nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube

Liberg: Duitse prijs
Na zijn Emmy Award heeft de muzikale woordgrappenmaker Hans Liberg in Duitsland de Henriëtte-prijs ontvangen. Dit gebeurde in het kader van de internationale Comedy Arts-festival.

30.000 bezoekers
Afgelopen zondagavond ontving de Nederlands Cabaret Homepage (NCH) zijn 30.000-ste bezoeker. Dat heeft de redactie dan ook weer aangegrepen als excuus voor een feestje.
Eind augustus bestaat de NCH twee jaar. Evenals vorig jaar organiseren we een prijsvraag. De prijs weten we al, nu de vragen nog.

Erik Koller in Volgspot
In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus a.s. ontvangt presentator Sjors Fröhlich Eric Koller, de cabaretier van weinig woorden, in het NCRV-radioprogramma Volgspot'. Koller speelt zijn zomervoorstelling 3 voor half 9' in Karavaan', het theaterfestival dat t/m 15 augustus door Noord Holland trekt. Radio 1/2 0.00 uur.
Meer info: Volgspot homepage

Clinton toch onschuldig?
De NCH-redactie wist de hand te leggen op een klein (audio-)fragment van de verklaring die Bill Clinton via video gaat afleggen ivm met de Monica Lewinsky-zaak.
Benieuwd of dit hem vrijpleit.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:
Het valt weliswaar buiten ons onderwerpsgebied, maar wellicht interessant voor liefhebbers:
-links naar Duits cabaret.

Benefietvoorstelling voor Montesorri Basisschool in Tholen
Karin Bloemen zal op maandag 21 september een benefietvoorstelling geven voor de Montessori Basisschool De Kraal in Tholen, die onlangs wegens financiële perikelen met sluiting bedreigd werd. Het concert wordt gehouden in Stadsschouwburg De Maagd in Bergen op Zoom, Voor de pauze treden ook andere gasten op: het trio Rooyakkers, Kamps en Kamps (winnaars van het Amsterdams Kleinkunstfestival in 1998) en Richard Groenendijk (een van de finalisten van dit festival in 1996). De kaarten kosten 75 gulden per stuk en kunnen worden besteld bij de school, Zoekweg 1a in Tholen. Informatie: tel. 0167-502277.
Bron: BN/DeStem Online

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

Opnieuw betreedt een impresariaat het internet: Hans Lansink Theaterbureau heeft nu een eigen site.

Een hoop Jiskefet-geluiden.

Come.to/cabaret
Na lang twijfelen heeft de redactie toch een 'redirect'-adres aangemaakt. De NCH is vanaf nu ook bereikbaar via http://come.to/cabaret. Dit adres is dus hetzelfde als http://www.xs4all.nl/~bink/cabaret, met als voordeel dat het come.to-adres makkelijker te onthouden is.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:
-Het blad Memory Magazine heeft een interview met Kees Torn.
-Een homepage over de voormalige band van Andre Manuel, Fratsen. Met real audio.

Cabaret op tv: John Buysman als Hank
Komend seizoen is hij te zien met zijn programma 'Angel eyes', geschreven door Jules Deelder. Televisiekijkers met Rijnmond TV op de kabel kunnen John Buysman nu elke vrijdag zien als 'Hank van der Drift'. Voor velen is hij echter bekender als Freek-Willem van de Gamma-reclame.
In het programma 'Dossier van der Drift' zien we hoe langdurig werkloze Hank door het arbeidsbureau aan baantjes wordt geholpen. Door zijn onvermoeibare luiheid en onhandigheid duren die baantjes slechts 1 aflevering.
Elke vrijdag vanaf 17.00 uur, Rijnmond TV. Wordt ieder uur herhaald.

Download: Mannen van de radio
Op verzoek nog een aflevering van de Mannen van de Radio op de download-pagina: Lens achter de oogbal. Niet beluisteren als je net gaat eten.

