nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube

Hadimassa
In 'Weerzien op 3' worden oude successen herhaald. Na de Fred Hache shows van Wim T Schipper wordt op 3 en 10 oktober een aflevering uitgezonden van Hadimassa. In dat programma deden o.a. Van Kooten en De Bie mee.
Nederland 3.

Gelegenheidsprogramma Freek de Jonge: De Heipaal
Op maandag 28 september was er op de Kop van Zuid in Rotterdam een wel heel speciale voorstelling: 'Kombrink & De Jonge' werden 'gecontracteerd' voor een eenmalige voorstelling op de nieuwe locatie van het Luxor Theater.
Wethouder Hans Kombrink gaf samen met Freek de Jonge het startsein voor de bouw van het theater. Freek de Jonge voerde een eenakter op rondom een heistelling en Hans Kombrink vervulde een gastrol in de voorstelling die eindigde in het slaan van de eerste paal, compleet met vuurwerk.

Rotterdams Dagblad: Paul de Leeuw
Het Rotterdams Dagblad had een interview met Paul de Leeuw naar aanleiding van zijn rol in de musical 'Heerlijk duurt het Langst'.
De Jasperina de Jong homepage heeft de eerste foto's van 'Heerlijk duurt het langst'.

Volgspot: Paul van Vliet
In de nacht van 27 op 28 september is Paul van Vliet te gast in het NCRV-radioprogramma Volgspot.
Radio 2, 00.02-01.02 uur

Real Video: Acda en De Munnik
Op 8 september j.l. zond de AVRO via Internet een concert uit van Acda en De Munnik. Heb je het toen gemist, geen nood want het concert is nu nog steeds te bekijken op de AVRO-site.
Realplayer 5.0 is vereist. Daar wordt op de (prima) site naar verwezen.

Coming up
In de loop van volgende week (de week van 28 september-4 oktober) komen er weer nieuwe downloads bij. De NCH-redactie is daar nu al weer hard mee bezig.

In de bladen
Treinreizigers kunnen in de nieuwe Rails naast een exclusief interview met Vippie Wallis de Vries, goudvis van Sanne, ook een column van Kees Torn over reizen lezen.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

- BN/De Stem heeft een interview met de heren van NUHR. Beschikbaar t/m 30 september.
- De Gelderlander heeft een interview met Mini & Maxi.
- In afwachting van de vernieuwe site is de Acda en De Munnik Thuispagina alvast naar het nieuwe adres verhuisd.

De wortels van het kwaad
Vanaf 11 oktober herhaalt Teleac/NOT op Nederland 2 de eerste van twaalf afleveringen uit van 'De wortels van het kwaad', een serie gericht op mensen die graag cabaretier willen worden. Onderwerpen zijn o.a.: bedenken en schrijven van cabaretprogramma's, techniek en aankleding, cabaret op televisie (oudejaarsconference).
Voor meer informatie en uitzenddata: website Teleac

Herman van Veen: jubileum-box
Binnenkort verschijnt in het kader van het 30-jarig theater-jubileum van Herman van Veen 'Nu en Dan: 30 jaar Herman van Veen' een box met 4 CD's met 84 nummers uit deze 30 jaar. De CD's zijn aangeduid met muziektermen. Naast bekende nummers staan er ook 'onbekende' en niet eerder uitgegeven nummers op. Op de vierde CD staan bijvoorbeeld buitenlandse versies, waaronder in het Zuid-Afrikaans. Het boek wordt begeleidt door een boek van circa 80 pagina's.
Een versie van Doe Maars 'Is dit alles', opgenomen met het Rosenberg Trio, wordt op single uitgebracht.
Bron: De Bovenste Plank

Weekendcafe: cabaret
Het radioprogramma Weekendcafe staat op 20 september in het teken van cabaret van toe en nu.
Presentator Jac. Goderie praat met Lenette van Dongen, Jochem Myjer, Kiki Heesels en Bert Klunder die over zijn nieuw op te richten Cabaretacademie (in Rotterdam). Hans Sibbel geeft een boekje weg.
16:00-18:00, Radio 2.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

-BN/De Stem heeft in het kader van het startende theaterseizoen een aantal artikelen over cabaret, waaronder een interview met Acda en De Munnik. Beschikbaar t/m 21 september.

Nieuw op video
Van Waardenberg en De Jong worden op 24 september maar liefst vier programma's op video uitgebracht:
- 'De Gekkengallerij'
- 'Jool Hul'
- 'Waardenberg en De Jong'
- 'Naggelwauz'

Het programma 'Sex' van De Vliegende Panters wordt begin 1999 uitgebracht op video.

Elders op het web
Het Doosje, de Vlaamse evenknie van de Nederlands Cabaret Homepage, heeft een vernieuwe site. Heel fraai.
De site biedt naast de nieuwsbrief, een beschrijving van de geschiedenis van de Vlaamse kleinkunst, ook een agenda met (o.a.) cabaret-optredens in Vlaanderen.

Van het boekenfront
Kick van der Veer kondigde in het nachtelijke radioprogramma Niemandsland een nieuwe cabaretbundel aan: 'Morgen kan ze zwanger zijn', met teksten over familie. De bundel komt eind 1998 uit.
Ook verschijnt er een bundeling van de teksten van Drs P, samengesteld door Ivo de Wijs. De uitgever is van zins om verzamelde werken uit te geven met werk van cabaret-auteurs als Michel van der Plas, Lennaert Nijgh, Jules de Corte en Rob Chrispijn.

Nieuwe CD's
Hieronder staan enkele nieuwe CD's:

- Naar huis - Acda en De Munnik ; Smart 4916782
- Alle dertien NUHR - Niet Uit Het Raam ; Via Records 2298022
- Kameleon - Karin Bloemen
- Portret - Adele Bloemendaal ; Brigadoon BIS 026
nog verwacht in deze serie: Willem Nijholt en Jenny Arean

Deze CD's verschijnen op korte termijn:
- Waar waren we gebleven - Paul van Vliet (verschijnt op 3 oktober)
- Cabaret des Animeaux - samenstelling Kick van der Veer met liedjes en sketches over dieren

2 gouden beelden voor Paul de Leeuw
Paul de Leeuw heeft bij de uitreiking van de 'Nederlandse Academy Awards' (vreemd genoeg niet voor film, maar voor televisie en -dus- ook wel vergelijkbaar met de Emmy Awards) twee Gouden Beelden gewonnen.
Van Kooten en De Bie wonnen de 'Carriere Award' en hun vaste grimeur Arjen van der Grijn won het Gouden Beeld in de categorie 'Prix d'exellence'.
Deze Oscar-ripoff werd gepresenteerd door Hans Liberg.

Niemandsland: Kick van der Veer
Voor de nachtbrakers: in de nacht van maandag op dinsdag (14-15 september) is cabaretkenner en beroepsbundelaar Kick van der Veer te gast in Niemandsland.
Radio 1 en 2, 01:02-03:00 uur.

Uitslag quiz
Met ietwat vertraging: de winnaars van de quiz.

Hans Teeuwen geheel in MP3
De beide solo-programma's van Hans Teeuwen zijn in MP3-formaat downloadbaar op deze site.
Laatste controle: 12 sept 1998. De site kan elk moment weer verdwijnen.

Gelderlander: Bloeiende Maagden
De Gelderlander heeft een kort interview met De Bloeiende Maagden.
Het artikel is beschikbaar tot en met woensdag 16 september.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

-Liefhebbers van Theo Maassen kunnen nu terecht op de Unofficial Theo Maassen homepage. Naast foto's en teksten, ook fragmenten in MP3-formaat en realaudio.

De Mannen van de radio hebben nu hun eigen homepage met MP3-files. Gemaakt door de man die de wereld ook Budel Online schonk.

Loenatik
Na eerst te zijn uitgezonden op de zondagochtend, herhaalt de VPRO de serie 'Loenatik' op de vroege avond.
In 'Loenatik' zien we de belevenissen van vijf halve zolen in Paviljoen Zonnendael. Met o.a. Martin van Waardenberg en John Buysman.

Cabaret op 5
Op 6 september zendt RTL 5 onder de titel 'Cabaret op 5' een registratie uit van het optreden van Arie & Silvester.
Voor meer informatie over dit duo en hun nieuwe programma, klik hier.

De Pijnbank
Binnenkort komt 'De Pijnbank' in de bioscoop. In deze film van Theo van Gogh, naar een scenario van Justus van Oel, spelen o.a. Paul de Leeuw (eindelijk in een serieuze rol) en Eric van Sauers.
Voor meer informatie kan je nu terecht op de site van Theo van Gogh. Daar vind je ook realvideo-, realaudio-fragmenten en het complete script van de film.

