nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube

Speciale CD-tournee Acda en De Munnik
In het kader van de nieuwe CD speelt Acda en De Munnik een maand lang een extra programma, met de titel 'Op voorraad - liedjes', met de liedjes van deze CD. Hierbij worden ze begeleid door Kasper van Kooten (drums), Diederik van Vleuten (keyboards) en David Meulenberg (basgitaar).
Kijk voor het laatste nieuws op de Acda & De Munnik thuispagina van Michiel Le Blanc.

Nieuw duo: Dros en Paulides
Rick (Lorenzo) Dros en Hans Paulides (bekend van De Types) spelen in het seizoen '98/'99 het programma 'Wij zijn de Everly Brothers niet!'
Dus dat misverstand moet ook maar eens de wereld uit.

Nieuw trio: De Avondwinkel
Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman, oftewel Plien & Bianca, spelen samen met Joep Onderdelinden het programma 'De Avondwinkel' met als ondertitel 'Een moderne dansvoorstelling'. Paul de Leeuw bemoeide zich met het script, dus het zal wel lachen worden.
Voor Plien & Bianca betekent het een adempauze voordat ze beginnen met een nieuw programma.

Basterd / Innemee & Spaapen stopt
Innemee & Spaapen, voorheen Basterd stopt als duo. Na zeven jaar willen zij eens wat anders. Onno Innemee is volgend seizoen te zien met de solovoorstelling 'Kip zonder Kop' en in de eigenwijze kerstvoorstelling 'Petrov' met Niet Schieten.

Kerstvoorstelling 'Petrov'
Begin mei en dan nieuws over een kerstvoorstelling. Niet Schieten vatte het plan op om een kerstvoorstelling te maken. Met o.a. Onno Innemee en enkele soap-acteurs vertellen zij het verhaal van de lelijkste man van Rusland die zijn tijd doorbrengt met het zwaaien naar mensen in de voorbijrijdende treinen. Hij wordt verliefd op een meisje uit de trein en gaat op zoek naar haar. Daarbij wordt hij geholpen door drie geesten en een kerstman, gehinderd door twee stiefzussen en gadegeslagen door drie wijzen en een hoogzwanger stelletje met een ezel.

Willy Corsari overleden
Op 11 mei is de schrijfster en cabaretière Willy Corsari (pseudoniem van Wilhelmina Angela Schmidt) overleden. Op 25 december vorig jaar vierde ze haar 100ste verjaardag.
In haar jeugd speelde ze in verschillende cabaretgezelschappen waaronder dat van Jean-Louis Pisuisse en Louis Davids. Later kreeg ze vooral bekendheid als schrijfster van zo'n vijftig romans.
Na de Tweede Wereldoorlog heeft Corsari nooit meer gezongen, maar haar liedteksten zijn bewaard gebleven in het boek 'Liedjes en herinneringen' en op de bijbehorende langspeelplaat waarop haar werk door diverse artiesten wordt gebracht.
Op de site van de Telegraaf is een artikel te vinden van (ugh) Henk van der Meyden:
Willy Corsari 100 jaar

Bram Vermeulen weet het beter
Ooit stond hij met Freek de Jonge aan de wedergeboorte van het Nederlands cabaret en inspireerde hij menig popmuzikant. Later zong hij in het theater zijn eigen teksten, solo of met een band. In de achtdelige serie 'Vermeulen weet het beter' introduceert cabaretier en zanger Bram Vermeulen nieuwe inzichten op basis van wetenschappelijke kennis. Elke aflevering wordt afgesloten met een gedicht.
Woensdag,Ned.3,21.25 uur.

