nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Tentoonstelling Armando: door de ogen van een vriend

Nog tot 3 september kan je in Museum van Bommel van Dam in Venlo gaan kijken naar de tentoonstelling “Armando: door de ogen van een vriend”.

Armando (1929-2018) is één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen honderd jaar. Zijn krachtige, vaak monumentale schilderijen en beelden gaan over schuld en onschuld, over daders en slachtoffers en over goed en vooral over kwaad. Maar Armando was meer dan een schilder en beeldhouwer. Hij was ook theater- en televisiemaker, dichter, journalist, violist en vriend. De expo “Armando: door de ogen van een vriend” geeft een persoonlijke inkijk in het leven en oeuvre van de veelzijdige kunstenaar. Een overzichtstentoonstelling doorvlochten met gesprekken tussen Armando en levensvriend Cherry Duyns.

De tentoonstelling toont een selectie van iconische Armando klassiekers en nog nooit eerder tentoongestelde werken, aangevuld met treffende gesprekken tussen Armando en zijn beste vriend. De expositie voert bezoekers van zijn vroegste, expressieve uitspattingen op papier en doek uit de jaren ’50 naar minimalistische Nul-werken van de jaren ’60. Onheilspellende ‘schuldige landschappen’ – landschappen die het verleden met zich meetorsen – leiden vervolgens naar kleurrijke schilderijen die de kunstenaar tot zijn overlijden in 2018 maakte. Naast deze tekeningen en schilderijen worden er ook diverse sculpturen getoond. Één van deze beelden is Der Arm (1988), een collectiestuk van het museum en een van Armando’s vroegste bronzen sculpturen. Het bewegend beeld in de tentoonstelling laat verder zien dat de vriendschap tussen Armando en Cherry Duyns ook leidde tot meerdere creatieve samenwerkingen voor de VPRO. De mannen maakten samen het absurdistische televisie- en theaterprogramma Herenleed en een documentaire over de wederopbouw van Berlijn na de oorlog.

Het boek van Cherry Duyns, ‘Ik bel je wel als ik dood ben’, is het uitgangspunt voor de tentoonstelling.

Meer info:
www.vanbommelvandam.nl

Categorie: Divers | Meer over: , ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...