nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Finalisten Cameretten halen 20.000 euro op voor FSHD

Op vrijdagavond 10 juni vond in de Verkadefabriek de eerste benefietvoorstelling voor spierziekte FSHD plaats door de winnaars van Cameretten. De 3 finalisten van Cameretten 2021 speelden zo ruim 20.000 euro bij elkaar. Dit geld wordt ingezet om onderzoek mogelijk te maken die een oplossing of behandeling voor de spierziekte `Facio Scapulo Humerale Dystrofie (FSHD) dichterbij brengt.

Het was de eerste samenwerking tussen Cameretten en de FSHD Stichting om jaarlijks de handen ineenslaan voor een benefietvoorstelling om behandeling en oplossing voor de spierziekte dichterbij te brengen.

FSHD is een spierziekte waarbij door een genetisch defect je spieren ‘oplossen’. Vaak begint de ziekte met de gezichtsspieren. Het is dan onder andere moeilijk om te praten, eten, je oogleden te sluiten of openen én om de lach te tonen. Tot nu toe is er nog geen behandeling mogelijk. In Nederland lijden ongeveer 3000 mensen aan FSHD, wereldwijd ca. 850.000 mensen.

Stalmeester van de avond was cabaretier en ambassadeur van de stichting Ronald Snijders. Eerder (2017) haalde hij met de benefietvoorstelling “Het Lachspierbal” in Carré ruim €100.000 op voor onderzoek naar zwakte van de gezichtspieren.

De FSHD Stichting bestaat deze maand 25 jaar en heeft in die tijd een grote rol gespeeld in het financieren van onderzoek waarmee grote doorbraken in de zoektocht naar een behandeling voor FSHD zijn gevonden. We zijn nog niet bij een oplossing maar wel een steeds een stuk dichterbij. Om tot een behandeling te komen blijft verder onderzoek nodig. Meer informatie over FSHD en de FSHD Stichting: FSHD.nl .

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon