www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Willem Wilmink Dichtwedstrijd 2021

Voor de 25e keer organiseert Bibliotheek Almelo de jaarlijkse dichtwedstrijd naar aanleiding van een gegeven regel door een gastdichter.

Het idee is oorspronkelijk afkomstig van Wilmink zelf: hij hoorde dat de 15e-eeuwse dichter/prins Charles d’Orleans gasten op zijn kasteel pas toeliet nadat zij een gedicht hadden gemaakt op de vaste regel: “Ik sterf van dorst met de fontein voor ogen”. Het leek Wilmink een aardig idee om zoiets weer in ere te herstellen – poëzie kreeg hierdoor immers een socialer karakter. De bibliotheek van Almelo nam de uitdaging aan en vroeg Wilmink om een passende regel te bedenken die in de ingezonden gedichten moest voor komen. Voor de volgende editie van deze dichtwedstrijd duidde Wilmink Jean Pierre Rawie om hem op te volgen en een regel te bedenken, die in het gedicht zou voorkomen. In de daaropvolgende jaren werd de dichtregel voor de wedstrijd bedacht door o.a. Drs P, Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Kees Torn, Frank van Pamelen, Jan J. Pieterse, Katinka Polderman, Maarten van Roozendaal en Theo Nijland.

Dit jaar is het de beurt aan Mylou Frencken – zij werd door de vorige gastdichter, Wietske Loebis, uitgenodigd om de regel voor 2021 te bedenken. Frencken kwam met de volgende regel: “Jij komt bij me binnen”.

De dichtwedstrijd staat open voor iedereen die op de gegeven regel een gedicht wil schrijven, met als enige dwingende voorwaarde dat de regel van Wietske Loebis er letterlijk en ongewijzigd in voor moet komen, in het begin, aan het eind of ergens middenin. Bovendien mag de zin niet enkel als titel worden toegepast maar moet onderdeel zijn van het gedicht. Zowel vormvaste als vrije, niet rijmende gedichten zijn welkom. Maximaal één gedicht per inzender. De gedichten worden beoordeeld door een jury van 5 personen, en worden anoniem beoordeeld. Inzenden kan t.e.m. 7 maart naar Bibliotheek Almelo, Postbus 189, 7600 AD Almelo of naar redactie@bibliotheekalmelo.nl.

De prijsuitreiking staat gepland op zondag 21 maart vanaf 15.00 uur in Bibliotheek Almelo, Het Baken 3 in Almelo. Aangezien het door Coronavirus nog onduidelijk is of dit dan al weer op de gebruikelijke wijze kan, wordt in een later stadium beslist of dit door kan gaan of wanneer en hoe de prijsuitreiking anders plaatsvindt.

Meer info:
www.bibliotheekalmelo.nl

Categorie: Divers | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...