nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Jeffrey Spalburg

Jeffrey Spalburg – Ik ben jullie meester

Amsterdam, 2019 De achtjarige Jaïr zit achter in de auto bij zijn vader Jeffrey en vraagt hem: waarom moet ik van die jongens terug naar mijn eigen land? Wat is mijn eigen land?

Hengelo, 1978 De achtjarige Jeffrey voetbalt, rapt mee met The Sugarhill Gang en droomt van een auto, vooral omdat hij er helemaal gek van wordt dat mensen hem en zijn familie zo raar aankijken in de trein.

Paramaribo, 1936 De achtjarige James staat zes dagen per week voor dag en dauw op om eieren te verkopen op de markt in Suriname. Vijfentwintig jaar later is hij de eerste zwarte leraar op een school in Badhoevedorp en is zijn eerste zin: ‘Ik ben jullie meester.’

Drie generaties Spalburg. Met grote verschillen, maar ook met overeenkomsten. Ze voelen zich niet altijd op hun plek.

Jeffrey Spalburg deed uitvoerig onderzoek naar het verleden van zijn vader en schreef de soms droevige maar ook vaak geestige verhalen op die zijn vader hem vertelde, alsook zijn eigen inspirerende levensloop, in de hoop dat zijn zoon de wereld, hem en zichzelf nu beter begrijpt.

Ik ben jullie meester is een avonturenroman en genadeloos zelfportret ineen. Want ook al denk je in het hier en nu te leven, soms moet je ook juist terug kijken om erachter te komen wie je bent of wat je zult worden.

Sinds 2005 is acteur en cabaretier Jeffrey Spalburg (1970) vast verbonden aan het Comedy Café. Hij maakte vier avondvullende voorstellingen – inmiddels ook op Netflix te zien – die zowel in Nederland als Suriname succes oogstten. Ook had Spalburg een zomercolumn in de Volkskrant.”

Verschijnt in juni bij Das Mag.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.