nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Janine van Wely overleden

Actrice en kunstenaar Janine van Wely is vrijdag 29 juli op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Van Wely maakte haar debuut in 1954 bij Gerrit Lindenbergs Verenigde Spelers in “Flierefluiter’s oponthoud”. Daarnaast volgde zij de balletopleiding van Karel Poons. Naast verschillende rollen bij het Rotterdams Toneel was ze ook actief als cabaretiere bij het gezelschap van Jaap van de Merwe. In 1962 werd ze met de geestige dialoog ‘De Sexen’ van Dorothy Parker derde tijdens het ICC-concours, achter Jasperina de Jong en Marijke Morley. Later zou ze Jasperina de Jonge ook tijdelijk vervangen in cabaretgroep Lurelei. Na een conflict verliet ze de groep tijdens een voorstelling en werd op haar beurt weer vervangen door Sylvia de Leur.

In het theater werkte ze verder samen met Jan Blaaser, Cees van Oyen en Ronnie Potsdammer. Na de geboorte van haar dochter richtte ze zich meer op televisie. Haar bekendste rollen speelde ze in de kinderserie ‘Pipo de Clown’. Eerst als Mamaloe en later als Plom, de zus van Pipo.

Van Wely combineerde beeldende kunst met haar theater- en televisiewerk, maar was na Pipo voornamelijk actief als kunstenares.

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.