www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Radio 1 (BE) en Museum Vleeshuis maken podcast over Wannes Van de Velde

Radio 1 (BE) en Museum Vleeshuis gaan een driedelige podcast maken over de Vlaamse kleinkunstzanger Wannes Van de Velde, getiteld ‘Wannes’.

Hierin praten Michaël Robberechts en Lisa Smolders met vrienden en bewonderaars, muzikanten en studenten van de kleinkunstenaar. Met onverwachte fans en bewonderaars waaronder Jan De Smet, Stef Kamil Carlens, Lucas Van den Eynde, Gene Bervoets, Roland Van Campenhout, Mira, Hans Kusters, Bob De Moor en Axl Peleman.

De drie grote W’s, dat waren Walter De Buck, Willem Vermandere en Wannes Van de Velde. Drie zangers die vanaf de jaren 60 hun eigen taal verkozen boven het swingende Engels. De Buck zong in het Gents, Vermandere in zijn West-Vlaams en Wannes in het Antwerps, in zijn eigen (steeds historisch gefundeerde) terminologie het Zuid-Brabants.

Het ABN vierde hoogtij en op tv keken de Vlamingen naar ‘Hier spreekt men Nederlands’ en toch zong Wannes liederen over zeemannen, herders, boeren en bedelaars in de taal van zijn ouders Sinjoren. Robberechts en Smolders verzamelen verhalen over de zanger en schrijver die ‘veur ’t zelfde geld’ schilder of beeldhouwer was geworden. Wannes, de Antwerpse zanger die zijn sporen naliet in het theater en het volkse lied.

De eerste aflevering kan je hier terugluisteren:
www.radio1.be/podcast-wannes

De volledige reeks is volgende week te horen in het Radio 1 (BE) programma Zandman.

In het Museum Vleeshuis in Antwerpen, dat meewerkt aan de podcast, kan je trouwens sinds september 2019 de werkkamer van Van de Velde bezichtigen. Dat het museum deze werkkamer kreeg, was niet toevallig – Van de Velde groeide immers op in het oude schipperskwartier, de straten rond het museum. Zijn eerste lied ging trouwens ook over de wijk rond het Vleeshuis en de afbraak ervan. Toen het Museum Vleeshuis in 2006 heropende, kreeg het overigens de ondertitel ‘Klank van de Stad’, een verwijzing naar “Ik wil deze nacht in de straten verdwalen”, het bekendste lied van Van de Velde.

Categorie: Elders op het web | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...