nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

We Need to Talk About Cosby

Vanaf 22 augustus zendt de VPRO de vierdelige documentaireserie ‘We Need To Talk About Cosby’ uit, waarin comedian W. Kamau Bell kijkt naar Bill Cosby. Als succesvol comedian en acteur, opvoeder en morele autoriteit werd hij decennalang gezien ‘America’s Dad’ dankzij The Cosby Show. Gaandeweg beschuldigen steeds meer vrouwen Cosby van seksueel misbruik. Tot hij in 2018 wordt veroordeeld en definitief van zijn voetstuk valt.

Voor de documentaire wordt gebruik gemaakt van vele interviews met comedians, journalisten en vrouwen die slachtoffers waren van Cosby. Met archiefbeelden krijg je een volledig beeld van de positie die Cosby in nam. Na een snelle ontwikkeling als comedian waarin hij raciale grenzen doorbreekt, krijgt hij als eerste Afro-Amerikaanse acteur een hoofdrol in de Amerikaanse televisieserie ISpy. Hij draagt bij aan de emancipatie van zwarte acteurs en stuntmannen. Hij ontwikkelt interesse voor educatie – met een twijfelachtige academische achtergrond – en wordt daardoor gezien als iemand die je kunt vertrouwen. Dit beeld wordt verder uitgebouw met zijn rol in The Cosby Show, als vader in het ideale Amerikaanse gezin.

In de archiefbeelden zijn ook de donkere randen van zijn persoonlijkheid te zien. Zoals hij vertelt over over het drogeren van vrouwen om seks met hen te krijgen. Hij vertelt hierover tijdens zijn stand-up album en in een interview met Larry King. Een scene uit ‘The Cosby Show’ waarin hij vertelt hoe zijn ‘speciale barbecuesaus’ iedereen in ‘een speciale stemming’ krijgt, krijgt hiermee een bijzonder wrange bijsmaak. Ondertussen stelt hij zich publiekelijk op als anti-drugs.

Ondanks eerste berichten over seksueel misbruik is Cosby onaantastbaar vanwege zijn status. Een eerste rechtszaak wordt geschikt en een verklaring van Cosby wordt verzegeld. Hij valt ook vrouwen lastig in de studio waarin The Cosby Show wordt opgenomen of in theaters waar hij eerder die avond heeft opgetreden. Hij creeërt voor zichzelf een omgeving waarin hij hiermee wegkomt. Slachtoffers worden afgekocht of denken – vaak terecht – dat ze toch niet worden geloofd.

Na het einde van The Cosby Show en de tragische moord van zijn zoon transformeert Cosby naar een criticaster van de zwarte gemeenschap, want tot een tweedeling in die gemeenschap leidt. Voor het eerst staat men open voor kritiek op Cosby. En uiteindelijk is een Youtube-video van de comedian Hannibal Burress waarin hij de morele superioriteit van Cosby bestrijd. ‘Ja, maar ik verkracht geen vrouwen’. Dit leidt ertoe dat in totaal zestig vrouwen met hun verhaal naar buiten komen, uit de periode 1969-1992. Veel hiervan zijn verjaard en uiteindelijk wordt Cosby in 2018 voor één zaak veroordeeld op basis van een eerdere schuldbekentenis. In juni 2021 wordt dit vonnis echter nietig verklaard, omdat eerder was toegezegd dat de schuldbetekenis nooit naar buiten zou worden gebracht. Sindsdien is Cosby weer een vrij man, tot afschuw van zijn slachtoffers.

We Need to Talk About Cosby is vanaf maandag 22 augustus vier dagen achter elkaar te zien op NPO2, rond 22.10 uur.

Categorie: International | Meer over: , , , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.