www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Vlaams Belang bemoeit zich met inhoud programma Jan Jaap van der Wal

De Vlaamse extreem-rechtse politieke partij Vlaams Belang (voorheen Vlaams Blok) heeft invloed uitgeoefend op het satirische programma ‘De Ideale Wereld’. Dat wordt gepresenteerd door de Nederlander Jan Jaap van der Wal en is te zien bij de Vlaamse publieke omroep VRT.

Op donderdag 30 april was Geert Hoste te gast. In een item over mondkapjes liet hij zien hoe Vlaams Belangers elkaar begroeten als hun gezicht bedekt is: met de Hitlergroet. Als je de uitzending nu bekijkt is dat moment eruit geknipt. Dit blijkt op verzoek van Vlaams Belang te zijn gebeurt. Dat meldt de krant De Standaard op basis van mailverkeer tussen de leden van de raad van ­bestuur.

Bij de VRT hebben politieke partijen zetels in de raad van bestuur, waarvan twee voor het Vlaams Belang. Op basis van de statuten mag de raad zich uitspreken over strategie, maar niet over de inhoud van de programma’s. Dat is nu toch gebeurd, waarbij de programmadirecteur zelfs zijn excuses heeft aangeboden aan de voltallige raad, zo meldt de Standaard. Het fragment is aangepast op de terugkijkdienst van de omroep en op de facebookpagina van het programma is het gesprek helemaal verwijderd.

Jan Jaap van der Wal, presentator van De Ideale Wereld, zegt tegen de krant in overleg met Hoste en productiehuis Woestijnvis beslist te hebben de passage te schrappen. “Zij zagen het als aanstootgevend, ik niet, maar in diepe coronatijd hadden we geen zin om de discussie aan te gaan”, zegt hij. Hij benadrukt dat het wegknippen van de passage voor hem “geen verontschuldiging” inhoudt.

Het Laatste Nieuws meldt dat het Vlaams Belang zich onlangs nog beklaagde over het offline halen van Little Britain en Gone with the wind en hekelde de politieke druk.
Het Laatste Nieuws: VRT biedt Vlaams Belang excuses aan voor grap met Hitlergroet in De Ideale Wereld

Update het gewraakte moment. Je hoopt dan dat het een hele goede grap is, maar nee. De ondertiteling was toen al ‘gecensureerd’. “Dat gaat goede seks opleveren,” zegt Van der Wal. ‘Een goede sketch’ maakt de ondertiteling ervan.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.