nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Theaters mogelijk weer de dupe van nieuwe lockdown – cultuurbranche vol onbegrip

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionaire kabinet om twee weken “lockdownachtige maatregelen” in te zetten. Dat wordt door verschillende media gemeld. En daarbij het 2G-beleid in te voeren.

Bij het 2G-beleid kunnen alleen mensen die gevaccineerd zijn tegen of hersteld zijn van COVID-19 een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen. Een negatieve coronatest is dan niet meer voldoende. Maar daar bovenop moeten volgens het OMT dan toch ook nog onder meer de bioscopen en theaters gedurende twee weken dicht. Evenementen worden worden geschrapt.

Zo zijn de theaters opnieuw de klos. Daar waar de coronamaatregelen vanaf het begin goed zijn geregeld. Daar waar de check van het coronabewijs – anekdotisch bewijs – keurig werd toegepast. Het schetst ook weinig verbazing dat veel websites foto’s van theaters gebruikten als illustratie.

Binnen de cultuurbranche is dan ook totaal geen begrip voor dit advies van het OMT:

“Het staat als een paal boven water dat de toename in besmettingen niet wordt veroorzaakt door bij de VNPF aangesloten organisaties (..) Symboolpolitiek”
– directeur Berend Schans van Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF)

“Het is slecht voor het vertrouwen in de sector. Voor het vertrouwen van ticketkopers in evenementen die wel of geen doorgang vinden”
– Vereniging van Evenementenmakers (VVEM)

“Onze grens is nu echt bereikt. De maatregelen raken constant dezelfde groep ondernemers”
– directeur Dian Hoelscher van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP)

“De brancheverenigingen VSCD, NAPK en het Vlakke Vloer Platform roepen daarom het kabinet op de theaters niet opnieuw te sluiten en ook open te houden voor negatief getest bezoek. Een sluiting zorgt voor veel onrust bij bezoekers en verstoort de bedrijfsvoering, die al ernstig te leiden heeft gehad onder eerdere lockdowns. De steunpakketten voor de cultuursector zijn per 1 oktober stopgezet. Mochten theaters opnieuw hun deuren moeten sluiten, dan is er opnieuw steun nodig om faillissementen van podia en producenten te voorkomen.”
– Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)

Categorie: Divers | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.