nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Jeroen van Merwijk overleden

Jeroen van Merwijk is vandaag op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker, die februari 2020 bij hem werd vastgesteld.

Samen met Cees Rutgers richtte hij in 1985 de cabaretgroep Meester Cornelis op. Na het eerste programma ‘De Gymnasiast’ (1986) hield Rutgers ermee op en stond Van Merwijk solo op het podium. Hij maakte de programma’s ‘Van ouwehoer tot troubadour’ (1987), ‘Geef mij mijn sperma terug’ (1989), ‘Een AVRO-lid is ook een mens’ (1992) en het eerder genoemde ‘Van Merwijk legt het nog één keer uit’ (1994). In 1996 kwam hij met ‘Het podiumbeest is terug’.

In 1988 doet Van Merwijk zonder veel succes – hij eindigt volgens eigen zeggen ergens op de 81ste plaats – mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival. Hij brengt hier het lied Apartheid es ien skone zaak, dat later onder de titel Zuid-Afrika een groot succes werd voor Karin Bloemen. Hierdoor vestigt hij zijn naam als tekstschrijver. Hij schrijft nummers voor o.a. Hans Dorrestijn, Adèle Bloemendaal en Erik van Muiswinkel.

Van Merwijk staat solo met dertien theaterprogramma’s in het theater. Na een (tijdelijk) afscheid staat hij in 2015-2016 samen met Harrie Jekkers in de theaters met de show Als we zo vrij mogen zijn. Daarop volgt de solo-voorstelling Lucky, alsook de oudejaarsconference ‘Was volgend jaar maar vast voorbij’, een oudejaarsconference geheel in liedvorm. Hiervoor maakt hij elke dag een nieuw actueel lied.

Van Merwijk is ook actief voor radio en televisie: hij werkt o.a. mee aan Spijkers met Koppen, Podium, Aardige mensen en Mannen voor Vrouwen.

Naast zijn theaterwerk is Van Merwijk een beeldend kunstenaar en onder de naam Malfet maakt hij schilderijen in acryl die hij regelmatig exposeert. Zo ontving hij na een tentoonstelling in het World Trade Centre in Washington zelfs een lovende recensie in The Washington Post. Diezelfde Malfet illustreerde ook de boekjes die Van Merwijk schreef.

Begin 2020 maakt Van Merwijk op zijn facebook-pagina bekend dat hij darmkanker heeft, met uitzaaïngen naar de lever. Hij blijkt ongeneeslijk ziek. Na behandelingen besluit hij een nieuwe voorstelling te maken, maar deze wordt geannuleerd na een terugval en als blijkt dat de chemokuur niet meer zijn werk doet.

In december 2020 verschijnt de CD ‘Leve Van Merwijk – vrienden zingen Jeroen’, waarop zijn vrienden hun eigen keuze maakten uit Van Merwijks repertoire. Kort daarna wordt hij door zijn broers verrast in Frankrijk met de Edison Oeuvreprijs Kleinkunst. Deze prijs is sinds 2014 niet meer uitgereikt, maar voor Van Merwijk maakt men een uitzondering.

Foto: Jaap Reedijk

Categorie: Divers | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...