nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Erik van Muiswinkel toont zijn verzameling Le Petit Prince

Vanaf 31 oktober 2020 toont Erik van Muiswinkel zijn verzameling vertalingen van Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry in het Kleinste museum van Haarlem.

Deze verzameling bestaat uit ongeveer 60 vertalingen van het boek, in allemaal verschillende talen, van IJslands tot Hongaars en Japans en zelfs een vertaling in het Zulu. Er is zelfs een Arabische stripversie uit Egypte en uit Rusland is er ook een versie met volledig nieuwe illustraties. Vooral het taalkundige aspect fascineert Van Muiswinkel. Het vergelijken van de vertalingen is iets dat hij graag doet. Doordat vertalingen vaak vrij trouw blijven aan de oorspronkelijke tekst, is het mogelijk om woorden in een andere taal te herkennen. Ook bij vreemde alfabetten, zoals Russisch of Japans, kun je dan letters of zelfs woorden herkennen.

Het verhaal van Le Petit Prince gaat over een piloot, de verteller, die na een noodlanding in de Sahara de kleine prins ontmoet. De wijze en betoverende verhalen die de kleine prins vertelt over de planeet waar hij woont met een hooghartige bloem, over de andere planeten en hun heersers en over zijn gevecht met de slechte zaadjes, maken de kleine prins tot een verrukkelijke en onvergetelijke figuur. Antoine de Saint-Exupéry was schrijver en vliegenier. Hij schreef De kleine prins een jaar voor zijn dood. In dienst van de Geallieerden werd hij in 1944 tijdens een verkenningsvlucht boven bezet gebied neergeschoten.

Volgende maand verschijnt de nieuwe Nederlandse vertaling van Le Petit Prince door Van Muiswinkel – deze zal, zodra ze verschenen is, ook worden toegevoegd aan de tentoonstelling.

Het Kleinste museum van Haarlem is gevestigd aan de Gedempte Oude Gracht 119, is 24 uur per dag geopend en te bezoeken vanaf de stoep.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...