nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Wolf Biermann

Wolf Biermann – Wacht niet op betere tijden! de autobiografie

“Bij weinigen zijn het persoonlijke lot en de Duitse geschiedenis zo nauw verweven als bij dichter en zanger Wolf Biermann. Een leven tussen Oost en West, een weerspannige geest tussen twee fronten. Op zijn zestiende ging hij van West-Duitsland naar de DDR, die hij voor het betere Duitsland hield. Daar stimuleerde Hanns Eisler, de componist van de communistische arbeidersbeweging, hem om liederen te schrijven. Onder Brechts weduwe Helene Weigel was hij regieassistent bij het Berliner Ensemble. Mettertijd viel hij in ongenade bij de stalinistische machthebbers: hij mocht niet meer optreden en kreeg een publicatieverbod opgelegd. De Stasi hield hem dag en nacht in de gaten. Ondertussen werd hij in het Westen gevierd en geëerd. In 1976, na zijn beroemde optreden in Keulen, ontnam de Oost-Duitse regering hem het staatsburgerschap. De protesten tegen deze Ausbürgerung worden beschouwd als het begin van het einde van de DDR.

Wacht niet op betere tijden! is een uniek tijdsdocument dat de Nederlandse lezer een bijzondere inkijk in de recente geschiedenis van onze oosterburen biedt; verteld door een man die ternauwernood het Derde Rijk overleefde, tegen zijn eigen aanvankelijke verwachting in de strijd met de DDR-dictatuur aanging en tot slot een overtuigd democraat werd.”

Wolf Biermann (1936) is een politiek dichter en zanger wiens werk in Duitsland veelvuldig is onderscheiden, o.a. in 1991 met de Georg-Büchner-Preis.

Verschijnt in mei 2021 bij Walburg Pers

Update: Uitgesteld tot oktober 2021.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.