www.zwartekat.nl - Verzamelpunt voor cabaret en stand-up comedy
portret

Theo van den Oever

Laatste nieuws
-al het nieuws over Theo van den Oever

Bio.txt
"Toen ik Theo een keer zag spelen,dacht ik: dit is kleinkunst hoe het moet zijn: een man met zijn gitaar, simpel van opzet, diepgeworteld in onze rijke traditie van liedzangers, geestig, ontroerend, en, al zijn lentes ten spijt, ook van deze tijd!" - Maarten van Roozendaal.

Theo van den Oever, vader van twee kinderen , studeert Nederlands en Theaterwetenschap, staat een tijd als leraar Nederlands voor de klas en trekt eerst jaren door het land met liedjes uit de oude doos.

In 2001 doet hij mee aan Cameretten en mag, tot grote verontwaardiging van veel mensen uit het publiek niet door naar de finale. Ook Zwarte Kat (bij monde van verslaggever Patrick Deters) had verwacht dat dat wel het geval zou zijn.

Verslag Cameretten
Theo, de nestor van de avond en waarschijnlijk van alle 9 deelnemers, staat met een geroutineerdheid van een oude rot op het podium. Met liedjes vertolkt in de stijl van Sonneveld en Hermans en teksten in de stijl van Jansen (Fons bedoel ik), zak ik onderuit en ga terug in de tijd. Theo speelt volgens mij vaker en heeft een rust gevonden in zijn podiumstijl. De angst die er bij andere acts is (waarbij de zaal hoopt dat alles goed gaat) is er bij hem niet. De zaal vertrouwt deze troubadour blindelings als hij liedjes zingt over o.a. 'het Wereld Wijde Web', 'De ode aan de vrouw' en 'Diana Woei'. We gaan terug naar het 'ouderwets' cabaret, lekker gezellig. Hij speelt in op vertrekkende bezoekers (de twee uur voor de pauze is voor menig blaas inderdaad wat lang), hij draagt gedichtjes in de stijl van Hermans voor en haalt als enige tot nu iemand uit de zaal om hem te ondersteunen (Evelien, bedankt namens ons). Ik weet niet wat het is, maar deze man geeft mij een goed gevoel... waarschijnlijk zien we hem zaterdag terug! Het oogt juist, het voelt juist en, laten we eerlijk zijn, hij is leuk. Als hij het niet haalt is dat omdat de jury te bang is dat een en ander te oubollig is! We wachten af!
Door: Patrick Deters