toby Rix.

De op 28 februari 1920 in Amsterdam geboren Tobias Lacunes is kort voor de Tweede Wereldoorlog zanger en gitarist van het trio ‘The Young Rambling Cowboys’ waarmee ze Amerikaanse cowboyliedjes spelen. De Duitse bezetter is daar echter niet gediend en ze schakelen over op Spaanstalige liedjes onder de naam ‘Los Magelas’. In 1943 gaat Lacunes solo verder onder de naam ‘Toby Rix’. Hij omschrijft zichzelf als ‘muzikaal-vocaal parodist’ en brengt hij komische liedjes uit op single.

In 1947 brengt hij een variété-nummer waarin hij speelt op een xylofoon. Dan vallen het front en de speeltafel eraf en zie je zeven toeters hangen. Als hij de platen van de Amerikaan Spike Jones hoort probeert hij een heel orkest in één instrument te stoppen. In 1957 resulteert dat in een uniek instrum, de Toeterix. Met meer dan dertig autotoeters plus sirenes, koebellen, claxons, klappertjes en een scheidsrechtersfluitje. Een woest tempo bedient Rix het apparaat, waarvan de toeters niet eens op toonhoogte hangen. Toch vindt hij feilloos de weg en speelt hij niet alleen de meest kolderieke nummers, mar ook een trompetconcert van Haydn. Het instrument pastte in twee koffers en woog 47,5 kilo. Binnen zes minuten kon het worden opgebouwd. In 1964 gaat de Toeterix verloren tijdens een brand bij de Snip en Snap Revue. Vanuit het hele land krijgt hij vervolgens toeters en bellen toegestuurd waarmee het intstrument herbouwd kan worden.

Rix treedt op voor televisie en theaters in China, Argentinië, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zwitserland, Spanje, Engeland, Japan, Portugal, Frankrijk. Zijn grootste successen heeft hij in de jaren vijftig en zestig, maar blijft tot op hoge leeftijd hij actief. Zo is hij in 1997 nog vaste gast bij het Willem Breuker Kollectief met hun Klap op de Vuurpijl-cyclus.

Tobias Lacunes overlijdt in december 2017 op 97-jarige leeftijd. Hij was de vader van de zanger Jerry Rix (1947-2016) en actrice Maroesja Lacunes, die menigeen nog kent als dochter Kika uit Tita Tovenaar. Na het overlijden van haar vader schonk zij de Toeterix aan Beeld en Geluid in Hilversum.
www.tobyrix.com

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.