nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Micha Wertheim

Micha Wertheim – We lachen ons dood: wanhoop en woede in een nieuwe brave wereld

“In ‘Wij amuseren ons kapot. De geestdodende werking van de beeldbuis’ (1986) beschreef Neil Postman dat de dystopische wereld waar George Orwell voor waarschuwde in diens roman ‘1984’ allang in gang was gezet. Niet door de controle van een totalitaire staat, maar door de manier waarop we onszelf vrijwillig overgeven aan de amusementsindustrie.

Ook Micha Wertheim maakte zich de afgelopen jaren hardop zorgen over de aanwezigheid alom van amusement en het verdwijnen van context uit ons denken. Toen hij gevraagd werd voor de serie ‘Nieuw Licht’ een pamflet te schrijven dat ge├»nspireerd was op een filosofische tekst, hoefde hij niet lang na te denken. In ‘We lachen ons dood’ wil hij onderzoeken wat de tekst van Postman ons kan leren in een tijd waarin de tv het al verloren heeft van Instagram en waarin ook de politiek, de journalistiek en de kunst zich steeds vaker conformeren aan de wetten van het amusement.”

Verschijnt in juni 2020 bij uitgeverij Prometheus.

Update verplaatst naar sept 2020.
Update verplaatst naar 30 nov 2020.
Update verplaatst naar 26 feb 2021.
Update verplaatst naar juni 2021.
Update verplaatst naar dec 2021.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.