nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

VSCD Cabaretprijzen: dit zijn de genomineerden

De VSCD Cabaretprijzen worden op maandag 25 oktober opnieuw uitgereikt in theater Diligentia te Den Haag. Dit gebeurt tijdens het PEPER cabaretfestival.
Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt.

Genomineerd voor de Poelifinario, voor het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen, verdeeld in de volgende categorieën:

Entertainment: Sara Kroos met ‘Verte’, Rundfunk met ‘Todesangstschrei’
Engagement: Claudia de Breij met ‘Oudejaarsconference 2019’, Alex Klaasen met ‘Showponies 2’, Patrick Nederkoorn en Jan Beuving met ‘De andere oudejaars’
Kleinkunst: ‘Elke Vierveijzer met ‘Lucht’.
Als enige genomineerde in deze categorie is Vierveijzer ook direct de winnaar van de Poelifinario.

Genomineerd voor de Neerlands Hoop, voor de meest belovende theatermaker(s) met het grootste toekomstperspectief, zijn:

Kasper van der Laan met ‘1 kilo’, Nina de la Parra met ‘Gods wegen’ en Grof geschud met ‘Lijmen’.

Hieronder citaten uit de juryrapporten voor de genomineerden.

NOMINATIES POELIFINARIO ‘ENTERTAINMENT’

Sara Kroos met ‘Verte’

“In Verte sprankelt Sara Kroos meer dan ooit tevoren, zonder haar kenmerkende cynisme te verliezen. Ze vertelt met veel zelfspot over maffe fietsvakanties en het ronduit bevreemdende zelfvertrouwen van haar 16-jarige dochter. Onder de oppervlakte sluimeren serieuze thema’s, maar Kroos houdt het deze keer licht. Het spervuur van grappen over haar ongemakkelijke burgerbestaan treft vrijwel altijd doel, terwijl ze ontroert met liedjes over opgroeien. Ja, we worden volwassen, maar een deel van ons blijft achter in de kindertijd. Verte is een verrukkelijke theateravond met zeer smakelijke ingrediënten.”

In 2006 won Kroos de Neerlands Hoop met haar voorstelling ‘Zoetgevooisd’. In 2008 was ze eveneens genomineerd voor de Poelifinario, toen met het programma ‘Bries’.
Komend seizoen is voorstelling nog te zien in het theater.

foto: Danielle Meyer

Rundfunk met ‘Todesangstschrei’

“Van de pijn van het opgroeien is het maar een kleine stap naar de pijn van het sterven. In het universum van Rundfunk althans, waar schrijnende humor opnieuw voor ronkende lachsalvo’s zorgt. Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde zijn fantastische acteurs, die hun gemankeerde, soms ronduit psychotische personages met de kleinste gebaren een andere kant op kunnen sturen. Ze stampen op maatschappelijke gevoeligheden en doen dat met een sublieme timing, naadloos samenspel en goed uitgedachte details. Todesangstschrei is een theatrale dollemansrit.”

Rundfunk is eenmaal eerder genomineerd geweest voor de VSCD Cabaretprijzen. Zij wonnen in 2018 de Neerlands Hoop met hun eerste voorstelling ‘Wachstumsschmerzen’. Met hun tweede voorstelling dingen ze nu dus mee naar de Poelifinario.
Komend seizoen is voorstelling nog te zien in het theater:
speellijst

foto: Bram Willems

NOMINATIES POELIFINARIO ‘ENGAGEMENT’

Claudia de Breij met ‘Oudejaarsconference 2019’

“Aan de vooravond van de coronacrisis was er óók al van alles mis met de wereld. In haar vlammende Oudejaarsconference 2019 tackelt Claudia de Breij het zwart-witdenken. Aanvankelijk door op te komen in een pandapak, later door het begrip democratie nog eens letterlijk uit te leggen. Dat draait niet alleen om winnaars, maar juist ook om de verliezers. Een prachtige paraplu, waar De Breij moeiteloos de belangrijkste gebeurtenissen van het jaar onder laat schuilen. Ze duidt het heden met de geschiedenis in de hand.”

In totaal is Claudia de Breij nu vijf maal genomineerd geweest voor de VSCD Cabaretprijzen. In 2006 voor de Neerlands Hoop met ‘Hallo lieve mensen’. In 2010 won ze de Poelifinario met de voorstelling ‘Hete vrede’. En in 2017 en 2019 was ze opnieuw genomineerd met respectievelijk ‘Oudejaarsconference 2016’ en ‘#Nu’.

foto: screenshot

Alex Klaasen met ‘Showponies 2’

“Het daverende succes van Showponies schreeuwde om een vervolg. Daarin gaat Alex Klaasen meer de diepte in met ontroerende verhalen over zijn coming-out en, vooral, het traject daarna. Hoe accepteer je jezelf als de wereld dat zo moeilijk vindt? Het verleent deze ouderwetse revue een serieuze bodem, waarop Klaassen en zijn pony’s opnieuw een prachtig feest bouwen. De choreografieën zijn subliem, de grappen doordacht en het samenspel om je vingers bij af te likken. Klaasen houdt eigenhandig een bijna vergeten genre in leven.”