A Big Night of Comedy in Diligentia
Onder de noemer A BIG Night of Comedy is er van 11 tot en met 13 juni in het Haagse Diligentia een festival met nationale en internationale stand-up comedians. Stand-up comedy is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten en wordt in Amsterdam en Den Haag (PePijn) structureel op de planken gebracht. In PePijn zijn de wekelijkse lachsessies (A Night of Comedy) zo succesvol dat organisator T. Beckand besloot tot het driedaagse festival in het grotere Diligentia. Tien grapjassen gaan het publiek in juni vermaken met staande grappen. Daaronder Kelley Rodgers (werkte met Eddie Murphy en James Belushi), Martijn Oosterhuis (winnaar publieksprijs cameretten '97) en Bob MacLaren (comedian of the year in Nieuw Zeeland). Alle zijn headliners, wat inhoudt dat ze tijdens reguliere voorstellingen altijd de afsluitende en meest succesvolle act zijn. (ANP)

Cabaret-cursus Theater Zuidplein in Rotterdam
Het huis-theater van de NCH-redactie organiseert een eigen 'cabaretacademie'. In september start in Theater Zuidplein in Rotterdam een 1-jarige opleiding (35 maandagavonden 3 uur per avond) voor mensen met "humor en een grote bek". Op deze manier willen zij jongeren tussen de 14 en 20 jaar klaarstomen voor het vak van cabaretier/comedian.
Er zijn lessen in zang, spel, houding, muziek en geschiedenis. Deze lessen staan onder leiding van Bert Klunder en als gastdocenten worden genoemd Rob Kamphues, Najib Amhali en Brigitte Kaandorp.
De geselecteerde deelnemer betaalt fl 400,- voor de cursus, maar krijgt bij het behalen van het bij de studie behorende certificaat de helft terug.
De nieuwe Cabaretacademie wil vooral aansluiting vinden in de regio Rotterdam en omstreken. "We hebben niet gekeken naar de al bestaande scholen, maar puur naar wat een goede basis is voor jongeren die cabaretvaardigheden willen leren. Omdat Theater Zuidplein veel cabaretervaring heeft, denken wij dat we een goede basisopleiding kunnen aanbieden," aldus woordvoerder Hans Verheij van de 'Cabaretacademie'. De academie krijgt subsidie van de gemeente Rotterdam en van een aantal stichtingen. (Bron: o.a. ANP)

Bij Wodan!
De enige reden waarom het een gemis is dat Hans Janmaat van de Centrum Democraten niet meer in de Tweede Kamer zal zitten, is de imitatie door Erik van Muiswinkel zoals die te zien was in de tv-programma's van Jack Spijkerman.
Download hier drie geluidsfragmenten (63 KB).

Bolkestein plus-pakket
Voor degenen die er nog niet genoeg van hebben: een nieuwe serie 'soundbites' van VVD-leider Frits Bolkestein, plus een achtergrond-plaatje en een paar iconen.
Download: bolkie2.zip (858 Kb)

The sound of Bolkestein
Politiek saai? De NCH-redactie sampelde enkele uitspraken van Frits Bolkestein, oppositieleider binnen de huidige regeringspartijen.
Download: bolkie.zip (467 Kb)
p.s. als iemand nog leuke samples heeft van Wim Kok (bijvoorbeeld "ik stel voor dat we nu de wave doen"), dan zullen we die ook plaatsen.

De Bloeiende Maagden als duo
Ingrid Wender en Minou Bodua vormen spelen samen het programma 'Bloed en Bier'. Anemoon Langenhoff heeft de groep verlaten.

Benefietvoorstelling voor PePijn
Ook dit jaar wordt in het Circustheater te Den Haag een benefietvoorstelling gegeven voor het kleine Theater PePijn, sinds 1993 een traditie -begonnen door Paul van Vliet en Youp van 't Hek- om het voortbestaan te garanderen.
Op maandag 27 april werken naast Van Vliet en Van 't Hek ook Paul de Leeuw, Erik van Muiswinkel en Diederik van Vleuten mee.
VSB Circustheater, Circusstraat 4, Scheveningen. Telefoon: 0900-3005000.

Nieuwe beschouwingen
Patrick Deters schreef zijn ervaringen op bij de voorstellingen van Hans Liberg en Frank van Pamelen.

