nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Peter van Bueren overleden

Vandaag werd bekend dat journalist Peter van Bueren op 78-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker. Jarenlang was hij toonaangevend filmcriticus bij de Volkskrant. Van Bueren (Amsterdam, 1942) was midden jaren zeventig de vervanger van Bob Bertina. De krant wijdt een uitvoerig in memoriam aan de criticus:
Peter van Bueren (1942-2020): ‘Die kon een film maken of breken’

Dick Zijp (cabaretrecensent De Groene Amsterdammer) wijst erop dat Van Bueren in de jaren ’60 en ’70 ook een gevreesd cabaretrecensent was voor De Tijd.

“(..) die – tegen de heersende mode in – ook ideologisch durfde te kijken. Daarover kreeg hij het aan de stok met Wim Ibo, die vond dat je cabaret alleen op artistieke gronden mocht beoordelen. In 1968 publiceerde Van Bueren in het katholieke dagblad De Tijd een berucht kerstrapport. Cabaretiers kregen daarop ook een cijfer voor hun ‘mentaliteit’.

Wim Ibo was not amused en schreef in zijn cabaretbijbel:

‘In extreem linkse kringen begon met de cabaretkunst voor zichzelf op te eisen en iedereen die dat monopolie niet wenste te erkennen, werd beschuldigd van een verwerpelijke instelling: een ‘slechte mentaliteit’ […] De verwarring in de cabaretwereld bereikte een hoogtepunt toen de journalist Peter van Bueren in het katholieke dagblad De Tijd een serieus bedoeld Kerstrapport 1968 publiceerde, waarbij aan Wim Kan een zes voor mentaliteit werd toebedeeld. Gerard Cox, Frans Halsema en Adèle Bloemendaal kregen van hem toen een negen. En voor Wim Sonneveld werd zowaar toch nog het cijfer zeven genoteerd … vanwege Frater Venantius? Maar Paul van Vliet moest genoegen nemen met een vijf omdat hij in 1966 op het bruiloftsfeestje van Beatrix en Claus was opgetreden. Een vermeende ‘slechte’ mentaliteit bezorgde hem in die dagen linkse aanvallen van opportunistische collega’s (die later zèlf voor de koninklijke familie optraden!) en van progressieve recensenten die de modieuze trend-boot niet wilden missen toen hij een voortreffelijke artistieke prestatie leverde in de stijfdeftige Haagse Ridderzaal, notabene met een voor die dagen uiterst progressieve benadering van de monarchie.'”

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.