nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Koot en Bie Encyclopedie

In augustus verschijnt de Koot en Bie Encyclopedie van Richard Groothuizen.

“De Vieze Man, Jacobse en Van Es, Mijnheer Foppe. Wie kent ze niet? Drie decennia lang creëerden Kees van Kooten en Wim de Bie hun eigen universum op televisie, waarin hun typetjes een afspiegeling waren van hun dagelijkse leven en de tijdsgeest. Jaar in jaar uit vond het duo zich opnieuw uit. Met o.a. Hadimassa, Het Simplistisch Verbond en Keek op de Week ontstegen ze in rap tempo de cultstatus. Keek op de Week trok vijf jaar lang gemiddeld twee miljoen kijkers per uitzending.

Kortom, het oeuvre van Kees van Kooten en Wim de Bie is rijk. Zo rijk dat veel materiaal uit de tientallen seizoennen op radio en tv nog nooit in kaart is gebracht. Een aantal overbekende typetjes en legendarische sketches zit stevig verankerd in ons collectieve geheugen, maar wat weten we nu werkelijk van ze?

Zoek het voortaan op in het voorste deel van de Koot en Bie Encyclopedie. Alles wat je altijd hebt willen weten over de sketches, het taalgebruik, de attributen en de typetjes vind je in de encyclopedie terug. Keurig op alfabet gerangschikt, handzaam en overzichtelijk. In het achterste deel wordt elke radio- en televisie-uitzending, geluidsdrager en andere uiting van het duo onder de loep genomen. Researcher Richard Groothuizen dook maanden de archieven in en keek alles (op enkele tragisch verloren gegane uren na) terug. Het boek is van voor tot achter gelardeerd met infographics, illustraties, foto’s en toelichtingen.

Van ‘oudere jongere’ tot ‘regelneef’: de Koot en Bie Encyclopedie is hét complete naslagwerk en ideaal leesvoer voor bie-o-logen en koot-o-logen.”

Koot en Bie Encyclopedie wordt uitgegeven door Uitgeverij Jea.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...
Mastodon