Geen aanklacht Manuel
De eerder gemelde aanklacht wegens vermeend racistische uitlatingen is met een sisser afgelopen. Het betrof een anoniem geschreven brief naar aanleiding van zijn keiharde (en steengoede) programma 'Braaf'. (bron: Uitgelicht, radio 2)

Correctie
Wellicht was het nog een nawee van het feestje n.a.v. de 20.000ste bezoeker, maar we maakten er een zooitje van: 12 april was het niet Tweede Kerstdag, maar Tweede Paasdag (we weten wel weer wat de aanleiding daarvoor was) en we waren vergeten de pagina te verversen. Dat nu bij deze.
Tot slot nog een oproep: heeft iemand nog een buisje met geheugenpillen? Wij zijn die van ons kwijt. Stuur uw goede oplossingen naar postbus 23456, 1202 EK in Hilversum.

Paul de Leeuw
Paul de Leeuw geeft op 11 mei in het Nieuwe de la Mar Theater te Amsterdam een masterclass geeft in entertainment. Eerder volgden Willem Nijholt, Freek de Jonge en Kees van Kooten.
In het kader van het 50-jarig bestaan van het Nieuwe de la Mar theater in Amsterdam organiseren zij een serie activiteiten, waaronder vier masterclasses op het gebied van theateramusement. De masterclasses worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Akademie voor Kleinkunst. De deelnemers worden geselecteerd uit hogerejaars studenten en pas afgestudeerden van de Akademie voor Kleinkunst, aangevuld met enkele studenten van collega-kunstvakopleidingen. De opbrengst van de jubileumactiviteiten wordt gebruikt voor een renovatie van het Nieuwe de la Mar Theater in 1999.
In het Algemeen Dagblad werd onlangs nog gemeld dat Paul de Leeuw een serieuze rol in de nieuwe film van Theo van Gogh gaat spelen.

Lenette van Dongen
Op 11 april ging haar derde soloprogramma Jagadamba in premiere. De AVRO zendt op 18 april een compilatie uit van het tweede programma van Lenette van Dongen, 'Nee, nee en nog 'ns nee'. Nederland 1, 22:35 uur.

20.000ste bezoeker
Afgelopen zaterdag, 11 april, ontvingen we onze 20.000ste bezoeker. Reden voor een klein feestje op de redactie die altijd op zoek zijn naar een excuus voor een feestje.

Ibo tachtig jaar
Ietwat verlaat: een pagina over cabarethistoricus, -producent en -kenner Wim Ibo die op 10 april 80 jaar werd.

Cabaret op 5: Mark van der Veerdonk
RTL 5 zendt op eerste paasdag een registratie uit van het programma 'Boem Beng Kabam' van cabaretier Mark van der Veerdonk.
RTL 5, 12 april, 22.35 uur.

Amsterdams Kleinkunst Festival
Het Amsterdams Kleinkunst Festival is op 30 maart gewonnen door het trio Rooyackers, Kamps en Kamps. Naast de Wim Sonneveldprijs wonnen zij ook de publieksprijs.
Tweede werd het duo Koopmans en Gunning en derde Claudia de Breij.

RealAudio: Borát
De heren van Jiskefet maakten vroeger een radioprogramma onder de naam Borát. Op de Jiskefet-pagina is er nu een volledige aflevering te vinden in RealAudio.
Let op: De file is wegens technische problemen even niet beschikbaar.

Teeuwen in 'Jezus is een Palestijn'
Als je benieuwd bent hoe Hans Teeuwen eruit ziet in zijn rol als Ramses in zijn speelfilmdebuut, neem dan een kijkje op de nieuwspagina van de Hans Teeuwen-sectie.

Joop Visser bij De Avonden
Troubadour Joop Visser volgt voor het late night-programma 'De Avonden' de ontwikkelingen op het onderwijsgebied. Zelf is hij oud-docent Maatschappijleer.
Vanaf 23 maart doet hij daar elke maandag verslag van.
VPRO, elke werkdag tussen 22:00 en 0:00 uur op radio 5.

