nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Terug van weggeweest: herontdekte beelden van Ja Zuster Nee Zuster, Stratemakeropzeeshow en Herman van Veen

Deze week zijn tijdens de Dutch Media Week beelden te zien van Ja Zuster Nee Zuster, De Stratenmakeropzeeshow en de Nederlandse versie van eerste tv-serie van Herman van Veen. Hiervan werd gedacht dat deze niet meer zouden bestaan omdat ze destijds werden opgeslagen op zogenaamde ‘Ampexbanden’, die regelmatig werden hergebruikt.


Ja Zuster Nee Zuster: ‘Stroei-voei’ met Hans Boskamp

Op 2 oktober organiseert film- en televisiehistoricus Reinier Wels in samenwerking met Beeld En Geluid een speciale vertoning ‘Terug van weggeweest’. Samen met andere zelfstandige specialisten houden ze een middagvoorstelling met drie programma’s, die de afgelopen 40-50 jaar door niemand zijn gezien: alle “music videos” van ‘Ja Zuster Nee Zuster’ die uit Vlaanderen zijn gekomen, een aflevering van ‘De Stratemakeropzeeshow’ (1972) en de Nederlandse versie van ‘De Wonderlijke Avonturen van Herman van Veen’. De presentatie is in handen van Max Peters.
Dutch Media week: Terug van Weggeweest
meer info en toegang


Ja Zuster Nee Zuster: ‘Bello niet zo trekken’

Van Ja Zuster Nee Zuster, de legendarische tv-serie van Annie MG Schmidt met muziek van Harry Bannink, zijn drie videoclips teruggevonden. Het betreft de liedjes ‘Elisa had een hond (alias Bello niet zo trekken)’, ‘Stroei-voei’ en ‘Harry (wat heb je met je haar gedaan)’ uit 1967-1968.

Van ‘Ja Zuster Nee Zuster’ is geen volledige aflevering meer beschikbaar. Alleen de buitenopnames bleven bewaard, omdat die op film werden opgenomen in plaats van deze Ampexbanden. Tot er 10 jaar geleden diverse fragmenten werden teruggevonden bij de VRT. De VRT (toen nog BRT) had namelijk ooit wekelijks een uitzending genaamd “Ziet u er wat in?” waarin vooruitgeblikt werd wat je de komende week op televisie kon verwachten. Voor die voorbeschouwing lieten ze dan ook fragmenten zien. Toen ‘Ja Zuster Nee Zuster’ in Vlaanderen te zien was, lieten ze bijna elke keer wel een fragment zien. Daarbij werd altijd gekozen voor een liedje. Maar zo konden we eindelijk zien wat er nu eigenlijk bínnen in dat “Rusthuis vol herrie” gebeurde. Door zorgvuldig vergelijken van catalogi en kranten ontdekte Reinier Wels eerder dit jaar dat er nog minstens twee fragmenten over het hoofd gezien waren. En ook een derde fragment werd op zijn aanwijzingen gevonden; van een vierde, “M’n opa”, bleek helaas het beeld verloren gegaan (NB de video die tegenwoordig bij dat nummer vertoond wordt is een zogenaamde filminlas die daar eigenlijk niet bij hoorde).

‘De Stratemakershow’ is een vondst van Maarten Franssen, werkzaam bij Beeld En Geluid, maar toch is ook dit programma buiten de gebaande paden opgespoord. Het is een band die aan eventuele buitenlandse kopers werd getoond, met provisorische Engelse ondertitels. Het is één van slechts twee originele afleveringen die nog integraal bestaan. Dit was natuurlijk het humoristische kinderprogramma met Aart Staartjes, Joost Prinsen, en Wieteke van Dort.

‘De Wonderlijke Avonturen van Herman van Veen’ is een ontdekking van Michel van Dijk. Deze serie is gemaakt voor de Duitse televisie en verkrijgbaar op DVD. De serie is in 1979 te zien geweest in Nederland, in het Nederlands nagesynchroniseerd, maar is vervolgens niet bewaard. Van Dijk heeft de gehele serie op N1500-banden weten op te sporen. Tijdens “Terug van weggeweest” zal hij een compilatie vertonen van alle zes de afleveringen. Dit is overigens ook het programma waar het bekende nummer “Opzij opzij opzij” vandaan komt.

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.