In 2009 won Alex Klaasen de Neerlands Hoop voor zijn enige echte solovoorstelling ‘Eindelijk alleen’. Met de Alex Klaasen revue was hij eerder in 2018 al genomineerd voor de Poelifinario met ‘Showponies’. Opvallend genoeg was dattoen in de categorie ‘Entertainment’ en nu dus met ‘Showponies 2’ in de categorie ‘Engagement’.

foto: Bram Willems

Patrick Nederkoorn en Jan Beuving met ‘De andere oudejaars’

“Na een geslaagde voorstelling over de belastingdienst doen Patrick Nederkoorn en Jan Beuving er voor hun eerste oudejaarsconference een schepje bovenop. Het virtuoze, 15 minuten durende openingslied blijkt het begin van een boeiende strijd tussen twee verwante, maar toch ook erg verschillende zielen. De knetterende discussie over het belang van kunst in crisistijd is gedenkwaardig, het lied over pogingen om de waarheid te begraven straalt onverzettelijk engagement uit. De andere oudejaars zit vol schitterende taal en pianist Tom Dicke zorgt voor een prachtige muzikale omlijsting.”

In 2017 waren zowel Nederkoorn als Beuving met hun soloprogramma’s genomineerd voor de Neerlands Hoop, die Beuving toen won. In 2019 was Jan Beuving opnieuw genomineerd, ditmaal voor de Poelifinario.

foto: Maartje ter Horst

NOMINATIES POELIFINARIO ‘KLEINKUNST’

‘Elke Vierveijzer met ‘Lucht’

“Elke Vierveijzer zingt geen liederen, ze knalt ze rechtstreeks je hart in. Lucht is een schitterend pleidooi voor het delen van verdriet. Dat schept ruimte in je hoofd, kweekt empathie en zorgt uiteindelijk voor geluk. Vierveijzer legt overdonderend veel beleving in haar nummers, die heen en weer schieten tussen rauwe kwetsbaarheid en cynisch misnoegen. Ze heeft daarbij een scherp oog voor de maskers die we allemaal angstvallig vasthouden. De fraaie, gevarieerde arrangementen en invoelende muzikale begeleiding van Michiel Wetzer maken Lucht helemaal af.”

Dit is de eerste nominatie én winst voor Vierveijzer. Komend seizoen is voorstelling nog te zien in het theater:
speellijst

Het is overigens niet voor het eerst dat er in deze categorie maar één genomineerde was en daarmee automatisch won. Dit was ook het geval toen deze categorie werd geintroduceerd in 2018. Toen won Joost Spijkers met ‘Spijkers II’.

foto: Saskia Kerkhoff

NOMINATIES NEERLANDS HOOP

Kasper van der Laan met ‘1 kilo’

“Met zijn debuutvoorstelling 1 Kilo lost Kasper van der Laan de hooggespannen verwachtingen helemaal in. Hij kijkt met kinderlijke verwondering naar zijn lichaam en gebruikt zijn enorme fysieke talent voor een abstract zelfonderzoek. De Kasper op het podium is namelijk niet dezelfde Kasper die thuis op de bank zit. In de veilige haven van het theater wordt hij zijn eigen goeroe, die zichzelf aanmoedigt om kwetsbaar en assertief te zijn. Van der Laan lijkt een klassieke antiheld, maar de maffe luikjes in zijn hoofd tillen het programma naar grote hoogte.”

Komend seizoen is voorstelling nog te zien in het theater:
speellijst

foto: Aisha Zeijpveld

Nina de la Parra met ‘Gods wegen’

“‘Wie ben ik?’ is een vaakgestelde vraag, maar Nina de la Parra geeft een uniek antwoord. Ze neemt ons in overdonderend tempo mee van Nederland naar Suriname en van politieke statements naar verhalen over avontuurtjes in smoezelige hotels. De la Parra waakt voor clichés en al helemaal voor politiek correcte boodschappen. Ze is een feministe die op foute mannen valt. Een nakomeling van slaveneigenaren met een sterk rechtvaardigheidsgevoel. In Gods Wegen zingt, speelt, spuugt en danst De la Parra zich een weg naar haar vloeibare identiteit, waarbij ze aanvankelijk in balans werd gehouden door een muzikaal trio en afgelopen seizoen door het fluwelen saxofoonspel van Sanne Landvreugd.”

foto: Jochem Jurgens

Grof geschud met ‘Lijmen’

“Lander Severins en Myrthe van Velden zijn jong, maar behandelen de liefde in hun debuutvoorstelling op een zeer volwassenen manier. Hij, de Vlaamse romanticus, is verslingerd aan het verlangen. Zij, de Hollandse nuchterheid zelve, is bang voor haar vermeende oppervlakkigheid. In prachtige sketches en liedjes verwoorden of verbeelden ze elkaars zorgen. Grof Geschud is een perfect op elkaar ingespeelde twee-eenheid, die sentiment verdrijft met realisme en kil ongemak met dromerige romantiek. Lijmen vertelt een eeuwenoud verhaal over aantrekken en afstoten. Tijdloos en toch modern.”

foto: Anneloes van den Andel

De jury
De VSCD-Cabaretjury 2021 bestaat uit voorzitter Nico Baars (directeur WestlandTheater De Naald), Marijt Helmink (programmeur Theater Orpheus), Joris Kemps (directeur Theater Hof 88), Charlotte Louwers (directeur Theater De Bussel), Mike Peek (recensent het Parool), Victorine Plante (artistiek leider Theatergroep Aluin) en Rob van Wijk (directeur Theater de Stoep).

Categorie: Prijzenfestival | Meer over: , , , , , , , , , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon