nieuws  voorpagina | archief | volg ons via mastodon.social/@zwartekat Instagram Spotify Twitter Mastodon Facebook Youtube

Nieuwe CD's
In het echt - Herman van Veen. De zoveelste live-cd.
Greatest Hits - The Shooting Party. Vorige week werd er een herdenkingsconcert gehouden in nagedachtenis van Coen van Vrijberghe de Coningh.
Sixpack - Purper. Na eerder in eigen beheer te zijn uitgegeven, nu ook in de winkels.
Heerlijk duurt het langst - dubbel-cd met de liedjes uit de musical. Op de ene CD zingt Jasperina de Jong, op de andere Jenny Arean.
Klein ritueel - Cobi Schreijer. Mercanto 5367512
Andere noten + Bonus cd - Gerard Cox. ABCD 301482

Nieuwe maandag: Herman van Veen
Herman van Veen zal op 23 november te gast zijn in het tv-programma Nieuwe Maandag.
VRT TV1, 21:45 uur

TubbieQuake
BNN heeft afscheid genomen van de Teringtubbies, maar Cyclus Magazine heeft een patch voor Quake gevonden waarmee je nu zelf de Tubbies kapot kan schieten. Ze spatten overigens alleen uit elkaar met de granaatwerper en de bazooka. En ze schieten terug.. ("Player had his genitals removed by a mad teletubbie").
-Download: tubbiequake.zip (320 kb)
-De maker: Paul Guare
-Neem ook eens een kijkje bij Spotlight met leuke Shockwave-spelletjes als Tubbie Terror, (Martin) Gaustrofobie, de -Tamagordon, Sesamstraf en meer. Deels ook downloadbaar.

Cameretten
Het 33e Camerettenfestival is gewonnen door Patrick Stoof. Jacqueline Kerkhof sleepte zowel de publieks- als de persoonlijkheidsprijs in de wacht.
Bron: Uitgelicht
Het Rotterdams Dagblad had een recensie van de finale.

Andermans Veren op tv
Er gaan geruchten over een tv-versie van het populaire thematische radioprogramma Andermans Veren.

Bert Visscher online
De al eerder gesignaleerde officiële Bert Visscher homepage is nu klaar! URL: http://www.engine-software.com/bertvisscher
Op 3 december speelt Visscher de laatste voorstelling van zijn huidige programma, maar niet getreurd, want er komt een CD-rom getiteld 'Hoe verzin je het!' Binnenkort in de winkel, maar nu al te bestellen via de site. Voor meer informatie, klik hier.

Liberg in New York
Hans Liberg presenteert maandag 23 november het Emmygala in New York.
BN/De Stem heeft er een artikel over.

Finalisten Cameretten
Zaterdagavond 21 november is finale van Cameretten. De finalisten zijn Patrick Stoof, Stenzel & Geraldo en Jacqueline Kerkhof.
Het Rotterdams Dagblad heeft er een aardig artikel over.

Pauze voor Waardenberg & De Jong
Waardenberg & De Jong hebben een rustperiode ingelast. Dit seizoen zullen zij niet gaan try-outen en ook volgend seizoen staan ze niet op de planken.

Cameretten
Van 18 tot en met 21 november is het Rotterdamse Luxor Theater het toneel voor Cameretten 1998. Zowel de voorrondes als de finale worden gepresenteerd door gastpresentatoren. Na de pauze is er elke avond een gastoptreden. Eén van de gastpresentatoren van dit jaar is Thomas van Luyn. Gastoptredens zullen dit jaar worden verzorgd door onder meer Eric van Sauers, Najib Amali en Lebbis en Jansen.
Alle dagen waren weer ruim vantevoren uitverkocht.

Nederlandse Cabaretdagen
De Nederlandse Cabaret Dagen 1998 vinden plaats op 23 en 24 november in theater Frascati in Amsterdam met optredens van zowel gevestigde als aankomende cabaretiers.
De VARA zendt een tv-registratie uit op 2 en 9 januari 1999.
Voor meer informatie, kijk hier.

Nieuwe CD's
In de tussentijd zijn de volgende CD's verschenen:
"Hier gebeurt nooit wat" - Trio Kloosterboer - Maura Music MM 041
"3 Originals - Ramses Shaffy" - Ramses Shaffy - Mercury 558 243 2
-met dank aan Het Doosje.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

- De bevriende Vlaamse kleinkunst-site 'Het Doosje' heeft de meest recente nieuwsbrief online gezet. Met onder meer aandacht voor recent verschenen boeken, CD's (o.m. De Berini's) en artikels over Sinterklaas in chanson en cabaret en Jacques Brel.

Youp boegbeeld 'Stichting Varkens in Nood'
Donderdag 19 november heeft Ontbijt TV een item met Youp van 't Hek. Hij is het nieuwe boegbeeld van de Stichting Varkens in Nood.Net als zijn voorganger J.J.Voskuil streeft de cabaretier naar een krantenpagina vol tegenstanders van de bio-industrie. In Ontbijt TV legt Van 't Hek uit waarom hij geen varkensvlees meer eet.
Ook is cabaretiere Hester Macrander te gast.
Nederland 1, 07:29-09:00 uur.

Cabaret-actie voor Midden-Amerika
Op 24 november wordt in het Amsterdamse Carré De Nacht van Mitch georganiseerd op initiatief van Jeroen van Merwijk. De voorstelling begint om half twaalf 's avonds en duurt tot twee uur 's nachts. Veel bekende cabaretiers werken gratis mee aan deze avond. De opbrengst gaat naar de hulpverlening in Midden-Amerika. Enkele namen: Herman Finkers, Hans Dorrestijn, Lenette van Dongen, Hans Teeuwen, Youp van 't Hek en Brigitte Kaandorp.
Kaarten zijn te bestellen bij Carre 020-4212223 en het uitburo 020-6211211.

Hersenoperatie voor Toon Hermans
Deze week wordt Toon Hermans (82) geopereerd aan een goedaardig gezwel aan het harde hersenvlies oftewel meningioom. Hermans is vorige week zaterdag opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Utrecht en de artsen verwachten dat, wanneer er geen complicaties optreden, hij over drie weken weer naar huis mag.

Uit de bladen
We lazen wat oude kranten door en vonden een recensie van onder meer 'Baby TV' door Dolf Jansen (van Lebbis). Ook te vinden op de site van NRC Handelsblad.

Téring
In het kader van leuk en sadistisch: Theo van Gogh biedt de aflevering van BNNs Teringtubbies waarin hij een gastrol speelt, op zijn site in realvideo aan.

Premiére Angel Eyes
Op vrijdag 6 november ging het programma 'Angel Eyes' van John Buysman. In dit toneelstuk (dus géén cabaret), geschreven door Jules Deelder, vertelt een jazzmusicus (een mengeling van Chet Baker en Jules Deelder) over zijn leven.
Bij zijn solo-voorstelling wordt Buysman begeleid door zijn vader Luuk Buijsman (gitaar) en Keimpe de Jong (saxofoon).
Op de site van het Rotterdams Dagblad staat een recensie.
'Angel Eyes' is tot eind januari 1999 door het hele land te zien en de tekst van Deelder wordt in boekvorm uitgegeven.
(NB Het Rotterdams Dagblad was op maandag offline)
Voor muziekfans: Zowel Buysman als Deelder figureren in de nieuwe clip van de Tröckner Kecks.

Nog meer Bert Visscher
In november geeft Bert Visscher extra voorstellingen:
- 11 november: Arenbergschouwburg, Antwerpen (België dus) - 21 november: De Nobelaer, Etten-Leur - 25 en 26 november: Schouwburg Junushof, Wageningen

CabaretMail
De NCH heeft nu zijn eigen mailinglijst: CabaretMail.
Voor meer informatie, klik hier.
Als voorbeeld vind je hier de oktober 1998-editie.

