nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: André van Duin

Bert Kuizenga – Gewoon André: biografie André van Duin

“Aan de vooravond van André van Duins 75ste verjaardag verschijnt zijn geautoriseerde biografie Gewoon André. In vele, lange ongedwongen gesprekken met André, zijn dierbaren, vrienden, bekenden en vakbroeders duikt Bert Kuizenga in de recente geschiedenis van de artiest. In de periode waarin alles wat André aanraakte, veranderde in goud, maar hij ook de liefde van zijn leven verloor.

Moest hij voorheen vooral gewoon grappig zijn, een komisch hoedje opzetten en een gekke bek trekken. Nu ontroert hij Matthijs van Nieuwkerk tot tranen aan toe met een prachtige Nederlandse vertaling van La Bohème, is het publiek direct fan van zijn vertolking van Evert Duiker in Het geheime dagboek van Hendrik Groen en is heel Nederland diep onder de indruk van zijn prachtige 4 mei-speech op de Dam. Waar komt deze ommezwaai vandaan?

Iedereen kent André van Duin. Maar wie kent hem nou echt? In de media is in al die jaren geen onvertogen woord over hem gevallen. Geen schandalen en nauwelijks persoonlijke diepte-interviews. De André die wij kennen, is de André die André laat zien. Aan de hand van vele lange ongedwongen gesprekken haalt Bert Huizenga de echte André naar boven. Bert heeft humor, empathie, kan goed luisteren en het belangrijkst: André kent hem, waardoor zijn voet van de rem gaat. Het duo laat Andrés recente verleden de revue passeren. Van zijn recente successen in het theater en op tv en het plezier in zijn eigen bar thuis tot het overlijden van zijn man Martin en zijn eigen darmkankerdiagnose, die hij moedwillig stil hield. En hoe hij toch weer doorgaat en het leven leeft.

Bert geeft André in zijn schrijfstijl alle ruimte die hij verdient. Je leest Andrés woorden, doorspekt met Andrés emoties. Je proeft de verbazing tussen de regels door, voelt zijn intense verdriet en hoort ook de pret met dat typische lachje dat we zo goed van hem kennen. En tussendoor gooit Bert er zijn eigen sausje bij (niet eroverheen, maar ernaast) en vraagt hij bekenden van André naar hún kijk op de man en de artiest.”

Met bijdragen van Mark Rutte, Matthijs van Nieuwkerk, Youp van ’t Hek, Joke Bruijs, Jan Slagter, Ron Brandsteder, Kees Hulst, Cornald Maas, Joop van den Ende, Frans Mulder, Caroline Tensen, Freek de Jonge, Danny Vera.

Verschijnt in oktober bij FC Klap.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.