nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Jenny Pisuisse overleden

Zaterdag 22 oktober jl is Jenny Pisuisse overleden op 102-jarige leeftijd.

Geboren op 31 maart 1920 is zij de dochter van Jenny Gilliams en Jean-Louis Pisuisse. Pisuisse geldt als één van de eerste cabaretiers van Nederland. Iemand die bovendien de term levenslied heeft bedacht.

Pisuisse is haar ouders niet gevolgd in het vak, maar heeft er wel diverse publicaties geschreven. In 1977 schreef ze ‘Jean-Louis Pisuisse, de vader van het Nederlands cabaret’. Daarin beschrijft ze het leven en de carriere van haar vader. Ook hun tragische dood komt ter sprake, al laat ze daarvoor het woord aan diverse krantenpublicaties uit die tijd. In 1982 verschijnt haar biografie over de actrice en cabaretiere Fien de la Mar. Pisuisse is achter de schermen ook betrokken bij de musical over het leven van De La Mar, ‘Fien’, met Jasperina de Jong in de hoofdrol. Ook bewerkt en redigeert ze het boek ‘Een geschiedenis van Amsterdamse theaters : wie kwam er niet in de Nes?’

Na de dood van haar ouders komt ze in huis van haar tante Hans (Pam) Schelfhout-Pisuisse. Als negentienjarige trouwt ze ‘met de handschoen’ met bestuursambtenaar Bert van der Linden. ‘Met de handschoen’ wil zeggen dat tijdens het trouwen haar echtgenoot op dat moment ver weg zit. In 1939 reist ze hem achterna naar toenmalig Nederlands-Indië. Al gauw breekt de daar Japanse bezetting uit tijdens de Tweede Wereldoorlog en met haar zoon Bertie wordt ze geïnterneerd in een kamp op Borneo. Haar echtgenoot overleeft de oorlog niet en in 1946 keert ze met haar zoon terug naar Nederland. In de jaren tachtig spelen haar herinneringen aan het jappenkamp een steeds grotere rol. Uiteindelijk publiceert ze in 1985 het boek ‘Dubbelbeeld’ waarin ze deze herinneringen combineert met het oorlogsdagboek van haar tante. Het heeft de ondertitel ‘Twee vrouwen in oorlogstijd Nederland en Indië.

De laatste jaren van haar leven woonde ze in een woonzorglocatie in Deventer. In een interview in de Telegraaf ter gelegenheid van haar honderdste verjaardag zei ze over de dood: “Daar denk ik elke dag aan. Alles en iedereen is dood. Maar ervan wakker liggen, nee. Op mijn rouwkaart moet wel Mensch durf te leven staan, één van de bekendste liedjes van mijn vader.”

Categorie: Divers | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.