nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Makers Jiskefet willen verbod op uitbrengen encyclopedie

De heren van Jiskefet nemen juridische stappen tegen de binnenkort te verschijnen Jiskefet Encyclopedie.

Het advocatenkantoor dat hen vertegenwoordigd geeft aan dat ze kennis willen nemen van de inhoud van het boek. Donderdag dient er een kort geding in Haarlem met als inzet om de publicatie van het boek tegen te houden. Dat meldt het Noordhollands Dagblad.

Het boek wordt zonder medewerking en zelfs zonder medeweten van de programmamakers gemaakt. Dit gebeurde door Richard Groothuizen en Rutger Vahl. Groothuizen was eerder één van de makers van de Van Kooten en De Bie Encyclopedie. Ook dit boekwerk werd zonder toestemming van de programmamakers gemaakt, maar leidde niet tot juridische stappen. Op de cover stond uitdagend ‘Gegarandeerd ongeauthoriseerd’.

De Jiskefet Encyclopedie is een naslagwerk waarin niet alleen de bekende typetjes en vaak herhaalde sketches staan, maar ook vele toevallige passanten in het Jiskefet-universum en de tientallen uitzendingen die nooit een DVD haalden. Alfabetisch gerangschikt passeren personages, voorwerpen en Jiskefet-uitdrukkingen de revue. Van Afkarnen tot Zaagmans.

Om copyrightproblemen te vermijden wordt net als de ‘Koot en Bie Encylopedie’ gebruik gemaakt van illustraties in plaats van fotomateriaal.

Directeur Peter Voskuil van Noblesse Uitgevers geeft tegenover het Noordhollands Dagblad aan dat hij hoopt dat het niet tot een zitting komt en dat ze helemaal geen ruzie willen met de makers van Jiskefet. Hij geeft niet aan waarom ze geen toestemming hebben gevraagd.

Toevoeging Rutger Vahl op Twitter:

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.