nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Arie Vuyk

Met zijn romancyclus Op zoek naar de verloren tijd leverde Marcel Proust onbetwist een van de grootste literaire prestaties. Dit najaar verschijnen er ter gelegenheid van zijn honderdste sterfdag nieuwe vertalingen van zijn werk en wordt ander werk opnieuw uitgegeven. Ook komen er nieuwe boeken uit over het leven en oeuvre van de schrijver.

De Rotterdamse boekhandel Donner geeft zelf ook een kleine tekst van Proust uit. Het fragment De sonate uit de onvoltooide (en niet in een Nederlandse vertaling gepubliceerde) roman Jean Santeuil. Het kan gelezen worden als een bescheiden opmaat naar de hele romancyclus. Daarnaast biedt het nog een musicologische verrassing. De sonate werd vertaald en van een nawoord voorzien door cabaretier Arie Vuyk.

Het boekje is een geschenk voor klanten van Donner en is vanaf vandaag uitsluitend af te halen aan de Coolsingel in Rotterdam. Zolang de voorraad strekt!

In De sonate zijn twee belangrijke thema’s uit de latere romancyclus Op zoek naar de verloren tijd terug te vinden: de kunst die verbindend werkt tussen twee mensen, en de werking van het geheugen, waarin een vroeger beleefde sensatie terugkeert en daarmee een brug slaat naar de tijd die onherroepelijk verdwenen is. De hele spanningsboog van de romancyclus van Marcel Proust is hier pril en kort aanwezig. Zo kan dit korte fragment, dat onmiskenbaar literaire kwaliteit heeft, een toegankelijke introductie zijn om de gehele romancyclus te lezen: een hoogtepunt in de wereldliteratuur.

Marcel Proust (1871-1922) groeide op in een welgesteld milieu in Parijs, waardoor hij als volwassene het leven van een mondaine schrijver kon leiden. Door zijn astma en het verdriet om de dood van zijn ouders trok Proust zich aan het begin van de twintigste eeuw steeds meer terug uit het maatschappelijke leven. Hij wijdde zich volledig aan wat zijn levenswerk zou worden: de romancyclus Op zoek naar de verloren tijd.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.
Mastodon