nieuws  voorpagina | archief Youtube Spotify Threads Bluesky Instagram Facebook Mastodon
Nieuws

Van het boekenfront: Karel de Rooij

Rinske Wels – Mini: de muzkale familiegeschiedenis van Karel de Rooij

Toen mijn moeder op 18 december 2014 overleed, liet ze mij en mijn broer een hutkoffer na vol affiches, foto’s en artikelen uit tijdschriften en kranten. Door de coronapandemie een paar jaar geleden had ik eindelijk tijd om eens goed te spitten in dat materiaal dat eruit tevoorschijn kwam. En wat bleek? Mijn hele familiegeschiedenis stond in het teken van muziek en theater. Alles wat ik zelf ooit op het podium heb gedaan, zag ik terugkomen in het werk van degenen die mij voorgingen. Ik kwam erachter waarom ik altijd heb geprobeerd de g renzen tussen variété en concertzaal, tussen kleinkunst en grote kunst te doorbreken. Bij alles wat ik vond viel ik van de ene verbazing in de andere. Dit wilde ik met mensen delen.”

Karel de Rooij is bekend als Mini van het duo Mini & Maxi. In de jaren zestig, zeventig en tachtig had het duo internationaal succes en werden de twee de Grootmeesters van het Muzikale Variété genoemd. Minder bekend is de familiegeschiedenis van De rooij, een muzikale geschiedenis die bijna een eeuw variété omvat. In Mini wijdt De Rooij ons in in het artiestenleven en neemt hij ons mee langs alle theaters in Nederland.

Verschijnt in januari 2025 bij Ambo Anthos.

Categorie: Van het boekenfront | Meer over: ,
Richard van Bilsen. Maker Zwartekat.nl.