nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Op tv: Johan Verminnen

De Vlaamse kleinkunstzanger Johan Verminnen, die op 21 mei 70 jaar werd, staat vanavond centraal in Belpop classics.

Wie ‘Ik voel me goed’ schrijft, wanneer de deurwaarders voor zijn deur staan, verdient een ‘Belpop Classics’. Johan Verminnen weet er alles van. De vader van de polderpop wordt hij wel eens genoemd. De man die midden jaren 70 een schokgolf in de parochiezalen veroorzaakte. Collega-muzikant Jean Blaute spreekt over de Wemmelse Joe Cocker. Voormalig AB-baas Jari Demeulemeester over de typische Verminnen-pathos.

‘Belpop Classics’ belicht de beginjaren van Verminnens carrière: hoe ‘Ontdek de ster’ in 1969 deuren opende en niemand minder dan Will Tura de jonge Johan Verminnen aan een manager – Jean Kluger – hielp. We vernemen ook waarom ‘Laat me nu toch niet alleen’ het nummer van de laatste kans was, waarom Brussel niet in Brussel werd geschreven en hoe Verminnen een Franse carrière misliep tijdens een festival in Bourges.

Daarnaast gaat het onder meer over de unieke samenwerking met Tars Lootens, die ontstond als gevolgd van financiële perikelen, over Verminnens strijd voor het muzikantenstatuut, maar ook over het pijnlijke verlies van grote broer Bert, die altijd het artistieke voorbeeld was voor Johan. En verder uiteraard het verhaal van muzikale klassiekers als ‘Met zeven aan een tafel’, ‘Rue des Bouchers’ en ‘Mooie dagen’. Muzikant Leo Caerts vat het mooi samen: “Hij kent maar één woord: volle gas.”

Met getuigenissen van Johan Verminnen, Lutgarde Verminnen (zus), Estelle Verminnen (zus), Luk Van Der Straeten (jeugdvriend), Will Tura (zanger), Jean Kluger (platenbaas), Raymond van het Groenewoud (muzikant), Frans Ieven (bassist), Dan Lacksman (geluidstechnicus), Jari Demeulemeester (directeur AB), Jean Blaute (muzikant), Tars Lootens (pianist), Pauline Verminnen (dochter), Firmin Timmermans (drummer), Leo Caerts (pianist), Bert Candries (gitarist).

Belpop classics met Johan Verminnen wordt vanavond uitgezonden op de Vlaamse zender CANVAS om 22.00 uur.

Categorie: Op tv | Meer over:
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...