nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Ramon Chatrer wint Groninger Studenten Cabaret Festival

Vanavond heeft Ramon Chatrer de jury-, publieksprijs én persoonlijkheidsprijs gewonnen van het 34e Groninger Studenten Cabaret Festival dat dit jaar eenmalig in Theater De Stoep in Spijkenisse plaats vond. De andere finalist was Felix van den Berg.

Na het festival gaan de finalisten het land in met de GSCF Finalistentour en dan bezoeken zij onder meer steden als Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht.
www.gscf.nl

Algemene beschouwing en juryrapporten GSCF 2020

Deze 34ste editie van het Groninger Studenten Cabaret Festival wijkt af van alle voorgaande edities. In dit coronajaar speelden gisteren de vier halve finalisten en vanavond de twee finalisten hun voorstellingen voor een publiek van 30 personen in een speciaal voor die gelegenheid gecreëerd theatercafé op het podium van Theater De Stoep, mede mogelijk gemaakt door directeur Rob van Wijk en zijn team. En ook het bestuur, dat zijn nek heeft uitgestoken om het festival dit jaar mogelijk te maken, verdient wel een applaus. Misschien is het nog wel spannender om je voorstelling in zo’n intieme setting te spelen dan in een volle Stadsschouwburg Groningen. Het materiaal wordt er nog naakter en kwetsbaarder door, en bovendien kun je als speler je ouders en je beste vriend of vriendin gewoon zien zitten. De jury wil daarom haar bewondering uitspreken voor de moed van alle deelnemers om dit experiment aan te gaan – een van ‘s lands bekendste komieken lijkt het niet aan te durven en jullie hebben het gewoon maar gedaan.

De jury wees al even op de naaktheid en kwetsbaarheid van het materiaal. Alle halve finalisten maakten persoonlijke voorstellingen over hun trauma’s en angsten. In de broeierige voorstelling van Ramon Chatrer droeg het ongrijpbare, gevaarlijke personage van Ramon duidelijk de littekens van een moeilijk verleden. Felix van den Berg zette een psycholoog op het toneel die zelf aan angsten en depressie lijdt en voor wie de dagelijkse omgang met de medemens, al is het maar een klein gesprekje in de supermarkt, een haast onmogelijke opgave is. Bij Luuk Ransijn en Eva Willems viel de scherpe maatschappijkritiek op. Zij toonden zich activistisch en klaagden de onderdrukkende hokjes aan waar zij door de maatschappij ingeduwd worden. Ransijn maakte invoelbaar met welke vooroordelen je te maken krijgt als homoseksuele jongen, tragikomisch verbeeld door kickbokstrainer Mike. Willems confronteerde het publiek met vooroordelen over dikke mensen en haalde onder andere scherp uit naar meisjes met maatje 36 die zichzelf dik noemen. Ook wierp ze haar eigen lichaam in de strijd.

De grootste uitdaging van persoonlijk cabaret is om het materiaal naar een hoger abstractieniveau te tillen door er een interessante theatrale vorm voor te vinden. De twee halve finalisten die er naar het oordeel van de jury het best in zijn geslaagd om die vertaalslag te maken, stonden vanavond voor u in de finale. Ik zal nu namens de jury de juryrapporten voorlezen.

Felix van den Berg
Felix is een stand-upcomedian met gevatte oneliners en een prettige, rustige podiumverschijning. Een echte droogkomiek, die alledaagse situaties scherp en herkenbaar weet neer te zetten. Erg grappig is bijvoorbeeld zijn imitatie van positivo Koen, die altijd zijn ogen dichthoudt als hij praat. De belangrijkste overgang van het programma – waarin de patiënt (ook) psycholoog blijkt te zijn – kwam in de halve finale niet goed uit de verf. In de finale bouwde Felix veel zorgvuldiger op naar die onthulling, en dat werkte veel beter. De jury wil Felix ermee complimenteren dat hij het aangedurfd heeft om op het laatste moment nog een ingreep te doen in zijn voorstelling. Zijn vermogen om zich snel aan de situatie aan te passen – de goede stand-upcomedian eigen – zagen we ook terug in de nonchalante en grappige manier waarop Felix de aanwezigheid van de livestream becommentarieerde. Wel zag de jury dat Felix iets minder strak speelde dan gisteren.

Ramon Chatrer
De jury was onder de indruk van de veelheid aan thema’s en betekenislagen die Ramon in een voorstelling van slechts 25 minuten weet aan te boren. Hij verbeeldt zijn opgekropte woede, frustratie en jaloezie en schetst in korte tijd een beeld van een afwezige en gesloten vader, die het liefst verdwijnt naar zijn vogelkooi. De ontroering zit soms in kleine, scherpe zinnetjes, zoals: ‘Pas als je je verstopt, word je gemist.’ Ramon is niet alleen een goede speler en zanger, maar ook een intrigerende maker, die fantasie en werkelijkheid op een spannende manier door elkaar laat lopen. Door de strakke vorm geeft Ramon zijn publiek nauwelijks ademruimte en houdt hij ons op het puntje van de stoel. Het lied ‘Wij zijn en hebben veel gemeen’ heeft de jury ontroerd.

Persoonlijkheidsprijs
Dan nu de persoonlijkheidsprijs, mede mogelijk gemaakt door de Rijksuniversiteit Groningen. Wij willen de persoonlijkheidsprijs geven aan een deelnemer die wij niet alleen bewonderen om wat hij nu al heeft neergezet, maar van wie wij ook verwachten dat hij zich in de toekomst nog verder zal ontwikkelen. De persoonlijkheidsprijs gaat naar een maker die zeer stevig op het podium staat, zijn publiek echt meeneemt en die tegelijkertijd gevaar en zachtheid uitstraalt. De persoonlijkheidsprijs gaat naar: Ramon Chatrer.

Juryprijs
En dan de juryprijs. De juryprijs gaat dit jaar naar: Ramon Chatrer.

Categorie: Festivals | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.