nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Van het boekenfront: Ivo Nieuwenhuis

Ivo Nieuwenhuis – Het was maar een grapje: Nederland in tien humorschandalen

“Humor is om te lachen, zo luidt het cliché. Maar mensen kunnen zich er ook enorm kwaad over maken. Van Wim Sonnevelds Frater Venantius tot Koot en Bies Tegenpartij. En Youp van ’t Heks ‘pisnicht’ – stuk voor stuk vormden ze de aanleiding tot een fikse rel.

Een publieke woede-uitbarsting over humor vertelt ons veel over de tijdsgeest, en hoe die soms ineens overslaat. Aangevuurd door de (sociale) media kan de spanning dan hoog oplopen. In die cocktail van veranderende normen en waarden, hoge kijkcijfers en een sensatiebeluste pers is een humorschandaal snel geboren.

In ‘Het was maar een grapje’ duikt Ivo Nieuwenhuis in deze schandalen en schetst aan de hand daarvan de culturele en maatschappelijke ontwikkelingen sinds de jaren vijftig.

Verschijnt in augustus 2023.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over:
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.