Van Kooten & De Bie stoppen met tv-programma
Geruchten dat Van Kooten & De Bie uit elkaar zouden gaan als duo werd door de heren in hun programma afgedaan als onzin. Wel wil Van Kooten in ieder geval voorlopig geen televisie meer doen en gaat zich komend jaar eens bezinnen op zijn toekomst. De Bie stort zich komende zomer op het schrijven van een nieuw programma.
Maar, zo verzekerden ze ons in de laatste uitzending, "Al worden Van Kooten en De Bie honderd jaar, zij gaan nooit uit elkaar."

Van Kooten & De Bie in de toekomst en op Internet
Op de VPRO-gids nr 12 (foto: Joop Smit) staan Van Kooten & De Bie met de aankondiging dat zij in de uitzending van 22 maart hun toekomstplannen bekend maken.
Ook in de VPRO-gids een artikel waarin de makers van twee fan-pagina's worden geconfronteerd met de vraag of hun pagina's niet het auteursrecht schenden. "Op het Net mag alles toch?" is het antwoord van één van hen.
Van Kooten & De Bie hebben er zelf gemengde gevoelens over: Van Kooten vind het niet erg, maar "het is wel of je iemand op je gestolen fiets voortdurend langs je raam ziet rijden". De Bie: "Je moet, geloof ik, onder de indruk zijn. O ja, staan jullie op Internet? Met drie sites? Goh!" en "Als deze teksten en foto's op papier in de handel werden gebracht zouden we in de hoogste boom klimmen". Zolang het maar duidelijk is dat zij er op geen enkele manier betrokken bij zijn, vinden ze het voorlopig best.
Van Kooten & De Bie-sites:
Digitaal Dorp Juinen
The UNofficial Van Kooten en De Bie Homepage
Van Kooten en de Bie - homepage

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:
Foto-album Youp van 't Hek
achter de schermen bij Scherven

Tv-opnames Boudewijn Büch
Op 31 maart en 1 april maakt de VARA in het Haagse theater Diligentia tv-opnames van het programma 'Een Avondje Televisie' van Boudewijn Büch.

Prijs voor Acda
Thomas Acda heeft de Pall Mall Export Prijs gewonnen. Acda vormt samen met Paul de Munnik het duo Acda & De Munnik.
Aan de prijs is een bedrag van fl 15,000 verbonden.

Jasperina de Jong: Heerlijk duurt het langst
Volgend seizoen spelen afwisselend Jasperina de Jong en Jenny Arean de hoofdrol in de heropvoering van de musical 'Heerlijk duurt het langst'. Andere rollen worden gespeeld door o.a. Paul de Leeuw, Marnix Kappers en Rients Gratama.
De Jasperina de Jong homepage, gemaakt met haar medewerking, brengt als eerste een persfoto.

Masterclass cabaret
In het kader van het 50-jarig bestaan van het Nieuwe de la Mar theater in Amsterdam organiseren zij een serie activiteiten, waaronder vier masterclasses op het gebied van theateramusement. De masterclasses worden georganiseerd in nauwe samenwerking met de Akademie voor Kleinkunst. De deelnemers worden geselecteerd uit hogerejaars studenten en pas afgestudeerden van de Akademie voor Kleinkunst, aangevuld met enkele studenten van collega-kunstvakopleidingen. De opbrengst van de jubileumactiviteiten wordt gebruikt voor een renovatie van het Nieuwe de la Mar Theater in 1999.
Na Willem Nijholt en Freek de Jonge is op 6 april de beurt aan Kees van Kooten.
Er zijn geen kaarten meer beschikbaar.

Jubileumfeest Nieuwe de la Mar
Het 50-jarig jubileum van het Nieuwe de la Mar in Amsterdam wordt op 20 april gevierd in Koninklijk Theater Carré. Onder regie van Ruut Weissman zijn er optredens te zien van Jenny Arean, Karin Bloemen, Mary Dresselhuys, Paul Haenen, Denise Jannah, Jasperina de Jong, Freek de Jonge, Hans Klok, Rob van de Meeberg en Mathilde Santing. De presentatie is in handen van Paul de Leeuw.
Ook nu is de opbrengst bestemd voor de aanstaande renovatie.
Reserveren: via de kassa van Carré: 020-6255255, of via de Carré-lijn van het AUB: 020-4212223
Kaarten: fl 125,00 / f 100,00 / f 75,00 / f 50,00

Annie M.G. Schmidt-prijs 1997: Halleluja, Amen!
Het lied Halleluja, Amen, geschreven door Jurrian van Dongen heeft de Annie M.G. Schmidt-prijs 1997 gewonnen, zo werd bekend gemaakt tijdens het Gala van het Nederlandse lied. De muziek is van Martin van Dijk en de uitvoering is van Jenny Arean en Lucretia van der Vloot. Van hun voorstelling met het winnende lied is enige tijd geleden een cd verschenen.
Van Dongen (24 en net van de Akademie voor Kleinkunst) schreef ook het lied dat de tweede plaats haalde, 'Ze zeggen dat ze Nero nog gevoed heeft'.
Martin van Dijk is ook te zien en te horen in het programma 'Sixpack' van Purper.

Amsterdams Kleinkunst Festival
Zoals eerder gemeld begint op 22 maart het Amsterdams Kleinkunst Festival met een gala ter ere van Wim Ibo. Ook dit jaar strijden verschillende cabaretiers weer om de Wim Sonneveld-prijs. De deelnemers van dit jaar zijn: Rooyackers Kamps en Kamps, Iwan Dam, Richard Groenendijk, C. de Breij, Paul Passchier, Koopmans en Gunning, De Lomboys.
De halve finales (met en zonder jury) worden gespeeld in theater Bellevue, de finale (hopelijk dit jaar met jury) op 30 maart in het Nieuwe de la Mar theater.
De jury bestaat dit jaar uit: Thom van der Goot, Karin Bloemen, Dick van den Heuvel, Brigitte van Gool en Bob Zimmer.
Voor meer info: Bellevue en Nieuwe de la Mar theater 020-5305301/5305302

CD-presentaties
Op 20 maart presenteert Andre Manuel zijn nieuwe cd 'Grom' in de Kleine Komedie. Na afloop speelt Manuel zijn programma 'Braaf'.
Op 23 maart presenteert Arthur Umbgrove zijn cd 'Twee straten verder', ook in de Kleine Komedie. Umbgrove treedt samen met zijn pianist Alberto Klein Goldewijk en een gelegenheidsformatie op.

Updates
De pagina's van Niet Schieten en Thomas van Luyn zijn ge-update.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:
Een uitgebreide site over Boudewijn de Groot, waar ook Lennaert Nijgh zijn eigen pagina heeft.
In de Gelderlander: een interview met Najib Amhali (winnaar Leids Cabaret Festival 1998)
In de Stem: een interview met Jasperina de Jong
De laatste twee links werken t/m vrijdag 20 maart.

Freek de Jonge bij TMF
Freek de Jonge is twee uur lang te gast bij Wessel van Diepen in Wessels Woelige Wereld op woensdag 18 maart. Zaterdag 21 maart presenteert hij bij TMF tussen 18:00 en 19:00 uur het programma V.I.G. zijn favoriete clips. (bron: De Stem)

Wim Ibo Tachtig
Op 10 april wordt Wim Ibo tachtig jaar. Ter gelegenheid van deze verjaardag begint het Amsterdams Kleinkunst Festival met een groot gala ter ere van de cabaretier, cabarethistoricus, en -producer. Het gale vindt plaats in het Amsterdamse theater Belevue op zondag 22 maart.
Ook de Nederlands Cabaret Homepage zal begin april dit heugelijke feit vieren.

Paul van Vliet
Paul van Vliet gaat in september op tournee met het Residentie orkest. Oude en nieuwe liedjes zijn (opnieuw) gearrangeerd voor het grote orkest. De premiere is op 28 augustus.

Freek naar Montreux
De oudejaarsconference 'Pappa Razzia' van Freek de Jonge is ingezonden om mee te dingen naar de Gouden Roos van Montreux.

Niet uit het Raam op tv
De heren van Niet uit het Raam hebben voor de AVRO vier tv-bewerkingen gemaakt van nummers uit de afgelopen vijf programma's. Elke aflevering heeft een thema: 'vaders', 'zoons', 'minnaars' en 'vrienden'. Eerste aflevering: 10 april.
Hun volgende theaterprogramma gaat trouwens 'Kruistochten' heten.

