www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Jan van Laar

Lutgard Mutsaers – Daar bij die molen

‘Daar bij die molen’ is een dubbelbiografie over de vergeten artiest Jan van Laar en zijn grootste hit.

In 1935 scoorde revue- en radiozanger Willy Derby een gigantische hit met ‘Daar bij die molen’. Schrijver van dit lied was de gesjeesde molenstudent en voormalige variétéartiest Jan van Laar (1872-1949). Ook hij had op het podium gestaan en was in zijn tijd een verdienstelijk variete-artiest en cabaretier, zowel solo als met zijn echtgenote onder de naam ‘Duo Van Laar’. Maar Willy Derby streek nu met de eer en Van Laar had het nakijken.

Tegenwoordig is de molen een beschermd landschapsicoon en toeristische trekpleister, het beeldmerk van Nederland. Maar Van Laar schreef het lied toen de ene na de andere molen onder de slopershamer verdween.

‘Daar bij die molen’ is na negen levens als alternatief volkslied, meezinger, dweilnummer en draaiorgelklassieker een traditional geworden. Dit boek vertelt deze geschiedenis en geeft de maker een gezicht, als artiest én als belangenbehartiger van zijn beroepsgroep (hij was penningmeester van Woord- en Toondichters der Lichte Muze, waarvan hij ook één van de oprichters was).

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.