www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

O jee! Allerlei ophef met Drs P

Onlangs verscheen er een bibliofiele heruitgave van het boek ‘Allerlei ontucht’ uit 1971 van Drs P, die het auteurschap overigens altijd heeft ontkend. De vermelde auteur heet Drs S. Het boek bevat allerlei ondeugende verhaaltjes in Ot-en-Sien stijl met ook homo- en pedoavontuurtjes. De verhalen spelen af in een gezin met Vader, Moeder, Rika en Piet.

Dit inmiddels zwaar politiek incorrecte kinderboek, strikt voor volwassenen, met behoud van de originele illustraties is inmiddels verschenen en uitverkocht. Het radioprogramma De Taalstaat bracht op 21 augustus een item over dit wonderlijke werk en nu is er ophef. Ophef! Op internet notabene.

Waar de makers van De Taalstaat dachten aandacht te besteden aan “een overduidelijke satire op de leerboekjes van Ot en Sien”, een curiositeit van de taalkunstenaar Drs P, voelden de brave borsten van De Taalstaat zich genoodzaakt om voor de slechte verstaanders hun overwegingen overduidelijk te maken. Klik op de afbeelding voor een beter leesbare versie.

Bekijk hier het item in De Taalstaat.
25 aug 2021

Het lastige is dat na 50 jaar de context niet meer evident is. Het was zo overduidelijk een parodie op de Ot en Sien boekjes, maar de mensen die zich er nu zo druk om maken kennen die helemaal niet. Frits Spits en Vic van de Reijt wel en die zie je ook aan hun reacties tijdens het item. Zonder die context is het gewoon een raar boek. Daarom is deze prijzige en beperkte heruitgave ook als curiosa bedoeld voor Drs P-fanatici en niet voor een groot publiek.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.