www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Oeloek

Laatste nieuws
-al het nieuws over Oeloek

Bio.txt
Oeloek bestond uit Kevin Jolly, David Meijer, Jantijn Prins en Carlijn van Rij.

Theatergroep Oeloek wordt opgericht in 2004. Vier studenten in het derde jaar van de Theaterkade moeten een eindejaarsvoorstelling maken. Nadra Eleonora, Kevin Jolly, David Meijer en Jantijn Prins besluiten hun krachten te bundelen. Hun smaak in theater komt overeen: absurd, cartoonesk en vervreemdend. Ze trekken een stuk uit de kast van de Noorse schrijver Hendrik Stohl: Oeloek, of het doorgeven van genetisch materiaal (Oeloek 1).

De samenwerking gaat zo goed dat ze het niet bij één voorstelling willen laten en ze richten theatergroep Oeloek op. De naam is een eerbetoon aan hun favoriete toneelschrijver. Er volgt een tweede, zelfgeschreven voorstelling: Oeloek 2, of psychose van de Lemming waarmee ze in juni 2005 afstudeerden aan de Theaterkade. Ze spelen het programma ook in het Engels op scholen.

Nadra besluit in de zomer van 2006 om de groep te verlaten. Vervolgens spelen de heren van Oeloek anderhalf jaar met Monique van der Werff. Zij concentreert zich vanaf eind 2007 op haar solo-carriere als actrice.

In januari 2008 sluit Carlijn van Rij zich aan bij Oeloek. Vanaf september 2008 spelen ze hun derde programma 'Oeloek 3: De Nacht van de Nasmaak'.

In deze samenstelling volgen nog drie programma's 'Prille roest' (2012), 'OpSchmuck' (2016) en 'Droeftoeters' (2018).

In 2015 ontvangt Oeloek de Stijgend Applaus Stipendium, een stimulieringsprijs uitgereikt door Stichting Blijvend Applaus op voordracht van de jury van de VSCD Cabaretprijzen: "Cabaretgroep Oeloek heeft de jury verrast met haar tweede programma. Er is sprake van een interessante ontwikkeling zowel bij de groep als bij de individuele spelers. Mede door de samenwerking met regisseur Martin van Waardenberg is het programma bijzonder geestig en onderhoudend geworden."

In het laatste seizoen van 'Droeftoeters' wordt Kevin Jolly vervangen door Ben van Bokhoven. Op 18 april 2019 speelt Oeloek de laatste voorstelling.