nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Boete voor Theater De Liefde bij overtreding coronaregels tijdens optredens Theo Maassen

Donderdag en vrijdag speelt Theo Maassen een try-out van zijn nieuwe voorstelling Onbekend Terrein in Theater De Liefde in Haarlem. Vorige week was er veel aandacht voor hun beslissing om de beperking in het aantal bezoekers te negeren. De gemeente Haarlem heeft vandaag – een dag voor de optredens – aangekondigd te gaan handhaven met een dwangsom van 2500 euro. Een woordvoerder van het theater heeft aangegeven een eventuele boete voor lief te nemen.

In de berichtgeving werd vaak gerept over het negeren van de coronamaatregels. Dat klopt wat betreft het benutten van de volledige capaciteit. Wat soms ondergesneeuwd raakte is dat men in plaats daarvan aan bezoekers wel een coronabewijs (of coronatoegangspas), een negatieve coronatest of een bewijs van herstel werd gevraagd.

Directe aanleiding was de verwachting dat er rond deze periode alle kaarten konden worden verkocht. Dat is onjuist. Er hadden slechts 80 van de 120 kaarten verkocht mogen worden. Het theater zag geen andere mogelijkheid dan het annuleren van 40 kaarten per voorstelling, maar besloot na het zien van de drukte bij de Formule 1 in Zandvoort daar niet voor te kiezen. De afgelopen week heeft mede-oprichter Mylou Frencken met verve hun beslissing verdedigd.

Deze actie van burgelijke ongehoorzaamheid is naar ons inziens een redelijk alternatief. En werd eerlijk gezegd ook wel een beetje tijd. Veel theaters waren al geruime tijd in staat om grotere groepen bezoekers op deze veilige manier te ontvangen, maar werden in onze ogen onnodig beknot door het kabinet.

Inmiddels heeft het kabinet besloten dat per 25 september de volledige capaciteit van theaters weer mag worden benut, maar dan uitsluitend met vertoon van een coronatoegangsbewijs.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.