nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Lezing Kees van Kooten over Gentse houtsnijder Frans Masereel

Zondag 29 mei vertelt schrijver en cabaretier Kees Van Kooten in het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK) over zijn passie voor de Gentse houtsnijder Frans Masereel.

In 1991 kreeg Van Kooten, die toen 50 werd, van zijn vrouw Barbara een merkwaardig schilderij cadeau. Een stoomschip gezien vanop een staketsel aan de Belgische kust, gesigneerd FM 1939. Inderdaad: een werk van Frans Masereel. “De eerste twee weken na mijn verjaardag kroop ik ’s nachts uit bed om er een kwartiertje in pyjama en in ongeloof naar te gaan zitten kijken,” zo getuigt hij later.

Twintig jaar geleden al schreef hij er in zijn bundel Hartstochtjes een tekst over: “Amper dertig jaar oud, gutste Frans Masereel zes boeken met in totaal zevenhondenzesenveertig lyrische, vaak buitengewoon geestige houtsneden, waar hij per plaatje zes uur over deed. Het zijn verbluffende staaltjes beeldpoëzie, waarbij hij de wetten van de logica, het burgerfatsoen en de zwaartekracht virtuoos en met zwier op hun kop zet.”

Op 29 mei leest Kees van Kooten in het museumauditorium het verhaal ‘Een vrouwtje plukken’ voor, dat geheel is gewijd aan Frans Masereel en waaruit bovenstaand citaat werd geplukt. Zelf kijkt hij er alvast naar uit: “Ik verheug mij ten zeerste op jullie Masereel-Festijn en zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om de dag tot een feest voor oog en oor te maken”, zo liet hij ons weten. Na de lezing volgt een los gesprek over zijn liefde voor de kunstenaar.

Aansluitend gaat van 12 tot 13 uur een signeersessie door in het Forum, middenin de Masereel-presentatie. Die sessie is toegankelijk voor deelnemers aan de lezing, maar ook voor elke bezoeker met een toegangsticket voor het museum.

MSK, 29 mei om 11 uur. Gratis maar inschrijven nodig via:
www.mskgent.be

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.