Acda en De Munnik live via AVRO Internet
Op dinsdag 8 september is in het Amsterdamse Paradiso de presentatie van de CD 'Naar huis' van Acda en De Munnik. AVRO Internet zendt de presentatie en het daarop volgende concert live uit door middel van real-video.
Voor meer informatie, kijk hier.

Cabaret op 5
RTL 5 is weer begonnen met het uitzenden van cabaret onder de titel 'Cabaret op 5'. Op 5 september wordt de uitzending van Mark van de Veerdonks 'Boem Beng Kabam' herhaald.

Humorfestival
Van 4 t/m 6 september wordt in de Stadschouwburg van Eindhoven het Humorfestival gehouden met binnen- en buitenlandse artiesten.

- vrijdag 4 september: Witloof cabaret, Ladies night met o.a. De Bloeiende Maagden en de Nachtzusters live voor VPRO radio
- zaterdag 5 september: Vlaamse humoristen, Cook it
- zondag 6 september: het Circus van de Lach, Het Groot Niet Te Vermijden en Fresh Wagon (Howard Komproe, Murthy Mossel en Najib Amhali van de Comedytrain)

Openingstijden kassa: ma t/m vr 10.30-17u, za 10.30-14u. Tevens op voorstellingsdagen vanaf 1 uur voor aanvang. Telefonisch reserveren (040-2111122): vanaf 11u.

Update: cabaret op tv
Het televisie-overzicht van cabaret in de media is bijgewerkt

Amerikaanse stand-up: Sam Kinison
De NCH-redactie hoorde laatst een leuk stukje stand-up comedy van de helaas te vroeg overleden Amerikaan Sam Kinison dat wij u niet zouden willen onthouden. Het stukje is niet bepaald vrouwvriendelijk te noemen, in ieder geval niet voor ene 'Annemarie'. Wel heel grappig. Let wel dat dit origineel is, hij deed dit eerder dan Bono van U2 en Theo Maassen.
Duur: 2 minuten, realaudio vereist. Download

Speellijsten
Je kunt van vele cabaretiers nu de speellijsten voor het nieuwe seizoen bekijken.

NCH twee jaar!
Precies twee jaar geleden werd deze site begonnen. In twee jaar tijd ontvingen we 32.000 bezoekers. Een aardig succes voor een Nederlandstalige homepage zonder sex. We hopen in de komende tijd de site verder uit te breiden en daar net zoveel plezier aan te beleven als de afgelopen twee jaar.
Om het heugelijke feit te vieren hebben we wederom een prijsvraag opgezet.
NCH Prijsvraag: Win een boekje van Bert Klunder of een CD van Andre Manuel of Niet Schieten.

Werftheaterprijs 1998 voor Thomas van Luyn
Het Werftheater geeft Van Luyn de aanmoedigingsprijs voor zijn programma 'Fanfare'.
De prijs zal op 5 september worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse 'Nacht aan de gracht' in Amsterdam. Daarbij zullen alle winnaars tot nu toe te gast zijn. NCRVs Volgspot maakt hier opnames van en zendt deze op 6 september uit op radio 1 en 2.
Meer informatie op de homepage van impresario Harry Kies.

BinkCam
Voor mensen met een sterke maag en te veel vrije tijd. De NCH-redactie, nou ja Richard dan, heeft een webcam aangeschaft van zijn vakantieverdiensten.
Het is allemaal nog in opbouw en zal pas echt operatief zijn als hij zijn kamer heeft opgeruimd. :)

Kick van der Veer produceert Paul van Vliet
Kick van der Veer, cabaretkenner en samensteller van boeken, cd's en het radioprogramma 'Andermans veren', zal de nieuwe CD van Paul van Vliet produceren. Een verschijningsdatum is ons nog niet bekend.

Drie nieuwtjes over Paul de Leeuw
Laat de Leeuw wordt komend seizoen een aantal keren 'in het land' opgenomen. Dit is gedaan zodat Paul de Leeuw zijn late night programma kan combineren met zijn rol in de musical 'Heerlijk duur het langst'. Kijk voor de data op de VARA-site.
Overigens heeft Paul de Leeuw te kennen gegeven met Laat de Leeuw te stoppen in het jaar 2000.
Tot slot het bericht dat de VARA op 12 september het illustere 'Filmpje' uitzend.

Geen kaarten meer voor 5-Hoog
Na onze oproep om opnames van 5-Hoog bij te wonen is er flink gereageerd door de bezoekers. En nu zijn de kaarten op.

