nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Ingezonden brief: Ik Ga Stuk

Aan iedereen in Nederland die comedy een warm hart toedraagt.

Ik heb de comedy talentenshow IK GA STUK bekeken. Het stikt natuurlijk van slechte tv-programma’s maar in dit geval kan ik de neiging niet onderdrukken mijn gedachten hierover te delen.

Vooral omdat wat er in dit programma gebeurt een overlap heeft met wat wij met Comedytrain proberen te doen, namelijk jong talent de ruimte en mogelijkheid bieden te rijpen. Dat dat rijpingsproces een delicaat proces is is overduidelijk. Het gaat met vallen en opstaan, 2 stappen voorwaarts, 1 stap achteruit, evaluaties met collega’s, een euforietje hier, een frustratietje daar, nog een keer vallen, nog een keer opstaan. Dat proces heeft de grootste kans van slagen als dat gebeurt in een veilige omgeving. EEN TV-PROGRAMMA IS GEEN VEILIGE OMGEVING! Ik beweer niet dat de omstandigheden bij Comedytrain voor iedereen ideaal zijn, maar gelukkig zijn er ook andere plekken: festivals met een finalistentour, er zijn verschillende opleidingen, er zijn ook andere clubs, zoals Club Haug in Rotterdam. Allemaal plekken waar je ervaring kunt opdoen, waar je kan leren, waar het rijpingsproces gerespecteerd wordt.

Zo’n tv-talentenjacht is volgens mij een uiterst ongeschikte plek voor beginnende makers. De omstandigheden zijn allesbehalve dienstbaar aan de ontwikkeling van talent. Comedy is verschrikkelijk kwetsbaar. Als het niet werkt is het direct gênant, werkt het wel dan lijkt mij zo’n tv-show de laatste plek om een carrière te beginnen.
Ik vind het dan ook onbegrijpelijk en teleurstellend dat BNN/VARA, Jörgen Tjon A Fong (directeur van de Kleine Komedie) en professionele collega’s hieraan meewerken en wil comedytalenten graag waarschuwen voor dit soort opportunistische valkuilen. Trap er niet in. Heb geduld, werk hard, dan kom je op de plek waar je wezen moet. Laten we de verschillende clubs, opleidingen, podia en festivals die we rijk zijn koesteren en ons verre houden van dit soort snelle wegen naar succes.

Theo Maassen (namens zichzelf)

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon