portret

Lisa Ostermann

Seizoen 2023-2024
Makkelijk in de omgang
-speellijst

Over 'Makkelijk in de omgang'
"Makkelijk in de omgang. Veel mensen vinden dat ze het zijn. Weinig mensen zijn het. Lisa Ostermann is het! Deze voorstelling zal het definitieve bewijs leveren. Wordt niet makkelijk, verwacht men. Maar wel grappig."

Impresariaat
Bunker Theaterzaken

Laatste nieuws
-al het nieuws over Lisa Ostermann

Bio.txt
Lisa Ostermann (Amsterdam, 1991) studeerde in 2013 af in musicaltheater aan het Conservatorium in Haarlem en in 2017 aan de Academie voor Theater en Dans in Amsterdam, discipline Toneel en Kleinkunst. In 2018 presenteerde ze haar eerste soloprogramma ‘Sfeerspons’. Daarnaast schrijft en speelt ze onder andere voor het Klokhuis.

In 2019 doet ze mee aan het Amsterdams Kleinkunst Festival, maar haalt daar de finale niet. Nog geen jaar later wint ze alle prijzen tijdens de 42e editie van het Leids Cabaret Festival.

Haar eerste avondvullende cabaretvoorstelling 'Met z'n allen' gaat in mei 2022 in premiere, gevolgd door 'Makkelijk in de omgang' in januari 2024. In 2023 brengt Ostermann de EP 'Huilen op de wc van Disco Dolly' uit, met studio-versies van liedjes uit haar voorstelling 'Met z'n allen'. Dat jaar wordt haar lied 'Geef me iets' uit 'Met z'n allen' genomineerd voor de Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied van het voorgaande theaterseizoen.

Juryrapport Leids Cabaret Festival 2020
Lisa Ostermann had vanaf seconde 1 iedereen in de ban. Ze was creatief met taal, zang, rap, dans, humor en zelfs haar haar. Elke zin, elke blik, elk gebaar zat op de juiste plaats. Lisa bespeelde haar publiek perfect en kwam zo moeiteloos weg met de schijnbaar bruuske overgangen tussen muziek en gesproken woord. De grappen die daarbij hoorden waren scherp en nieuw. Wat conventioneel lijkt in deze voorstelling blijkt telkens een opstapje naar een verrassend moment, een onverwachte wending of humor uit een vreemde hoek. Lisa had ook de beste liedjes van het deelnemersveld, soms grappig, soms ontroerend.
Het autobiografische verhaal dat Lisa vertelt, zal veel mensen bekend voorkomen. Als kind van gescheiden ouders heeft ze bijtend sarcasme ontdekt als overlevingstechniek, en dat komt haar op het podium nu uitstekend van pas. Wat een ongemakkelijk gedoe toch, die papadag. En wat te doen als iemand van de stieffamilie zich uit als fan van Thierry Baudet? Het zijn erg herkenbare fenomenen en situaties, veelal gesitueerd in de familiale kring. Lisa Ostermann schuwt de grote thema’s niet maar benadert ze wel vanuit haar eigen ervaring, waardoor ze een stuk dichterbij komen, en je als kijker confronteren met je eigen gedrag.
Lisa kreeg in de finale te maken met enkele ongemakken maar ging daar opvallend soepel en elegant mee om. Ze haalde er zelfs nog een paar uitstekende nieuwe grappen uit.
Dit was een excellente voorstelling, met een mooie spanningsboog, perfect evenwichtig en afgerond. Het spelplezier spatte eraf. De jury kijkt reikhalzend uit naar haar eerste voorstelling.