nieuws  voorpagina | archief | volg ons via twitter.com/zwartekat Instagram Spotify Twitter Facebook Youtube

Columns bij jaaroverzicht journaal
Bij het jaaroverzicht van het journaal worden acht van de twaalf reportages ingeleid door gesproken columns. Zowel Wim de Bie en Youp van 't Hek hebben een column. Nederland 2, 20:30-21:55 uur.

Kaandorp en Van Duin populairste artiesten
Brigitte Kaandorp en Andre van Duin zijn momenteel de populairste artiesten van Nederland. Dat blijkt uit de jaarlijkse steekproef van onderzoeksbureau Lagendijk. In november en begin december zijn 700 volwassen Nederlanders gepeild wie van de groep Bekende Nederlanders de voorkeur geniet.
Bron: ANP

Worldonlines populariteitsverkiezing 1998
Worldonline vroeg wie de populairste komieken/komediennes van 1998 zijn. Herman Finkers won bij de komieken. Youp van 't Hek en Theo Maassen werden respectievelijk tweede en derde. Bij de komediennes won Karin Bloemen. Brigitte Kaandorp werd tweede en Simone Kleinsma derde.
Overigens werd er niet gevraagd naar de populairste provider. Heel verstandig van Worldonline.

Hetty Feteris in Klein blond leed
De Gelderlander bezocht de voorstelling Klein Blond Leed van Hetty Feteris en zette de recensie online.

Update: cabaret op tv
De VARA heeft de uitzenddata van tv-registraties aangepast en was zo vriendelijk om door deze te sturen. Het overzicht is nu aangepast, maar wederom onder voorbehoud.

Nieuwe CD's
Ik zou je het liefste in een doosje willen doen: een introductie - Nikkelen nelis NN 500.2002

De Avonden: Wim Kan improviseert
In het radioprogramma De Avonden wordt op 29 december een unieke opname uitgezonden van een improviserende Wim Kan (overleden in 1983) naar aanleiding van het verschijnen van het boek 'Corry en ik' in 1953.
Radio 5, 22:00-0:00 uur.
Voor mensen die deze uitzending hebben gemist, sinds november 1998 zijn de afleveringen van De Avonden op elk gewenst moment via internet te beluisteren in realaudio: http://www.vpro.nl/avonden.

Linda, Linda
Bianca Krijgsman van het duo Plien & Bianca speelde de sympathieke hoofdrol in de comedy 'Linda, Linda' (later Linda + Harrie), die 's ochtends op Nederland 1 wordt herhaald.

Cabaret tijdens de feestdagen
Ook op oudejaarsdag is er volop cabaret op de radio.

- Oudejaarsconference 1998 door Lebbis en Jansen. Radio 2, 12:00-14:00 uur.
- Dolf Jansen presenteert samen met Jack Spijkerman de Steen & Been Show Special. Radio 3, 12:00-14:00 uur.
- De RVU herhaalt op 31 december in de serie 'Sporen' het programma over Wim Kan en de oudejaarsconference. Kan was Neerlands beste politieke cabaretier. Radio 5, 15:02-15:45 uur.

De Groentevrouw stopt
Marjan Luif moet op 1 januari stoppen met De Groentevrouw bij VARA Radio 1 en is verbolgen dat nu pas te horen. Radio 1 gaat meer actualiteiten brengen. (AD)
bron: Planet Multimedia

Guus Vleugel
De Radio 2-programma's 'De Bovenste Plank' en 'Uitgelicht' staan op 27 december geheel in het teken van het werk van tekstschrijver Guus Vleugel. Vleugel overleed op 12 augustus j.l.
Directe aanleiding is de themaweek over de jaren zestig op Radio 2.

Oudejaarsconference Tim van der Sluijs
Tim van der Sluijs, die als student politieke geschiedenis een scriptie schreef over cabaret en revue tijdens de Tweede Wereldoorlog, brengt sinds 1992 oudejaarsconferences.
Het Brabants Dagblad schreef er een artikel over.

Cabaret tijdens de feestdagen
Er is komende week weer heel wat leuks te beleven op de Nederlandse televisie.

- 25 december: One man show 1997 van Toon Hermans. Nederland 3, 20:13 uur.
- 25 december: De Vier Jaargetijden van Hans Liberg. Nederland 2, 21.52 uur.
- 25 december: Herman van Veen Persoonlijk. Nederland 1, 22:48 uur.
- 26 december: Scherzo (deel 1) van Mini & Maxi. Nederland 1, 21.57 uur. Deel 2 op 1 januari.
- 30 december: Martin Simek ontmoet Youp van 't Hek. Nederland 3, 21.00 uur.
- 30 december: Margreet Dolman op bezoek bij Teevee Studio voor een diepzinnig gesprek. Nederland 1, 23.51 uur.
- 31 december: Op de drempel van het wad: 6 cabaretiers op Texel. Nederland 1, 21.21 uur.
- 31 december: Kopspijkers special. Nederland 3, 23.00 uur.
- 1 januari: Freek de Jonge met de eerste aflevering van De Grens.Nederland 3, 22.10 uur.
- 1 januari: Dit wordt het nieuws, lachen over actualiteiten.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

Voor Jiskefet was er Borát. De echte Jan Vos zette het volgende op zijn site:
- mp3-files van Borát

De site van is verherverbouwd.
-Comedytrain

De VPRO vroeg Wim T. Schippers het hemd van het lijf.
-in realaudio te beluisteren

Nieuwe CD's
Sanne Wallis de Vries - Sop (dubbel-cd) - Munich CDHSP 33 SW

Wim de Bie bezingt internetliefde
Op de VPRO-site zingt Wim de Bie een liedje in realaudio. In 'Klein hoekje' zingt hij over zijn internetliefde voor ene Corrie. Zou het de Corrie zijn van Cam@home zijn?
Bron: Mailinglijst Francisco van Jole

1998 volgens Lebbis en Jansen en authentieke Vincent Bijlo
De Gelderlander was aanwezig bij de nieuwe oudejaarsconference van Lebbis en Jansen en schreef er een artikel over.
Daarnaast bezochten ze de voorstelling 'Scheve bomen' van Vincent Bijlo.

50.000-ste bezoeker!
Op 21 december 1998 ontving de NCH de 50.000-ste bezoeker sinds augustus 1996! En dat zonder blote meiden, mp3-tjes en illegale software. :)
Het bezoekersaantal wordt linksboven aangegeven met een klein tellertje.

EO: Vergulde Nachtspiegel
Op dinsdag 15 december heeft Jack Spijkerman de Vergulde Nachtspiegel 1998 uitgereikt aan de EO voor een fragment uit het programma 'Groep 8'.
De EO herhaalt Groep 8 a.s.zaterdag om 12.35 en 23.45 uur.Dat is op dezelfde tijd als Kopspijkers. Om de kijker zelf een oordeel te laten vormen worden de reacties van de kinderen toegevoegd (!?). Eerder had de EO zelf bezwaar gemaakt tegen de montage van Kopspijkers.
Bron: NOS-Teletekst

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

De bevriende Vlaamse kleinkunst-site 'Het Doosje' heeft de meest recente nieuwsbrief online gezet. Met aandacht voor nieuwtjes, Herman van Veen, Will Ferdy, Brel, boeken en CD's.

Nieuwe downloads
De NCH-redactie is niet bepaald dol op kerstmis. Opgedrongen gezelligheid en de vele irritante kerstliedjes. Voor dat laatste heeft de NCH een alternatief. Je kunt nu wat ongewone kerstliedjes downloaden: 'Ho ho fucking ho' (artiest onbekend) en het liedje 'I'm a jew' uit de leuke, maar vooralsnog alleen op Canal+ te bekijken, tekenfilmserie 'South Park'.

Update
De downloads werken weer!

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

In het bezit van een kabelaansluiting dwalen we nu regelmatig naar sites die we al een hele tijd niet hebben bezocht om dan te ontdekken dat deze is uitgebreid. De site van de Steen en Been-show kan je een aantal bloopers van nieuwslezers downloaden bij de Flaterfoon en realaudio-fragmenten beluisteren van De Doos van Half 2.

Verhuizing downloads
Xoom, een bedrijf dat gratis homepages aanbiedt, heeft naar nu blijkt de account verwijderd waar veel downloads waren ondergebracht.
Inmiddels is elders een account aangevraagd. Naar verwachting zijn de downloads binnenkort weer bereikbaar.

Illegale MP3-cd van Youp van 't Hek
Via zijn website verkoopt ene JohanK een cd met mp3-files van maar liefst 6 shows. Het betreft de programma's Hond op het ijs, Oudejaarsconférence 1989, Alles of nooit, Spelen met je leven, Oudejaarsconférence 1995, Scherven.
De cd moet fl 140,- kosten en kan per e-mail worden besteld.
Uit juridische overwegingen geen link, maar we kunnen wel vertellen dat de site een Nedstat-teller heeft in dezelfde categorie als de NCH.
Er zijn ook gratis een aantal mp3-tjes van Van 't Hek te downloaden.

Freek de Jonge: De Grens
Zoals we in juni al meldden sluit Freek de Jonge het millenium af met een programma-reeks. Na verscheidene werktitels heet deze reeks nu definitief 'De Grens'.
In een nieuwjaarsconference van een jaar brengt hij een programma over grenzen en grensoverschrijdingen en over wat mensen bezighoudt op de grens van het tweede millennium.
'De Grens' is een feuilleton in acht afleveringen. Per aflevering komen uiteenlopende onderwerpen, zoals zinloos geweld, de middenstand, het dier en de oorlog aan de orde, doorspekt met actuele satire en hilarisch verhalen.
Bron: ANP

Op tv: 'Begraven'
Vanaf donderdag 10 december zendt de VPRO de 7-delige reeks 'Begraven' uit.
'Begraven' is een satirische dramaserie over het uitvaartwezen. Theatermakers George van Houts en Tom de Ket schreven het scenario en spelen de hoofdrollen als de gebroeders Berkhoff.
Nederland 3, 20:25 uur.
URL: http://www.vpro.nl/begraven

Ontbijt TV: Van Houts en De Ket
Van Houts en De Ket zijn op woensdag 9 december te gast in het ochtendprogramma 'Ontbijt TV'. Zij schreven voor de VPRO het scenario van de zwarte komedie 'Begraven'.
Nederland 1, 07:29-09:00.

Cabaretweb: facelift, schooiers en teksten van Lebbis en Jansen
Het commerciële Cabaretweb heeft een fraaie facelift gekregen.
Bovendien is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de bronvermelding weg te laten bij de teksten van Mannen van de radio (door de NCH uitgewerkt en door Cabaretweb zonder toelichting gekopieerd) en bij Cabaret op radio en tv (voor het overnemen van de radio-pagina is toestemming gevraagd en gegeven, voor de tv-pagina niet en toch zijn enkele teksten letterlijk gekopieerd). Ook is onze Hans Teeuwen-sectie zonder het te vragen opgenomen in een frame. Dat laatste hebben we gelijk even verholpen met een handig javascriptje. Tot slot werd de tekening van Hans Dorrestijn zonder het te vragen op de eigen site gezet. Aan ons verzoekje om die te verwijderen is inmiddels gehoor gegeven.
Deugt er dan volgens ons niets aan Cabaretweb? Ach, zoals gezegd is de facelift fraai (eerlijk is eerlijk) en ze diepten wel oude teksten van Lebbis en Jansen op.

Over de drempel van het wad
De IKON zendt op 31 december een programma uit waarin zes cabaretiers naar Texel gaan. Enkele Texel-gangers: Maarten van Roozendaal, Jeroen van Merwijk, Jaap Mulder en Mylene D'Anjou.
Nog geen verdere informatie bekend.

Update
De link naar Cabaret op radio en tv in de navigatieframe werkte niet helemaal goed. Dat is nu aangepast.

Van het boekenfront
Frank van Pamelen heeft teksten uit zijn programma's 'Jongleren' en 'Planken Wambuis' gebundeld in 'Min 9 en min 10'.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

Hans Dorrestijn ging onlangs in première met zijn programma 'Hans Dorrestijn viert oud en nieuw: Onvervuld Verlangen' dat hij nu samen met Frans Elhart speelt. De Gelderlander heeft een artikel over.

Frank van Pamelens boekje 'Min 9 en min 10' werd zondag in theater Zaal 16 te Tilburg gepresenteerd. BN/Stem heeft een artikel over.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

Studentenkrant Groningen had een interview met Youp van 't Hek.

De NCH-redactie spaart zichzelf niet op zoek naar cabaret op internet. Zo zochten we zelfs op de site van de Telegraaf en vonden verscheidene (oude) recensies van Purper, Herman van Veen, Van Houts en De Ket, Karin Bloemen, Jeroen van Merwijk, George Groot, Reinder van der Naalt (1), Reinder van der Naalt (2), Toon Hermans (interview) en Lenette van Dongen.

Cabaretier Kees Meerman

Nieuwe CD's
De Vliegende Panters hebben een R&B-versie van Sonnevelds 'Het Dorp' op single uitgebracht - CNR 2004.004
Jeroen van Merwijk - Zelfportret met elektrische gitaar (registratie van 'Het podiumbeest is terug') - TBA 281.098
Hester Macrander heeft in het radioprogramma 'Podium' geroepen dat ze de beste liedjes uit haar vijf programma's op CD gaat zetten.

Ronflonflon en Nachtzusters in realaudio
De VPRO heeft afleveringen van Ronflonflon en Nachtzusters in realaudio op de site gezet. Handig om een gemiste aflevering in te halen.
Let op: realaudio en het toelaten van 'cookies' is vereist.

Ontbijt TV: Job Schuring
Job Schuring is op donderdag 3 december te gast in het ochtendprogramma 'Ontbijt TV' naar aanleiding van zijn programma 'Wat nou'.
Nederland 1, 07:29-09:00.

Elders op het web
De toegewijde NCH-redactie speurt regelmatig naar cabaret op Internet en kwam de volgende pagina's tegen:

Na lang wachten is nu dan toch de vernieuwde Acda en de Munnik-site online gezet.

Cabaret-Piet
Een hoop mensen was het ontgaan, de NCH-redactie ook, maar bij de intocht van Sinterklaas zag Patrick D. een echte cabaret-Piet. Wij vermoeden dat hij een verre neef van Viggo Waas van NUHR is. Ook verre familie van Erik van Muiswinkel werd gesignaleerd.

Incommunicado
De NCH-redactie is vandaag vrijwel zonder problemen overgestapt op kabelmodem. E-mail verloopt echter nog wat stroef. Het kan daarom even duren voor er een reply in de mailbox valt.

Toon Hermans weer thuis
Toon Hermans is eerder dan verwacht weer thuis. Daar herstelt hij verder van een operatie. Dit meldde het ANP.

Nationaal Songfestival: De Leeuw en De Mol
Op 14 maart 1999 wordt het Nationaal Songfestival opnieuw gepresenteerd door Paul de Leeuw en Linda de Mol.
Een artikel van BN/De Stem met meer informatie.

Rene van Vooren
Het Brabantse BN/De Stem heeft een artikel over de maandag op 67-jarige leeftijd overleden Rene Sleeswijk jr., beter bekend als Rene van Vooren van de Mounties.

2 ton voor de Nacht van Mitch
De benefietvoorstelling De Nacht van Mitch waaraan 18 bekende cabaretiers hun medewerking verleenden, heeft rond de fl 213.000 opgeleverd. De minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft toegezegd de opbrengst te verdubbelen.
De opbrengst gaat naar de slachtoffers van de orkaan Mitch.
Camera's en microfoons waren verboden in de zaal. Dus er zijn geen opnames.

Humor in Deventer
Het jaar 1998 wordt in Deventer afgesloten met het jaarlijkse Humorfestival. Onder het motto 'Wie het Laatst Lacht in '98, Lacht het Best in '99' staan er van zaterdag 26 t/m woensdag 30 december ruim 40 humoristische voorstellingen en aktiviteiten voor jong en oud op het veelzijdige programma. Cabaret, film, (jeugd)theater, muziek en poëzie met de lach als rode draad.
Voor meer informatie of foto's kunt u contact opnemen met Anjo de Bont, Evenementenbureau VVV Deventer tel. 0570-649959