nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Truuk Doyer overleden

Op 29 februari jl is Truuk Doyer overleden op 102-jarige leeftijd. Doyer, geboren als Geertruida Theodora Doijer op 11 november 1917 te Den Haag, was balletdanser, maar werd later ook actief als regisseur en toneelschrijver.

Vanaf haar negende jaar volgde ze balletopleidingen in Nederland en Parijs, reisde regelmatig naar het buitenland en was betrokken bij verschillende balletten en toneelstukken. Als balletdanser werkte ze mee aan diverse cabaretvoorstellingen. Zo duikt in 1944 op in twee voorstellingen van Cabaret De Koplamp met o.a. Kees Brusse, Françoise Flore, Albert Mol en Wim Ibo, speelt vervolgens in de voorstellingen ‘De bloemetjes buiten’ en ‘Leidscheplein’ van Cabaret Wim Sonneveld. In 1946 trekt ze met Sonneveld naar Duitsland om op te treden voor de geallieerden in het programma ‘Double Dutch’.


Cabaret De Koplamp, Doyer geheel rechts, naast Albert Mol

In 1948 speelt ze in de Louis Bouwmeester Revue ‘Het jubileum’. Mogelijk dat ze daar Noorse danser Hans-Fredrik Kjölaas (Oslo, 1921) ontmoet, verbonden aan het Zweedse ballet, om vervolgens met haar echtgenoot te emigreren naar Noorwegen. Een liefde die zal duren tot het overlijden van Kjölaas op 17 juli 2017.

In Noorwegen begon ze ook met het schrijven van stukken, zoals ‘Beltespenna’, een soort historische musical met een flinke dosis folkmuziek en klederdracht, over bloedwraak in de Vikingtijd. Daarvoor schreef ze alle teksten op rijm en componeerde de muziek ervoor.


links in 1946, rechts circa 2011

Met dank aan Kine

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.