nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Tentoonstelling “Zeur niet!” over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink

Nog tot 30 oktober loopt er in het Allart Pierson museum in Amsterdam de tentoonstelling “Zeur niet!” over de musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink worden gezien als de grondleggers van de Nederlandse musical. Samen maakten ze tussen 1965 en 1984 zeven musicals die zich onderscheidden door politiek engagement en Broadway-achtige showelementen. Ze drukten een stempel op het genre en zetten de musical in Nederland op de kaart. “Zeur niet!” is een vrolijke tentoonstelling die nieuw licht werpt op het fenomeen musical in Nederland en de veelzijdigheid van het duo Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Daarbij geeft de tentoonstelling een pakkend beeld van de maatschappelijke ontwikkelingen in Nederland in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw, die nog opvallend actueel blijken te zijn.

Het Allard Pierson toont in “Zeur niet!” onder andere kostuums, scripts, decor- en kostuumontwerpen en veel beeld en geluid van alle zeven musicals die Annie en Harry maakten: Heerlijk duurt het langst, En nu naar bed, Wat een planeet, Foxtrot, Madam, De dader heeft het gedaan en Ping ping.

Er zijn ook persoonlijke voorwerpen te zien zoals de typemachine van Annie, de make-up koffer van Willen Nijholt en bijzondere archiefstukken zoals een afgescheurd papiertje waarop Annie, terwijl de repetities al in volle gang waren, nog het tweede couplet schreef voor het finalelied van Wat een planeet. Ook kostuums, gedragen door o.a. Conny Stuart, Trudy Labij en Willem Nijholt maken deel uit van de tentoonstelling.

Aan de hand van deze bijzondere objecten is te zien hoe Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink het musicalgenre hielpen ontwikkelen en hoe hun invloed tegenwoordig nog in musicals terug te vinden is. “Zeur niet!” geeft inzicht in hoe een musical ontstaat, van het eerste idee tot aan de uitvoering en de ontvangst, en toont hoe musicals amusement kunnen combineren met inhoudelijke relevantie.

Meer info:
www.allardpierson.nl

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...