nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Willem Wilmink

Willem Wilmink – Cabaretliedjes

Lang voordat hij zijn officiële debuut maakte schreef Willem (toen nog Wim) Wilmink liedjes voor het Amsterdamse studentencabaret ‘La pie qui chante’ (De ekster die zingt). Wilmink schreef deze liedjes in kleine cahiers. Hij maakte er zelf illustraties bij. Slechts drie van deze liedjes werden later door Wilmink opgenomen in latere bundels. Deze werden door hem gewijzigd en/of van een andere titel voorzien. Ook verdween bij een van de liedjes de opdracht aan Hedy D’Ancona voor wie hij een hevige, maar onbeantwoorde liefde koesterde. De rest van de Cabaretliedjes bleef ongepubliceerd.

De liedjes tonen al veel van wat Wilmink later zo’n geliefd dichter zou maken. Ze hebben de voor hem zo kenmerkende, vaak bedrieglijk lichte toon vol van verrassende beelden. De huidige uitgave ervan vormt dan ook een onmisbare aanvulling op het eerder gepubliceerde werk. Het originele cahier werd door Wobke Wlmink-Klein geschonken aan het Literatuurmuseum te Den Haag.

Deze eenmalige bibliofiele editie bevat de integrale tekst van het cahier. Ook alle illustraties van Wilmink zijn erin opgenomen. Het heeft een omvang van 88 bladzijden. Het werd in vierkleurendruk gedrukt op geschept Zerkall-Bütten papier in een oplage van 100 genummerde exemplaren waarvan 80 voor de verkoop. Het is gestoken in een halflinnen band met platten van handgeschept Nepalees papier. Later dit jaar zal nog een luxe editie verschijnen.

Voor meer info:
www.statenhofpers.nl

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.