www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Honderdste geboortedag Jelle de Vries

Vandaag is de honderdste geboortedag van Jelle de Vries (1921-1999).

Al jong studeert hij piano en na het halen van zijn staatsdiploma B in 1950 gaat hij aan de slag als pianist in de horeca. Hij schrijft cursiefjes voor Het Parool als Wim Sonneveld hem in 1954 contracteert als muzikaal leider van zijn cabaretprogramma ‘Waar de blanke top’. De eerste maanden vindt hij dit leuk, maar al snel begint het te voelen als routine. Hij besluit Engels te studeren en cabaretliedjes te gaan schrijven. Twee jaar later wordt hij zelf een bekende Nederlander als hij gaat meewerken aan televisieprogramma’s van de NCRV.

In 1959 gaat hij als programmamaker voor de VARA-radio aan de slag, wat hij tot 1986 zal blijven doen. Zijn veelzijdig talent (schrijver, componist, arrangeur, pianist, muzikaal leider, regisseur, producer, zanger, voordrachtskunstenaar) wendt hij aan voor tal van radioseries, vaak met een komische noot. ‘De Wilde Vaart’ (1959-1962), ‘Tekst en Muziek’ (1973-1983) en bovenal ‘Klatergoud’ (1965-1972) behoren tot zijn bekendste series. Van Klatergoud wordt ook televisieversie gemaakt, maar die slaat minder aan. In totaal schreef hij teksten en muziek voor duizenden liedjes. In 1970 ontvangt hij de Gouden Harp.

Hier een reeks liedjes van Jelle de Vries, uitgevoerd door o.a. Jenny Arean, Frits Lambrechts, Coen Flink, Tonny Huurdeman, Henk Elsink, Wim Sonneveld, Conny Stuart en Ina van Faassen.

De Vries publiceert behalve allerlei liedjes en grammofoonplaten ook een autobiografische roman (Ik heb Josje gekend, 1989), een dichtbundel (Kinderspel, 1981) en een amusant boekje over tuinaanleg (Laat er geen gras over groeien, 1979). In 1996 komen er twee dubbel-cd’s met liedjes van hem uit en een prachtig overzichtswerk bestaande uit twee boeken met vier cd’s, met enerzijds liedjes waarvoor hij tekst en muziek maakte en anderzijds liedjes waarvoor hij teksten van anderen op muziek zette, van onder meer Michel van der Plas en Annie M.G. Schmidt.

De Vries is ook een taalliefhebber. De laatste elf jaar van zijn leven werkt hij aan een boek over zijn grote passie: de Nederlandse spreektaal. Uiteindelijk zou deze publicatie postuum verschijnen.

Jelle Pieter Dedde de Vries overlijdt op 11 juli 1999 in Hardewijk op 78-jarige leeftijd.

foto: De Vries tijdens presentatie lp en boek ‘Klatergoud’. Nationaal Archief, CCO

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.