nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Tentoonstelling “Armando – Gestalten” in Rijksmuseum Twenthe

In het Rijksmuseum Twenthe kan je t.e.m. 20 augustus gaan kijken naar de tentoonstelling “Armando – Gestalten”.

Dit is de eerste tentoonstelling die is gewijd aan de levensgrote, bronzen sculpturen van Armando (1929-2018), een van de bekendste en meest veelzijdige naoorlogse kunstenaars van Nederland. Het merendeel van de beelden in de tentoonstelling is ontstaan in de afgelopen 25 jaar. De vroegste bronzen sculpturen uit Armando’s oeuvre zijn veelal iconische objecten; een vlag (Fahne) of brokstuk (Bruchstück). Later ontstaan er menselijke figuren. Herkenbaar omdat ze grofweg de vorm van een lichaam volgen, maar tegelijkertijd anoniem en nooit helemaal af. Armando noemde ze Gestalten. Figuren of gedaanten. Het zijn ongrijpbare verschijningen, menselijk en onmenselijk tegelijkertijd, die hun vorm hebben gekregen in klei en later zijn gegoten in brons.

“Armando – Gestalten” toont de kunstenaar in al zijn veelzijdigheid. Naast de beelden en schilderijen zijn in de tentoonstelling verschillende schetsen te zien die Armando maakte ter voorbereiding op de beelden. Fragmenten uit zijn poëzie en proza vullen het beeldende werk aan.

De tentoonstelling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de Armando Stichting en is samengesteld door Josien Beltman en Sigrid Bruijel.

Meer info:
www.rijksmuseumtwenthe.nl

In Museum van Bommel van Dam in Venlo loopt er momenteel ook een tentoonstelling van Armando, “Armando: door de ogen van een vriend”.
Eerdere berichtgeving

Categorie: Divers | Meer over: ,
Over flappie
Ik heb kerstavond 1961 helaas niet gehaald...