Triviant met cabaretiers
Op maandag 3 augustus strijden Acda en De Munnik in het tv-programma Triviant op de eer tegen een ander cabaretduo: Plien & Bianca.
TROS, Nederland 2.

Cabaret bij RTL 5
Bij de presentatie van de programma's van het winterseizoen van RTL 5 bleek dat de reeks 'Cabaret op 5' wordt doorgezet. Het betreft hier programma's van minder bekende cabaretiers.
Bovendien werd er melding gemaakt van een nieuw programma genaamd '5 Hoog'. De inhoud van het programma is ons nog niet bekend, maar de presentatie is in handen van de Belgische Els de Schepper en Niet Schieten. (En niet Niet uit het Raam, zoals het NRC wist te melden).

Illegale CD-rom met Paul de Leeuw-scenes
Via het internet biedt een man een zelf samengestelde cd-rom aan met daarop 8 (AVI-)filmpjes met Paul de Leeuw, veelal als Bob de Rooy. De cd-rom moet fl 22,50 kosten.

Update
Ogenschijnlijk verandert er de laatste tijd weinig aan de homepage. Na een korte vakantie zijn we weer hard bezig. 'Onder water' zijn er enkele veranderingen doorgevoerd. De cabaretier-pagina's zijn ge-update en van een 'standaard'-opmaak voorzien. Ook blijven we werken aan de geschiedbeschrijving van het Nederlands cabaret. Hierbij gaan we chronologisch te werk, op het moment werken we aan de Franse voorgeschiedenis (Rodolphe Salis, Chat Noir, Aristide Bruant).
Druk druk druk.

Van Kooten en De Bie als taalverrijkers
Het Brabants Dagblad/De Stem hebben op hun gezamelijke website een artikel over de bijdrage van Van Kooten en De Bie aan de Nederlandse woordenschat. Dit naar aanleiding van een artikel in het tijdschrift Onze Taal.
Het artikel is tot en met dinsdag 21 juli beschikbaar.

Nieuwe beschouwingen
Patrick Deters schreef zijn ervaringen op bij de voorstellingen van Acda en De Munnik, Thomas van Luyn en Arthur Umbgrove.
-Cabaretbeschouwingen

Nieuwe CD's
Van Jasperina de Jong verschijnt er in september wederom een CD. 'Sieben Rosen hat der Strauch' bevat bijna alle liederen die zij zong in haar programma 'Jasperina zingt Kurt Weill'. Brigadoon Bis 023.
Verder komt er eind augustus een CD uit van Adele Bloemendaal, in oktober een CD van Jenny Arean. Ook komt er een dubbelaar van Willem Nijholt aan. Allen op het label Brigadoon.
Met dank aan de makers van de Jasperina de Jong homepage.

Volgspot Live: Mini-concerten op internet
Het NCRV-radioprogramma Volgspot Live biedt nu de bezoekers van hun homepage de mogelijkheid om mini-concerten van verschillende artiesten te beluisteren. Zo zijn er liedjes te vinden van Acda en De Munnik, Els de Schepper, Lenette van Dongen en meer.
Voor het beluisteren is wel realaudio vereist.
Kijk voor dit en meer op de Volgspot Live homepage.

Download: Lebbis & Jansen als de Spiceboys
Het mocht niet op de CD, maar nu alsnog via het internet: Lebbis & Jansen als de Spiceboys. De opname is afkomstig uit het VARA-radioprogramma 'Uitgelicht'.

Liberg presenteert Emmy-gala
"De Nederlandse entertainer Hans Liberg presenteert 23 november het gala rond de uitreiking van de International Emmy Awards 1998. De Emmy Award is de belangrijkste tv-prijs. Liberg, die een grote vrijheid heeft bij het bepalen van zijn presentatie, ontving vorig jaar uit handen van Peter Ustinov een Emmy." (bron: Planet Internet)

Ook dat nog gaat verdwijnen
Vrijdag 3 juli is de eerste uitzending van 'Ook dat nog'-extra.
Er is inmiddels te kennen gegeven dat na het komende -tiende- seizoen, er een einde komt aan dit, doorgaans voor leuk versleten, consumentenleed-programma.

Prijs voor Van Kooten en de Bie
"Van Kooten en De Bie krijgen de carriereprijs van het nationaal Omroep Gala, een door Broadcast Magazine in het leven geroepen hoempapa, die voor het eerst op tv zal komen, op 13 september bij SBS6. Genomineerden voor de diverse prijzen zijn onder meer Van Duin, De Leeuw, Spijkerman".
bron: Planet Multimedia

Plannen voor de zomer
In plaats van vakantie houden gaat de NCH gewoon door deze zomer. Vanaf 1 juli heeft de redactie even niks meer met de studie te maken en gaan we ons toeleggen op het uitbreiden van de site. Meer bio's, knutselen aan de layout, werken aan onze beschrijving van de historie van het Nederlands cabaret en het efficienter maken van de berichtgeving. Ook trachten we alle speellijsten tijdig te bemachtigen.
Voor tips houden wij ons aanbevolen: bink@xs4all.nl.

Downloads
Op de download-pagina vier sketches van de Mannen van de Radio. Realaudio vereist.

'Nieuwe' CD's
Van Jasperina de Jong verscheen de dubbel-cd 'De shows uit de jaren zeventig'. EMI 4950902
Kick van der Veer deed een greep uit het cabaretarchief en stelde 'Van de gekke' samen, drie CD's met cabaret uit de jaren tachtig.
Bij het label Rotation zijn onlangs verzamelaars verschenen van de volgende artiesten:
-Veronica - Cornelis Vreeswijk - Rotation 5585142
-Het dorp - Wim Sonneveld - Rotation 5585132
-Vluchten kan niet meer - Frans Halsema - Rotation 5585012
-Dat zijn leuke dingen voor de mensen - Paul van Vliet - Rotation 5585722
-Ik doe wat ik doe - Astrid Nijgh - Rotation 5576692
-Sammy - Ramses Shaffy - Rotation 5585732

Opnames 'De Pijnbank' begonnen
De opnames van de nieuwe film van Theo van Gogh, De Pijnbank, zijn deze week begonnen in Rotterdam. Paul de Leeuw speelt daarin een serieuze rol. Het scenario is geschreven door ex-cabaretier (Zak & As) en toneelschrijver Justus van Oel.

Eredoctoraat voor Van der Plas
Schrijver en dichter Michel van der Plas (pseud. van B.G.F. Brinkel, geb. 1927) krijgt een eredoctoraat in de letteren aan de Katholieke Universiteit in Nijmegen. Hiermee wil de universiteit wil haar waardering uitspreken voor de bijdrage die Van der Plas heeft geleverd aan de emancipatie van het katholieke volksdeel. Hij heeft in liedjes, novelles en boeken het verzuilde en clericale keurslijf gehekeld. Mede daardoor is de katholieke kerk moderner en opener geworden.
Van der Plas is bekend van zijn vele cabaretteksten die hij onder andere schreef voor Frans Halsema, Wim Sonneveld en het KRO-cabaretprogramma 'Cursief'. Zijn cabaret-auteursschap deed hij naast zijn eigenlijke werk als journalist, hij was veertig jaar in dienst bij Elsevier. Van der Plas was ook vertaler en biograaf (o.a Godfried Bomans en Guido Gezelle).

Op veler verzoek
Hij is er dan eindelijk: de download-pagina. Een overzicht van de door de redactie samengestelde desktop themes, geluidsfragmenten en realaudio-fragmenten.
Ook wordt er gelinkt naar andere pagina's.

Dolf Brouwers krijgt eigen straat
Het heeft de gemeente Den Haag behaagd om een straat te vernoemen naar wijlen Dolf Brouwers. De straat komt vanaf 2000 te liggen midden in Den Haag in het verbouwde winkelgebied Pasadenha.
Het werd tijd.

Paul van Vliet deze zomer in het Circustheater
Van 16 juni tot en met 15 augustus brengt Paul van Vliet een aangepaste versie van zijn huidige programma 'Waar waren we gebleven' in het Scheveningse Circustheater. Van Vliet vult het theater tijdens de zomerstop van Miss Saigon en blaast hiermee een oude traditie nieuw leven in.

Herman van Veen: Goal!
Hoogtepunten uit het theaterrepertoire van Herman van Veen worden op maandag 8 juni uitgezonden onder de naam 'Goal!'.
AVRO, Nederland 1.

Cabaretbeschouwing
De NCH-redactie maakte een mini-beschouwing van hun bezoek aan de nieuwe voorstelling van Herman Finkers: 'Kalm aan en rap een beetje'

Freek maakt tien programma's voor VPRO
Volgend jaar maakt Freek de Jonge tien programma's die met een wekelijkse frequentie zullen worden uitgezonden. Elk programma duurt een half uur. Centraal staan de actualiteit en het millenium. In vijf minuten jakkert hij door honderd jaar geschiedenis heen.
In een reactie van Freek, die wij in het Rotterdams Dagblad lazen, laat hij weten: "Vijf minuten per honderd jaar. Ik begin met de Kruistochten en ga zo even snel door alle tien eeuwen. Aan het eind rijgen we al die vijf minuten-stukjes aan elkaar, zodat er als extra een vijftig minuten durende beschouwing van de laatste duizend jaar ontstaat."

Maya Bouma overleden
De actrice en cabaretiere Maya Bouma is in haar woonplaats Den Haag overleden. Ze was 64 jaar. Bouma debuteerde in 1955 in het ABC-cabaret van Corrie Vonk en Wim Kan. Later was zij betrokken bij de oprichting van het Tingel Tangel cabaret. Grote bekendheid kreeg zij door haar optreden in het tv-programma 'Pension Hommeles'.
Bouma speelde samen met haar zus in haar eigen shows bij de VPRO en deed mee aan hoorspelen en de nasynchronisatie van teken- en poppenfilms. Als regisseuse werkte zij bij het amateurtoneel en operetteverenigingen.

Cabaretiers in 'Herexamen'
Op 30 mei nemen in 'Herexamen' de cabaretiers Hester Macrander, Thomas van Luyn en Kiki Heessels het op tegen kinderboekenschrijvers.
VARA, Nederland 3.

Niet uit het Raam tijdelijk 'De Ploeg'
In De Ploeg bundelen de mannen van Niet Uit Het Raam, Lebbis & Jansen, Han Römer, Titus Tiel Groenestege en Genio de Groot hun krachten. Een bonte groep cabaretiers en theatermakers rekken in Vinger in de Pap de grens op van humor en drama. Zij spelen een familie waarvan je hoopt dat die eigenlijk niet bestaat. Römer en Groenestege als vader en moeder, NUHR als de drie zoontjes en De Groot als diabolische buurman. Van 2 t/m 13 juni in De Kleine Komedie (Lebbis & Jansen komen daar op visite).
Bron: De Volkskrant
Er volgt in het najaar nog een tournee, maar volgend seizoen zijn de heren van NUHR ook te zien met hun nieuwe programma 'Kruistocht'.

Paul de Leeuw bij 'Een kwestie van kiezen'
Paul de Leeuw is woensdagavond 27 mei te gast bij de laatste aflevering van het praatprogramma 'Een kwestie van kiezen'.
RTL 5.

Van het boekenfront
Novella heeft teksten uitgegeven van 3 cabaretiers: Bert Klunder met 'De Doorwerkers', Marc Scheepmaker met 'Alles heeft zin' en Pieter de Rijk met 'Leve de muf'. De boekjes, volgend op de reeks 'CabareTekst', bestaan uit teksten van vorige of huidige programma's en kosten circa fl 14,90.
Met het boekje van Scheepmaker kom je er overigens het bekaaist vanaf. Dat wordt al snel een moppenboekje met op elke pagina één grap. Waarschijnlijk is dat omdat hij maar uit materiaal van één programma kon kiezen.

Geluidsfragmenten Paul de Leeuw
Nog twee (beruchte/bekende) scenes uit de Schreeuw van de Leeuw in realaudio: weerman Marc Putto (op de muziek van 't Is weer voorbij die mooie zomer) en het korte optreden van Robert Long.
Download: leeuw.zip (400+ KB)

Geluidsfragmenten Paul de Leeuw
De NCH-redactie stelde een pakket samen van 32 'samples'. De meeste fragmenten zijn afkomstig uit Laat de Leeuw in de periode maart-april 1998.
Download: leeuw.zip (1,3 MB)

Harpen voor Freek de Jonge en Acda en De Munnik
De Gouden en Zilveren Harpen worden maandag 18 mei in Theater Carre in Amsterdam uitgereikt tijdens het Gouden Harpen Gala. Freek de Jonge ontvangt de hoogste onderscheiding die Conamus kent, de Gouden Harp, voor zijn verdiensten voor de Nederlandse Lichte Muziek. Thomas Acda en Paul de Munnik ontvangen de Zilveren Harp, een als aanmoedigingsprijs ingestelde onderscheiding voor veelbelovende scheppende en/of uitvoerende kunstenaars die reeds op succesvolle wijze hebben bijgedragen aan de promotie van muziek en teksten van Nederlandse componisten en auteurs.
De TROS zendt op 22 mei een registratie uit.

Annie M.G. Schmidt-dag
Woensdag 20 mei wordt voor de tweede keer de Annie M.G. Schmidt-dag gevierd. Schmidt was naast schrijfster van musicals en cabaretliedjes vooral bekend als kinderboekenschrijfster. Het initiatief om de geboortedag van Schmidt jaarlijks te herdenken is dan ook afkomstig van de samenwerkende Kinderboekwinkels. De feestelijke dag wordt gevuld met activiteiten in de sfeer van het werk van de schrijfster: 'humoristisch en kritisch'. Ook de basisscholen worden bij de actie betrokken. Gevraagd wordt om op 20 mei iets te doen met de verhalen of gedichten van Annie M.G.Schmidt. (bron: o.a. de Gelderlander)

Bolkestein compleet
De Bolkestein-geluiden uit de 2 pakketten zijn nu ook verkrijgbaar als één zipfile bij Shift. De twee aparte pakketten zijn hieronder nog steeds te downloaden.
Maandag brengen we trouwens een Paul de Leeuw Plus Pakket.

Wat kunnen we nog meer verwachten in het nieuwe seizoen
- Arie & Silvester (finallist Cameretten 96): Kloten!
- Marcel Boon: titel nog onbekend
- Boudewijn Buch: Hoe word ik schrijver? / Een cursus
- John Buysman: Angel Eyes
- Vincent Bijlo: Scheve bomen
- Mylene D'Anjou: Hemelse mother!
- Dulle Roeckers: Water bij de vis
- Richard Groenedijk: Mind the Gap
- Geert Hautekiet: De Held
- Kiki Heessels: Blond & Blauw
- Arno van der Heyden: Schiften
- Johan Hoogeboom (ongekroond winnaar Amsterdam Kleinkunstfestival 1997): Schaapskleren
- Jan ten Hoopen & Eltjo Cleton: Warme Armen
- Freek de Jonge: titel nog onbekend
- Brigitte Kaandorp: De paloma van de nacht
- Rob Kamphues: De hernia van Atlas
- Eric Koller (winnaar van o.a. Amsterdams Kleinkunstfestival 1996): Juichen
- Hester Macrander: Stomstomstom
- Jaap Mulder: KanonOren
- Reinder van der Naalt: Dunk
- Eric van Sauers: Eric van Sauers
- Els de Schepper: De witte negerin
- Job Schuring: Wat nou
- Pieter Tiddens (o.a. regisseur Lenette van Dongen): Mijn leven als boom
- Mark van de Veerdonk: Ja daag!
- De Vliegende Panters: Hype
- Vrouw Holland (finallist Cameretten 97): titelloos programma