Annie MG Schmidt-prijs 1997
Op zondag 15 maart (en dus niet de 16e zoals eerder gemeld), de laatste dag van de Week van het Nederlandse lied, wordt voor de zesde maal de Annie MG Schmidt-prijs uitgereikt voor het beste Nederlandse cabaretlied dat in het theater is uitgevoerd. Seth Gaaikema zal de winnaar bekend maken tijdens een groot gala in theater 't Spant in Bussum. Het gala wordt live uitgezonden via radio 2 en duurt van 14:00 tot 18:00. Optredende artiesten zijn onder meer Paul de Leeuw, Stef Bos, Acda en De Munnik en Freek de Jonge.
Eerdere winnaars waren Jan Boerstoel (twee keer) en Bram Vermeulen.

Klacht ingediend tegen Andre Manuel
Tegen cabaretier Andre Manuel is een klacht ingediend wegens vermeende racistische uitlatingen in zijn keiharde (en steengoede) programma 'Braaf'. Het betreft de grap over de "luie neger".
In het programma De Plantage afgelopen zondag vertelde Manuel over dit fragment: "Dat gaat over de luie negers. Dat ze in een positie zijn die ze geen macht opleverd. Dat wij als blanke west-europeanen gewoon heel druk bezig zijn om onze positie te verdedigen en te veroveren. En vandaaruit kom ik op de luie neger die dat niet wil. Die eigenlijk liever in de zon ligt en dat je daardoor ook neger wordt, door in de zon te gaan liggen. (...) Als ik er niet bij lach, dan loopt iederéén weg."

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:
De AUB Uitkrant stelt tien vragen aan Brigitte Kaandorp. Met leuke foto.
Gescande krantenknipsels van bekende katholieken: Godfried Bomans, Jos Brink, Jules de Corte, Herman Finkers, Wim Kan, Ton Lensink, Albert Mol, W.A. Schmidt (ooit cabaretiere, later schrijfster onder haar artiestennaam Willy Corsari), Wim Sonneveld en Koos Speenhoff. Houdt er wel rekening mee dat de bestanden nogal groot zijn.

Nieuwe pagina's
Eindelijk. Nu heeft ook één van de leukste groepen van dit moment hun eigen pagina op de NCH: De Vliegende Panters

Van het boekenfront
De boekenweek heeft als thema 'Panorama Nederland' over de rol van Nederland in proza en poëzie. En net als vorig jaar haakt beroepsbundelaar Kick van der Veer hierop in met een verzameling teksten uit het Nederlands cabaret onder de naam 'Ik hou van Holland'. Met circa 150 teksten van conferences tot light verse.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

- Een beknopte, doch fraaie biografie van Jaap van de Merwe.
- De Intermezzo homepage
- The UNofficial Van Kooten en De Bie Homepage
- Wat je natuurlijk altijd had willen weten: cabaretiers over volleybal. Bram Vermeulen komt het meest aan het woord, maar hij was dan ook topsporter.
- Wellicht 'off topic': de Wim Sonneveldschool is online.

Freek de Jonge i.p.v. Theo Maassen
Van 3 t/m 7 maart speelt Freek de Jonge het improvisatieprogramma I.P.V. (in plaats van) in de Kleine Komedie in Amsterdam. Hij valt in voor Theo Maassen die besloot om de premiere van zijn programma 'Een ruwe pit' uit te stellen.
Freek zal een conference houden over het maken van een voorstelling.

Nieuwe homepage: Niet Schieten!
Het cabarettrio 'Niet Schieten!' heeft nu ook zijn eigen homepage: http://www.nietschieten.nl

De Berini's op tv
Een tip voor bezoekers die de tv-zender 'TV Rijmond' kunnen ontvangen: op vrijdag 20 februari en zaterdag 21 februari zendt dit kanaal om 23:00 uur de tv-registratie van 'Groeten uit Rotterdam' uit van het Rotterdamse duo 'De Berini's'.

