www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Harry Bannink

In het najaar van 2023 verschijnt bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar een overzichtswerk van de muzikale carrière van Harry Bannink. Het Citaat, een bureau voor historisch onderzoek, gaat hiervoor het oeuvre van Bannink onder de loep nemen. Daarbij kunnen zij gebruik maken van het Bannink-archief, dat door de familie Bannink zal worden ontsloten. Het beoogde eindresultaat is een boek vergezeld van een cd-box met een selectie van opnamen die representatief zijn voor de veelzijdigheid van Banninks oeuvre. In de uitgave wordt dit muzikale erfgoed in kaart gebracht en voorzien van duiding.

Vanaf de jaren vijftig tot aan zijn dood in 1999 werkte Bannink aan een gigantisch oeuvre. Meer dan 3000 composities maakte hij voor verschillende opdrachtgevers in uiteenlopende stijlen, uitgevoerd op radio en televisie, in theaters en op het witte doek.

Het Citaat is een bureau voor historisch onderzoek van de Rotterdamse historici Jop Eeuwijk, Frank Rensen en Jesper Schaap. Zij richten zich op Nederlandse kunst, cultuur en media. Eerder werkten zij samen met onder andere Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en het Persmuseum en diverse omroepen en uitgeverijen. Voor deze uitgave werkt Het Citaat nauw samen met Monique Bannink, dochter van Harry Bannink, en haar man Herman Altena. De vijf samenstellers willen door middel van dit oeuvreoverzicht het muzikale erfgoed van Harry Bannink een blijvende plek geven in de culturele canon van de Nederlandse geschiedenis.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.