nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube
Nieuws

Muziektheatervoorstelling DHLOMO met Nathalie Baartman en Korneel Evers

DHLOMO is de muzikale familievoorstelling (10+) gebaseerd op het inspirerende levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse Darius Dhlomo – voetballer, bokser, muzikant en politiek activist – die in Twente zijn thuis vond. Gespeeld en gedragen door spelers uit Oost-Nederland en professionele acteurs en artiesten, waaronder cabaretiers Nathalie Baartman en Korneel Evers (Brokstukken). En André Manuel is één van de schrijvers.

Vanaf 21 tot en met 30 juni te zien in het Hercules Stadion in Almelo.
www.dhlomo.nl

“De 27-jarige Darius Dhlomo verlaat eind 1958 het apartheidsregime in Zuid-Afrika en gaat als prof voetballen voor plaatselijke trots Heracles. Dhlomo was in Zuid-Afrika a man of many talents en blijkt dat ook in Nederland. De middenvelder is buiten het stadion ook bokser, jazz- en bluesmuzikant. Bij Heracles blijft Dhlomo altijd in de schaduw van goede vriend Steve – De Zwarte Meteoor – Mokone. Maar in tegenstelling tot zijn landgenoot, blijft Darius Dhlomo in Nederland. 50 bewogen jaren in Twente volgen, waarin multitalent Dhlomo zich inzet voor gelijke kansen voor iedereen. Als hij na 34 jaar in Twente terug kan keren naar een van Apartheid verlost Zuid-Afrika, wordt hij geconfronteerd met de vraag: wat is mijn thuis?

Muzikaal theaterspektakel DHLOMO toont Darius’ jeugd in Zuid-Afrika en hoe hij het besef krijgt van apartheid in zijn land. Hoe hij daar besluit om voetballer te worden en hij al boksend Nelson Mandela leert kennen. Hoe hij – nog zo groen als gras – de oversteek maakt om, samen met Mokone, in Almelo het verschil te maken. Hoe hij zich thuis voelt als gelijkwaardige speler op het veld bij Heracles, Vitesse, Tubantia en de Enschede Boys. Én hoe hij in Enschede de liefde vindt voor Gerry én de lokale politiek.

Het stadion van Heracles Almelo is het decor van een hartverwarmend verhaal over dromen najagen, nieuwsgierigheid en gelijkheid. Een verhaal over nuchtere Tukkers en de zoektocht naar het antwoord op de vraag: Woar bin ie ‘thoes’?.”

DHLOMO is een coproductie van GelijkSpel en Urban Myth. Concept en regie zijn van Jörgen Tjon a Fong, Ko van den Bosch. De tekst is van Enver Husicic, André Manuel, Ko van den Bosch, Ricardo McDougal. De rollen worden vertolkt door Daniël Kolf, Korneel Evers, Karlijn Koel, Leovegildo Vieira, Madeliefe Koops, Nathalie Baartman, Tessa de Lange, Toos Ligtenberg, Uriah Havertong.

Categorie: Extra voorstelling | Meer over: , ,
Richard van Bilsen. Eindbaas Zwartekat.nl.