Herman van Veen in 'Teevee Studio'
Op 25 februari is Herman van Veen in het tv-programma 'Teevee Studio' (KRO), waarin hij terugblikt op de afgelopen televisieweek. Althans dat is de bedoeling, presentatrice Remi van der Elzen zal er wel weer aansturen op een diepzinnig gesprek.

Freek de Jonge in debat met De Hoop Scheffer
Voor de in politiek geinteresseerde bezoekers: de Volkskrant berichtte over een debat tussen De Jonge en CDA-fractieleider De Hoop Scheffer over het thema 'moraal'.
Citaatje van De Jonge: "Internet moet je juist niet stimuleren. Wat hebben kinderen aan een miljard keuzes erbij? Ze moeten weer leren tussen twee dingen te kiezen."

Theo Maassen
De tournee van Theo Maassen verloopt niet volgens plan. Een week in de Kleine Komedie kon geen doorgang vinden door een gebrek aan materiaal. Maassen is nu bezig de circa vijftig minuten aan te vullen tot een volledig programma en de verwachting is dat geplande optredens vanaf april gewoon door kunnen gaan.

Hans Dorrestijn
De tournee van Hans Dorrestijn verloopt ook niet vlekkeloos. Nadat Dorrestijn vorig najaar werd opgenomen wegens een blinde darmonsteking zijn veel optredens afgezegd. Het is de bedoeling dat hij eind april, mei weer de draad oppikt.

Vliegende Panters
Een van de leukste programma's van dit en vorig seizoen is het programma 'Sex' van de Vliegende Panters. 'Sex' is nu op CD uitgebracht.
Van het programma Sex worden deze week (19 februari) door de VARA ook televisie-opnames gemaakt! Zie voor meer informatie de Vliegende Panters homepage. De verwachting is dat het programma in het najaar wordt uitgezonden.

Beeld Wim Kan en Corrie Vonk
Bijna twee maanden geleden, op 19 december, werd het beeld van van Wim Kan en Corrie Vonk onthuld door Paul van Vliet. Na enig getouwtrek kwam het beeld te staan op het Gevers Deynootplein, tegenover het Kurhaus. Toen enige dagen later de NCH-redactie naar de bioscoop er tegenover ging bleek het beeld er toch nog niet te staan. Problemen met de grond enzo.
Afgelopen week is het beeld eindelijk geplaatst.

NS Omroep humor
Speciaal voor treinreizigers (wij kregen er de slappe lach van):
Omroep humor van NS-conducteurs

Najib Amhali wint Leids Cabaret Festival
De 20ste editie van het Leids Cabaret Festival is gewonnen door Najib Amhali. Hij won zowel de publieks- als de jury-prijs.
De overige finalisten waren Bert Hermelink (eerder op cabaretgebied actief in het duo Bert & Dictus) en Bolder en Plante.
Lees hier de jury-rapporten van Bert Hermelink, Bolder en Plante en Najib Amhali
De jury bestond uit: Joost Nuisl (directeur Kleine Komedie, Amsterdam), Germa Biesheuvel (directrice Theater De Uitstek, Zwijndrecht), Anne de Veij (?) (Nieuwe Doelen, Gorinchem) en Coen Verbraak (journalist).
Met Amhali heeft, na Sanne Wallis de Vries en Eric van Sauers, opnieuw een Comedytrain-lid een cabaretfestival gewonnen: Een ander Comedytrain-lid, Sander van Opzeeland bleef steken in de halve finale.
NB Voor de spoorreizigers: In het februari-nummer van Rails is een kort vraaggesprek met Amhali te vinden.

Mededeling
Vorige maand stelde iemand een vraag via het prikbord. Naar aanleiding van het overlijden van Wim Sonneveld zou Willem Nijholt een lied hebben gezongen, 'Het lachen dat we samen deden'. De vraag was of en waar dit nummer op de plaat staat.
Welnu, het nummer is te vinden op een dubbel-cd in de box 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen'. Met dank aan Jenny Arean (!).