Wellicht in januari nieuw programma Teeuwen
In de online versies van de kranten De Gelderlander en BN/De Stem wordt gemeld dat Hans Teeuwen wellicht in januari met een nieuw programma in het theater staat. Tenminste, wanneer de tot Late Nights gebombardeerde try outs in het Betty Asfalt Complex naar wens verlopen. Deze voorstellingen zijn overigens allemaal uitverkocht. De NCH-redactie heeft kaartjes kunnen bemachtigen en zal natuurlijk verslag doen.

Nacht van het cabaret
Op 7 november wordt in het Theater aan de Schie in Schiedam de 'Nacht van het cabaret' georganiseerd. Non-stop korte optredens van onder andere Sanne Wallis de Vries, Schudden (voor Gebruik) en Eric van Sauers.
Voor meer informatie: 010-2467467 (tijdens kantooruren).

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

- De officiële Bert Visscher homepage. (Nog in aanbouw?)
- De AUB Uitkrant heeft een interview met stand-up comedian Najib Amhali
- Gezonde roker Theo van Gogh heeft het in zijn column over Eric van Sauers, die ook speelde in zijn nieuwste film 'De Pijnbank'.
Vanaf 9 november is de column hier te vinden
- Artikelen van de NRC Handelsblad-website over Jiskefet:
'Luguber spel met echt en schijn', door Guus Middag (31/10)
'Culthumor', door Maarten Huygen (2/11)

Groninger Studenten Cabaret Festival
We melden het een beetje laat, maar da's beter dan nooit.
Maarten Blaauw (en begeleider Ivo Bonthuis) uit Utrecht won de juryprijs. Michiel Peereboom uit Groningen won zowel de publieks- als persoonlijkheidsprijs.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:

- Robert Long homepage, gemaakt door zijn impresariaat

Weerzien op 3: Louis Davids-avond
In de nacht van zaterdag 31 oktober op zondag 1 november herhaalt de VARA een Louis Davids-avond uit 1970. Niet met beelden van Davids zelf, maar 'zijn' liedjes die worden vertolkt door Jenny Arean, Pieter Römer, Frits Lambrechts e.a.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

- Kees Stet jr. en het Holland Zuyderzee Cabaret trekken al jaren door het land met hun programma's en hebben nu hun eigen website.
- De bevriende Vlaamse kleinkunst-site 'Het Doosje' heeft de meest recente nieuwsbrief online gezet. Met onder meer aandacht voor recent verschenen boeken CD's en artikels over Jacques Brel en Paul van Vliet.

Samenleven 2030 met Wim de Bie
'Samenleven 2030. Dat doen we met z'n allen' is de nieuwe slogan van Wim de Bie's nieuwe programma: De Toekomstman. Vanaf zondag 25 oktober is De Bie wekelijks op TV te zien, maar ook op Internet zal hij dagelijks acte de présence geven. Op woensdag kunnen internetters hun vragen via de website stellen aan De Bie, die deze meteen zal beantwoorden. Elke ochtend tussen 9 en 10 uur kan via een in De Bie's kantoor geïnstalleerde webcam worden gekeken naar de bezigheden van de Toekomstman.
Bron: Planet Internet
Bericht in Planet Multimedia

Van Muiswinkel en Van Vleuten weigeren prijs
Erik Van Muiswinkel en Diederik van Vleuten hebben de Scheveningen Cabaretprijs geweigerd. Het nieuws lekte uit dat de jury eigenlijk de prijs voor Brigitte Kaandorp had bedoeld. Na haar weigering wilde de jury de prijs als tweede keus aan de heren geven. En daar hadden zij weer geen trek in.
Jeroen van Merwijk heeft al voor de grap aangeboden de prijs op te halen.`

De Avondwinkel vervalt
Het programma 'De Avondwinkel' die Plien & Bianca met Joep Onderdelinden zouden gaan spelen, gaat niet door. In plaats daarvan wordt het huidige programma 'Changez' doorgespeeld.

Update
Het speellijsten-overzicht is weer uitgebreid met o.a. Maarten van Roozendaal en Hester Macrander.

Nieuwe beschouwingen
NCH-medewerker Patrick Deters bezocht de voorstellingen van Pieter de Rijk en het onverwachte duo Rijk de Gooijer en Maarten Spanjer. Ook had hij een gesprek met Erik Brey.

Download: Mannen van de radio
Er zijn drie nieuwe realaudio-fragmenten van de mannen van de radio te vinden op de download-pagina. Zo blijken de broertjes De Boer homo's te zijn, is een Man van de Radio pincode-kenner en loopt er een 1 april-grap een beetje uit de hand.
Niet voor tere zielen.

Van het boekenfront
Vic van de Reijt komt volgende week met 'Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben', een nieuwe bundel liedteksten. Eerder stelde hij met succes de bundel 'Toen wij van Rotterdam vertrokken' samen.
De bundel is ingedeeld in rubrieken varierend van cabaret tot liedjes uit de provincie.

Nieuwe CD's
De Berini's hebben hun liedjes uit 'Onbekend terrein' op een gelijknamige CD gezet.
Munich Records CDJD 32BR F 6792

Hans Teeuwen treedt weer op
14 oktober: Hans Teeuwen is deze maand te zien met 4 'werkvoorstellingen', met een duur van 50 minuten. Deze voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.
De gehele maand november brengt Teeuwen in Amsterdam op donderdag, vrijdag en zaterdag late night-voorstellingen met de titel 'HansTeeuwen probeert'.
In het Betty Asfalt Complex (tel: 020-6264695). Aanvang 23.00 uur.
En dat is goed nieuws op de dag dat de NCH de 40.000e bezoeker ontvangt.

Affiche Youp van 't Hek wint prijs
Marijke Meester en Joep Paulussen van MPGO Meester/Paulussen zijn de winnaars van de AP Lintas Theateraffiche Prijs 1998. Zij kregen de prijs van het affiche dat zij maakten voor het programma 'De waker, de slaper en de dromer van Youp van 't Hek.
Het is voor het eerst dat een affiche uit het vrije sector-circuit de prijs wint.

Nieuwe CD's
Lenette van Dongen heeft een aantal nummers uit haar programma Jagadamba in de studio opgenomen. Klik hier voor iets meer info en als je de CD wilt bestellen.

In de bladen
Het Eindhovens Dagblad heeft een interview met Fred Florusse (niet meer bereikbaar via internet).
Muziekblad Oor heeft Acda en De Munnik op de cover en binnenin een lang interview en wat nieuwe foto's voor de fans.
In Theatermaker een artikel over de dood van Guus Vleugel van de hand van Frank Verhallen.
NL. (met een erg magere site) heeft een interview met Bram Vermeulen en Eric Koller. Verder een portret van Theo Maassen en een artikel over stand-up comedians in de film (Najib Amhali, Thomas Acda en Eric van Sauers). Jaap Mulder schrijft een column.

Update
Het overzicht met speellijsten is aangevuld met de programma's van Plien & Bianca, Kiki Heessels, Bert Klunder, Job Schuring, De Ploeg, en Niet uit het Raam.

Update
De lijst met impresariaten is ge-update en waar mogelijk voorzien van een overzicht van cabaretiers.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina tegen:
-De Delftse cabaretgroep 'Uit de Lucht' is sinds twee jaar bezig met het maken van cabaret. Hun nieuwe voorstelling heet 'Ondersteboven'.
-Cabaretvereniging Contramime (Universiteit Enschede, Twente) heeft ook een fraaie website.

Nieuwe downloads
Op de download-pagina een lied van cabaret-pionier Koos Speenhoff en een sketch van Johnny en Rijk en Adele Bloemendaal.