www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Zwartekat is jarig – herinneringen aan 25 jaar Zwartekat (2)

Zwartekat.nl bestaat 25 jaar. Daarom een korte serie terugblikken naar al die jaren.

Mijn naam is Richard van Bilsen en ik ben de maker van Zwartekat, een site over cabaret, kleinkunst en stand-up comedy.

Is Zwartekat je werk?

Ik koos in 1996 voor cabaret als onderwerp voor een website omdat niemand dat nog had gedaan. Er was een pagina over André van Duin op de site van een universiteit, maar verder niets. Na de aanloop met de Hans Teeuwen homepage (juni 1996) kwam de Nederlands Cabaret Homepage op 28 augustus 1996 online. Ongetwijfeld tijdens de Uitmarkt, maar daar had ik toen nog nooit van gehoord.

Binnen twee maanden diende de eerste concurrerende website zich aan: Cabaretweb. Een commercieel bedrijf, met steun van enkele cabaretiers dat zich profileerde als hét nationaal cabaretarchief. Mét videomateriaal, wat voor die tijd zeker bijzonder was. Uiteindelijk ben ik gewoon onverstoorbaar verder gegaan met het uitleven van mijn hobby. Af en toe botste ik met andere cabaretsites, waaronder Cabaretweb, als ze gehele berichten kopieerden, maar ik vind het juist leuk om op internet iets over cabaret te lezen dat ik er niet zelf eerder heb opgezet. Ik was zo zeer vereerd dat in Vlaanderen de site wittenond.be werd opgericht, een comedysite vernoemd (in tegenstelling van) zwartekat.nl. Toen deze site ermee stopte besloot ik om het aandachtsgebied van Zwartekat uit te breiden tot Vlaanderen, waar sindsdien stand-up comedy een grote vlucht heeft genomen.

Op een gegeven moment ben ik door Cabaretweb benaderd om de site te helpen maken, maar dan had ik moeten stoppen met mijn eigen site en dat was voor mij geen optie. Ik had bovendien eerder met mijn officiële website voor Eric Schreurs gemerkt dat commerciële belangen konden leiden tot problemen. Binnen een paar weken hadden de exploitant van de website en de uitgeverij ruzie en ging de website offline. Cabaretweb bestaat overigens allang niet meer.

Ik krijg met enige regelmaat de vraag of Zwartekat mijn werk is. Nee dat is het niet. Het is mijn hobby. Maar zou je daar geen geld mee kunnen verdienen? Mogelijk, maar daar heb ik geen behoefte aan.

Vele jaren geleden heb ik wel eens geprobeerd om ‘het vak’ aan het werk te komen. Ik had in Hilversum gewerkt, op de internetafdeling van een omroep, maar kon niet overweg met de manager, die een paar jaar later zelf werd weggestuurd. Dus ik was op zoek naar iets nieuws en dit keer zocht ik het iets dichter bij huis.

Gesprek gehad met een festival, maar dat was geen match. Bij een productiekantoor, waar ik dan ook gelijk een soort persoonlijk manager (of was het toch assistent?) zou worden van een artiest. Dat was gelukkig geen match. Poeh. Ook heb ik gesolliciteerd bij een paar impresariaten. Eén impresariaat ontving me, luisterde naar mijn ideeën, nam me vervolgens niet aan, maar bouwde wel één van die ideeën uit tot een aparte tak van hun bedrijf. Leermomentje. En Harry Kies Theaterprodukties wilde me niet eens uitnodigen voor een gesprek. Hun gedachte was dat ik dan zou stoppen met Zwartekat – wat niet eens in me was opgekomen – en daarvoor vonden ze de site te waardevol. Achteraf een mooi compliment.

Gelukkig vond ik kort daarop een baan buiten de theaterwereld waar ik mijn technische kennis opgedaan met Zwartekat (en bij de omroep) mooi kon gebruiken en andersom. Daar verdien ik mijn geld en dat is prima zo. Zwartekat is daardoor volledig onafhankelijk. Ik kan me richten op het promoten van wat ik de moeite waard vind. Als er reclame op Zwartekat staat, dan is het omdat ik daar reclame voor wil maken. En zo is Zwartekat gelukkig dus altijd hobby gebleven.

Die combinatie met een voltijds baan is de laatste jaren wel zwaarder geworden, maar daarover een volgende keer meer.

Wordt vervolgd..

Categorie: Huishoudelijke mededeling | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.