nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Carl Reiner overleden

Maandag 29 juni is Carl Reiner op 98-jarige leeftijd overleden in Beverly Hills. Het grote publiek zal hem kennen als oudere oplichter in de Oceans-filmserie, maar toen had hij al een gigantische carrière achter de rug.

Tijdens zijn militaire dienst zet Reiner (geboren in The Bronx, New York op 20 maart 1922) zijn eerste stappen als acteur en regisseur van toneelopvoeringen. Na zijn diensttijd speelt hij in verschillende musicals op broadway wanneer hij in 1950 wordt gecast in Sid Caesars legendarische tv-programma ‘Show of shows’. Reiner is niet alleen acteur, maar ook schrijver voor de show.

De latere acteur-regisseur Mel Brooks schrijft ook voor Caesar en beiden zijn vanaf dat moment bevriend. Vanaf 1960 treden ze ook op als comedyduo. Daarbij speelt Reiner veelal de ‘straight main’ of ‘aangever’ van Brooks. Met name hun langlopende improvisatie ‘The 2000 year old man’ is een succes, terug te vinden op maar liefst vijf verschillende comedy albums.

Zondag deelde impresario George Shapiro nog een foto van Reiner, dochter Annie Reiner en Mel Brooks met ‘Black Lives Matter’ shirts.

Reiner ontwikkelt eind jaren vijftig de uiterst succesvolle sitcom ‘The Dick van Dyke show’, waarvoor hij zowel schrijft als één van de hoofdrollen vertolkt. Daarnaast regisseert hij steeds vaker films, waarvoor hij ook vaak het scenario verzorgt, en is daarmee onder meer verantwoordelijk voor de filmcarrière van Steve Martin. Voor één van zijn laatste rollen spreekt hij de stem in van ‘Carl Reineroceros’ in Toy Story 4.

Tijden zijn ruim zeventig jaar durende carrière won hij in totaal negen Emmy’s, een Grammy Award en in 2000 de prestigieuze Mark Twain Prize voor American Humor.

Tot zijn overlijden was Reiner nog dagelijks actief op Twitter.

Categorie: International | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.