Nieuwe beschouwingen
Patrick Deters schreef zijn ervaringen op bij de voorstellingen van Jeroen van Merwijk, Plien & Bianca en een try-out van Lenette van Dongen.

Leids Cabaret Festival
Deze week vindt de 20ste editie van het Leids Cabaret Festival plaats. Voor meer informatie en achtergronden, klik hier
Ook is onlangs een cd uitgebracht, met daarop niet eerder op CD verschenen materiaal van finalisten van de afgelopen vijf jaar, zoals Kees Torn, Sanne Wallis de Vries en de Bloeiende Maagden.

Jacques Herb
De NCH-redactie knipperde even met hun ogen. "Dit is te erg. Dit is vast nep." Maar nee, het zijn echte foto's van Jacques Herb op de geinpagina's van de Digitale Stad Vlaardingen. Er staan tot nu toe 2 foto's, maar het lijkt erop dat er nog meer komen.
Wat dit te maken heeft met cabaret? Helemaal niks.

Knutsels
De NCH-redactie had even niets beters te doen en mixte de openingstune van de Mission Impossible tv-serie met geluidsfragmenten van respectievelijk Monty Python en Debiteuren/Crediteuren (Jiskefet).
Voor het beluisteren is real audio vereist.

Nieuwe homepages
Een Duitse homepage over Herman van Veen is inmiddels uitgegroeid tot een officiële site: http://www.druffel.com/veen/index.shtml (aan de Nederlandse versie wordt nog gewerkt).
Jasperina de Jong heeft nu een eigen officiële homepage.
En ook impresariaat Hummelinck Stuurman bouwt aan een homepage.

Monty Python weer bij elkaar
Het is weliswaar geen cabaret, maar toch wilden we het even melden: In maart komen de oud-leden van Monty Python (Michael Palin, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones en Terry Gilliam) bijeen voor een optreden tijdens een festival voor komedianten in Aspen in de Amerikaanse staat Colorado.
Het festival omvat een Python-retrospectief en een discussie met de leden van de groep. Het optreden wordt opgenomen door de Amerikaanse kabel-tv-zender HBO. Mogelijk is het programma later dit jaar op de Britse beeldbuis te zien.
Palin sloot een verdere samenwerking niet uit, wellicht in de vorm van een speelfilm.

Het Doosje
Het archief 'Het Doosje' omvat alles in verband met en over het genre 'kleinkunst'. Daaronder wordt verstaan: chanson, cabaret, folk, oude liederen, volksmuziek en kinderliederen, revue, musical, streektaalliederen, periodeliederen, nederpop, en poëzie en proza van aan kleinkunst verbonden auteurs.
De homepage is nog volop in ontwikkeling, maar nu al veelbelovend.

Kopspijkers
Vanaf 14 februari presenteert Jack Spijkerman iedere zaterdagavond het programma 'Kopspijkers'. Er wordt een brandende kwestie besproken, er is een quiz, wensen worden vervuld en er zijn reportages over 'bijzondere' mensen.
Het Spijkers-cabaret keert ook terug met het nieuwe gezicht Peter Heerschop (Niet uit het Raam), naast Diederik van Vleuten en Rob Kamphues.
VARA, Nederland 3.
De redactie is nog op zoek naar leuke wensen en vragen. Zie voor meer informatie: de homepage

De Leeuw presenteert Nationaal Songfestival met De Mol
Op 8 maart presenteren Paul de Leeuw en Linda de Mol het Nationaal Songfestival vanuit de Amsterdamse RAI.
De Leeuw presenteerde het songfestival eerder alleen 1993 en 1994.
Afgelopen seizoen nam het duo al een voorproefje in Laat de Leeuw met De Mol als gast-presentatrice.

Niet Theo Maassen, maar Waardenberg en De Jong
In tegenstelling tot wat in het persbericht stond, wordt op 20 januari niet Theo Maassens 'Neuk het systeem' herhaald, maar 'Naggelwauz' van Waardenberg en De Jong.
VARA, Nederland 3.

Goede voornemens van de NCH-redactie
Geen grappen meer over de 'Baby Benz'.
Geen grappen meer over Princes Diana...