nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Documentaire over Herman Berkien

De Clown van Utereg is een documentaire over de Utrechtse cabaretier Herman Berkien. Hij is bij het grote publiek vooral bekend als zanger van het volkslied van Utrecht.

De zanger/cabaretier begon zijn carrière in de jaren zeventig bij het Muzeval Cabaret van Hennie Oliemuller, waarna hij landelijk doorbrak in samenwerking met Tineke Schouten en zijn uitvoering van ‘Als ik boven op de Dom sta’ en het door hem geschreven Utrechtse ‘volkslied’ ‘Utereg me Stadje’. Nadien bleef Berkien een bekendheid in Utrecht. Hij stierf in 2005 op 63-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Voor de documentaire spraken de twee makers, Floris Meinardi en Bart Grimbergen, onder meer met zijn weduwe, vrienden, vriendinnen en verschillende oud-collega’s. Zo zijn in de docu o.a. Tineke Schouten, Han Peekel en Joris Linssen te zien. Zij vertellen over zijn ambities, zijn grote gevoel voor humor, zijn taalgevoel, zijn succes, maar ook over zijn onzekerheid en angsten. Ook komt ‘het Utrechtse gevoel’ aan de orde en wat is eigenlijk Utrechtse humor?

In de documentaire zullen archiefbeelden van optredens van Berkien te zien zijn, zowel op televisie als in het theater. Zo worden langzaam de contouren van de mens achter de clown zichtbaar.

De film is een eerbetoon aan een Utrechtse artiest die door velen op een voetstuk is geplaatst, maar worstelde met het leven, laten de makers weten.

De docu duurt 75 minuten en is vanaf 28 augustus dagelijks te zien in het Louis Hartlooper in Utrecht.
www.hartlooper.nl

Categorie: Divers | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...