Cabaret bij de VARA in het komende seizoen
Vanaf 12 september is Kopspijkers weer wekelijks op de zaterdagavond te zien. Op oudejaarsavond is er een aflevering van Kopspijkers waarin Jack Spijkerman met een 'deskundig panel' het nieuws van 1998 van commentaar voorziet.
Ook zendt de VARA als vanouds tv-registraties van cabaretvoorstellingen uit, zoals:

- 5 september: 'Weet je nog' van Toon Hermans met fratsen uit vroegere voorstellingen
- 19 september: 'Geen spatader veranderd' van Herman Finkers
- 26 september: 'Spelen met je leven' van Youp van 't Hek
- 3 en 10 oktober: '...en vliegwerk' van Brigitte Kaandorp
- 2 en 9 januari: 'De Nederlandse Cabaretdagen'. Gevestigd en aankomend talent presenteert zich.
- 9 januari: 'Het geheim van de lachende piccolo' van Harrie Jekkers.
- 16 januari: 'Sex' van De Vliegende Panters
- 23 januari: 'Een avondje televisie' van Boudewijn Büch
- 30 januari en 6 februari: 'Miss Kaandorp (Brigitte, de musical)' van Brigitte Kaandorp en studenten van de Akademie voor Kleinkunst
- 13 februari: 'Bandkaai' van Waardenberg & De Jong
- 20 februari: 'Sop' van Sanne Wallis de Vries
- 1 mei: 'De waker, de slaper en de dromer' van Youp van 't Hek
- 8 mei: 'Voor ons hoeft het niet' van Bert Visscher
- 'Mannen van de wereld' van Diederik van Vleuten en Erik van Muiswinkel. (nog geen uitzenddatum bekend)

Kijk ook eens op de cabaret-pagina van de VARA.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

- De tekst van 'Dikkie Dik', een sketch van de Vliegende Panters. Je kan de sketch daar ook als MP3 downloaden.

Bill Clinton vertelt de waarheid
Dit is de speech van Bill Clinton (202 KB) waar wij op zaten te wachten.
Nep natuurlijk, maar toch leuk.

Nieuw tv-programma Wim de Bie
Zoals aangekondigd: Wim de Bie op televisie zonder Van Kooten.
Het NRC-Handelsblad heeft een klein artikel over.
BN/DeStem heeft een iets langer artikel.

Humor bij het journaal
Een oplettende kijker beweert op woensdag 19 augustus bij het NOS journaal van 13:00 uur achter de nieuwslezer een bordje met 'zuighaas' te hebben zien hangen. De video liep mee en hij maakte er een 'animated gif' van die hier te vinden is.

Guus Vleugel
Een artikel van de krant BN/DeStem n.a.v. de dood van Guus Vleugel.
Het artikel is tot 25 augustus bereikbaar.

Erikbrey.com
Vanaf eind augustus is de homepage van Erik Brey te vinden bij www.erikbrey.com.
Zijn eerste solo-programma zal eind september via de site op (dubbel-)CD verkrijgbaar zijn.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

- De website van Arthur Umbgrove (door Sony Music).
- Er is ook een tweede website :listen.to/arthur_umbgrove.
- Binnenkort verhuist de officiele Acda en de Munnik-homepage naar www.acdaendemunnik.nl, ter vervanging van de site door de platenmaatschappij.
- Ons kent ons, een fanpage voor Van Kooten & De Bie. Met MP3-fragmenten.
- Een Brigitte Kaandorp-pagina. De discografie en de tekst 'Zaad' zijn van de NCH gejat, de tekst van 'Wehkamp' is zelf uitgewerkt. Mooi java-applet.

Guus Vleugel overleden
In Amsterdam is woensdag de tekstdichter en toneelschrijver Guus Vleugel (66) overleden. Vleugel werd vooral bekend als tekstschrijver van Cabaret Lurelei, met o.a. Jasperina de Jong. Vleugel had longkanker. Hij is op 15 augustus gecremeerd.
bron: ANP

Bijwonen opnames 5-hoog
Zoals eerder gemeld krijgt RTL 5 nu zijn eigen cabaretprogramma: 5-hoog. De presentatie is in handen van Niet Schieten en Els de Schepper. Elke uitzending zijn er gastoptredens van andere cabaretiers.
Wil je weten hoe je de opnames (gratis) kunt bijwonen, klik hier.
Update 26 augustus: Er zijn helaas geen kaarten meer beschikbaar