nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Amerikaanse podcast over de strijd voor de vrijheid van meningsuiting door comedian Lenny Bruce

Lenny Bruce (1925-1966) was een Amerikaanse comedian die je mogelijk nog kent als je de uitstekende tv-serie ‘The Marvelous Mrs. Maisel’ kijkt. In de jaren zestig baarde Bruce opzien door zijn ongecensureerde comedystijl, waarbij hij met name in de problemen kwam door zijn kritische teksten over politiek, religie en seks. Uiteindelijk werd hij meerdere keren gearresteerd vanwege zijn ‘vulgaire’ taalgebruik. Voor het eerst in 1961 en in 1964 werd hij daadwerkelijk veroordeeld. Hij ging in hoger beroep, maar zou overlijden voor de uitspraak. Het hoger beroep zou voor Bruce een obsessie worden en ook zijn stand-up routine gaan overheersen.

De jarenlange juridische strijd had een grote impact op Bruce. Het werd voor hem steeds moeilijker om optredens te vinden, want comedyclubs werden bang om betrokken te raken in rechtzaken. Ook verergerde zijn jarenlange drugsgebruik, wat uiteindelijk leidde tot zijn onbedoelde overdosis in 1966.

In de jaren daarna zou Bruce uitgroeien tot een strijder voor de vrijheid van meningsuiting. En was hij een voorbeeld voor vele andere comedians, zoals George Carlin. In 2003, 37 jaar na zijn dood, werd Bruce alsnog gratie verleend door de gouverneur van New York.

De Amerikaanse podcast Wondery bracht onlangs drie afleveringen uit over Bruce.
1: The Obscenity Circus
2: I’m not a comedian
3: Lenny’s impact

Categorie: International | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon